Nästa artikel
Restips: Hammershus på Bornholm
DANMARK

Restips: Hammershus på Bornholm

Publicerad 8 maj 2014 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Många har besökt fastlandsdanmark men inte så många Bornholm. Detta trots att Bornholm har mycket att erbjuda och att du även här hittar den gemytliga danska atmosfären men även spännande platser som Hammershus.
Egentligen är det konstigt att Bornholm inte är svenskt territorium, det var bara under två ynka år på 1600-talet som vi styrde och ställde här och invånarna var mer än nöjda med dessa år. Här är vi inte långt från Sverige, färjan från Ystad tar halvannan timme och det är precis tillräckligt för att hinna äta en räksmörgås innan du är i Rønne som är huvudorten på ön. Det känns att det här är Danmark, de drygt 40 000 invånarna är danskar i hela sitt hjärta trots att dialekten är speciell som den oftast är på öar.

Även tyskar och ryssar har prövat sin lycka här och historian har mycket att berätta. Att Bornholm åter skulle bli en dansk ö efter andra världskriget var ingen självklarhet med det strategiska läge ön har och Bornholm blev inte befriat den 5 maj 1945 som övriga Danmark. Sovjetunionen bombade städerna Rønne och Nexø den 7 och 8 maj 1945 och de första sovjetiska trupperna landsteg på eftermiddagen den 8 maj 1945. Några få timmar senare skedde Tysklands totala kapitulation som trädde i kraft vid midnatt 8-9 maj 1945 men det skulle dröja till våren 1946 innan den sovjetiska ockupationen tog slut.

I vackra maj är Bornholm i gullvivornas grepp. De växer i sluttningarna och ramar in de likaledes gula husen. Till skillnad från i Skåne och övriga Danmark där husen oftast är vita är det den ockragula färgen som dominerar på Bornholm, annars är arkitekturen likartad mot våra skånegårdar på Österlen. Men här finns dessutom mängder av sippor, över 40 arter växer på ön.

Landskapet är lite mer dramatiskt än övriga Danmarks. Här reser sig granitklippor och vid Hammershus stupar de brant 74 meter ner i havet medan de formar skrev och håligheter in i ön. Från Hammershus har du en bedårande utsikt över havet ända till Sverige och det är inte svårt att förstå att detta är en utmärkt plats för en försvarsanläggning. På landsidan omges Hammershus av sänkor vilket försvårar att fästningen som byggdes på 1200-talet kunde intas från landsidan. Det här är en av nordeuropas största borgruiner och räknas som en av Danmarks viktigaste historiska monument. Att det är en av Bornholms mest besökta platser är därför inte så märkligt då Hammershus är så sammanvävd med öns historia i knappa 1000 år. Det svårintagliga Hammershus är byggd som en fästning och borgen kunde stå emot en lång tids belägring. Inte förrän 1743 övergavs den, efter mer än 500 år.
 

Bornholm var en viktig bit i striden mellan kungen och kyrkan om makten fram till mitten av 1400-talet. Kungen intog Hammershus flera gånger och tog därmed makten över Bornholm. Varje gång gavs dock ön tillbaka till ärkebiskoparna, sista gången av Valdermar Atterdag år 1362 men denna gång tilläts kungen att kräva tillbaka Hammershus då han önskade. Det skulle dock dröja ända till 1522 innan kung Christian II använde sig av rätten och krävde borgern tillbaka.

Borgens funktion som Bornholm viktigaste försvarsanläggning varade ända till slutet av 1600-talet, då försvaret av Danmarks östligaste territorium togs över av försvarsverken på Christiansø och i Rønne.

Självklart skall du uppleva själv borgen och den speciella terrängen på Hammerknuden, men glöm inte Hammershamn och ta en båttur efter den dramastiska kusten. Det finns guider som gärna berättar om hur livet var förr i tiden på Hammershus och även de som kör båtarna berättar kustens historia.

Var?
Bornholms norra udde, efter väg 159.

GPS: N55°16'17", E14°45'19"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.