Nästa artikel
Restips: Hel
POLEN

Restips: Hel

Publicerad 24 april 2016 (uppdaterad 25 februari 2019)
Längst ut på halvön ligger Hel, en militärstrategiskt viktig ort som under andra världskriget försvarades i det längsta. Idag är det ett litet semeserparadis!

Inbäddad i grönskan reser sig ett väderbitet observationstorn. Det är ett minne från den tid då den spännande och ganska okända semesterorten Hel var militärstrategiskt viktigt och tungt beväpnat. För på den här halvön har militären härskat under hela 1900-talet.

Vi får gå tillbaka till 1918 när Polen tilldelades området efter första världskriget, gränsen och politisk situation har ju som bekant varierat högst väsentligt för Polen under hela 1900-talet. Efter Polens självständighet skapades här en militärförläggning och det anlades både en väg och en järnväg från näraliggande Puck. Det hela stod klart 1921. Tio år senare anlades en flottbas och hela änden på halvön blev militärt område och i princip all civil verksamhet blev förbjuden. I mitten av 30-talet var området tungt beväpnat eftersom Europa stod på randen till andra världskriget. När Tyskland och Sovjetunionen anföll i september 1939 tog det Tyskland fem veckor att besegra de 2000 soldater som försvarade Hel, och det kom att bli den plats där Polen försvarades längst. Även tyskarna försvarade Hel, som tyskarna kallade Hela, in i det sista och de gav sig först sex dagar efter den tyska kapitulationen, den 14 maj 1945. I det kommunistiska Polen förstärktes befästningen ytterligare och var en av de viktigaste militärbaserna ända fram till diktaturens fall.

Den militära och symboliska betydelse Hel har, har lämnat mängder av militärhistoriska spår och det finns en rad intressanta platser att besöka. På några av campingplatserna finns till och med skyddsvärn inom campingområdet och det är sannolikt enda platsen du kan uppleva något sådant på. För den historiskt intresserade är platsen ett Eldorado.

Därutöver är det inte minst den härliga långgrunda sandstranden som lockar.  Den speciella geografin med en landtunga som bara är någon kilometer bred på smalaste området kan bara jämföras med Kuriska näset i Litauen. Stranden ligger skyddad in mot fastlandet och har allt det man kan önska av ett badparadis. Gillar du att dyka finns det mängder av spännande skeppsvrak att undersöka i det grunda vattnet, många betraktar området som ett dykparadis just av den anledningen. Den härliga stranden lämpar sig utmärkt för härliga promenader och inne i Hel kan du även njuta av den lokalt fångade fisken. För även fiskeflottan drar nytta av det skyddade läget då ett skogsområde ut mot Östersjön ser till att det inte blir alltför blåsigt.

På senare tid har det växt fram en rad besöksvärda platser som Hel Marine Station där skadade sälar tas om hand och får en fristad innan de åter släpps ut i Östersjön. Det finns även ett fiskemuseum och många besöker den hundraåriga fyren. Men bara att flanera runt bland de små gatorna kommer att ge dig otaliga exempel på krigshistorian som uppställda torpeder och minor.

Det är en mycket speciell och intressant plats att se fram emot!

Var?
Norr om Gdansk, väg 216 efter Östersjökusten.

GPS: N54°36'19", E18°48'15"

Näraliggande camping hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.