Nästa artikel
Restips: Högbo bruk
GÄSTRIKLAND

Restips: Högbo bruk

Publicerad 21 mars 2015 (uppdaterad 21 mars 2015)
Högbo bruk är en av våra många gamla bruksorter som idag utstrålar en närmast oemotståndlig gemytlighet. Här varvas industrihistoria med charmiga byggnader och alltihop ligger inbäddat i vacker natur. Dessutom är vägen dit väl värd att köra!

Väg 272 slingrar sig mjukt och vi kommer söderifrån fram till sjöarna där vi omsluts av vatten. Björkarna speglar sig i vattnet och vi njuter av den ovanliga miljön, det är bara på några få platsen i Sverige som man åker "genom" en sjö, annars är det brosystem som inte alls ger samma känsla. Strax efter vi passerat denna vackra väg når vi Högbo bruk som ligger som en pärla i denna speciella miljö.

Vi går genom parken. Passerar senare de faluröda arbetarlängorna och man kan nästan höra hur de små barnen stojande rusar runt i vilda lekar. Pojkarna klädda i sina slitna tidstypiska byxor och flickorna i sina klänningar. Ingen av dem har några iPads och inga telefoner ringer. Vi är förflyttade till en annan tidsepok, en tid av svett och slit när industrisamhällets hårda lönearbete ersatte bondesamhället och det var absolut inte den idyll det är idag. 

Vi vandrar runt till herrgårdarna, smedstugorna, kvarnen, stallet och bruksparken som sammantaget ger Högbo dess karaktär. En promenad i bruksområdet som visar dig många byggnader från brukets storhetstid.

Kanske stannar vi till vid brukshotellet som erbjuder både spa och högklassig mat. I dagens samhälle unnar vi oss sådant som de som skapade ortens välstånd aldrig kunde drömma om. Istället nagelfar vi konsthantverkarnas produkter, ser hur de arbetar och tilltalas av deras arbeten. Det är en spännande och avkopplande miljö att vistas i.

Efteråt far vi vidare norrut mot Ockelbo och får oss återigen en dos vacker väg och här hittar du vägen på kartan.

Den här vägen bör alla åka istället för att köra på de stora vägarna runt omkring, det är en väg för välbefinnande!

Var?
Högbo bruk ligger efter väg 272 strax norr om Sandviken

GPS: N60°40'15", E16°48'33"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.