Bild
Nästa artikel
Restips: Jama Pekel

Restips: Jama Pekel

SLOVENIEN

I Helvetesgrottan, som fått sitt namn av den djävulsliknande ingången, hittar du Sloveniens högsta underjordiska vattenfall utöver mängder med stalaktiter och stalagmiter.

Vi närmar oss ingången till Jama Pekel, Helvetesgrottan, som med mycket fantasi börjar med att bjuda oss på en bild av djävulen ovanför ingången. I forna tiden fruktade dessutom våra förfäder grottan på grund av den ånga som vintertid stiger upp ur grottan eftersom yttertemperaturen då ofta är lägre än den som råder i grottan.

Vi ska göra en timmes tur på dryga kilometern i både den torra och våta delen, genom droppstensformationer och det fyra meter höga vattenfallet i den magiska kalkstensgrotta som rankas som Sloveniens mest spektakulära och som under miljoner år grävts ur av floden Ponikvica som strax innan grottan försvinner ner i underjorden. Det mineralrika vattnet gör att droppstensformationerna i grottan glittrar i olika nyanser av rött och brunt och det kristallklara vattnet i bäcken Peklenščica ger en känsla av att den nästan inte finns, det är bara krusningarna på ytan som avslöjar den. Bäcken rinner ut i någon av de små underjordiska sjöarna som ger fina speglingar i den strålkastarbelysta miljön. På grottans väggar och tak skymtar lavar, mossor och alger där skalbaggar, spindlar, sniglar, kräftdjur och fladdermöss gömmer sig.

Redan Neandertalsmänniska fann skydd i den här grottan och ben från dessa har hittats tillsammans med otaliga insektsarter varav några utan syn. Här finns såvål gångar som flera stora salar och en av de mer spännande är den tysta salen där inte ens ljudet från det porlande vattnet hörs men att beskriva den monumentala upplevelsen i en droppstensgrotta är inte lätt då den speciella atmosfären, den fuktiga luftens doft och ljudet från det porlande vattnet ger en helhetskänsla som det saknas ord för.


Vi lämnar grottan genom en anlagd väg som lämnar av oss ovanför grottan där vi är tillbaka i den gassande solen mitt i den vackra parken Provincial Park. Här finns flera gångvägar i den härliga lövskogen och självklart finns här även picnic-område, café och souvernirshop. Inte långt härifrån finns dessutom en gammal romersk begravningsplats.

Kommentera: Har du varit här och hur upplevde du platsen?
Var?

Öster om Ljubljana, vid korsningen A1/väg 4. Grottan ligger i mitten av karstområdet Ponikvanski, cirka 4 km norr om Šempeter i Savinja Valley.

GPS: N46°17'24", E15°07'59"

Grottans hemsida hittar du här.

Näraliggande camping hittar du här.

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.