Bild
Nästa artikel

Restips: Julmarknad i Sigtuna

UPPLAND

I Sveriges äldsta och kanske mest pittoreska stad fylls med början den 24 november gator och torg med en äkta traditionsenlig julkänsla.

Sigtuna grundades av kung Erik Segersäll på 970-talet och är därmed Sveriges äldsta stad. Miljön är för Sverige ovanligt välbevarad och de gamla trähusen efter Storgatan slutar vid torget med Sveriges minsta rådhus. Inte minst är Sigtuna en sommarstad med sitt magnifika läge vid vattnet vilket gör att miljön är speciell men även vintertid finns en rad spännande saker att se och uppleva. Traditionsenligt hålls även i år julmarknad som bjuder på torghandel med alla de klassiska julvarorna, tomtar, kransar, senap, skinka, korvar och mycket mer. Naturligtvis blir det traditionell julmusik och dans kring granen för hela familjen, Luciafirande och besök av självaste tomten. Julmarknaden sträcker sig längs Stora gatan till både Stora torget och Lilla torget i Sigtuna stad och butiker, restauranger och kafeer håller öppet under marknaden.

I Sigtuna Stads femstjärniga hotell välkomnas julen med ett klassiskt svenskt julbord fyllt med hemlagade läckerheter i ett utförande utöver det vanliga där en nyhet för i år är ett exklusivt gourmetbord. Från hotellets matsal bjuds även på en härlig utsikt över Mälarisen som sprider sig utanför matsalsfönstret som aptitretare. 

Har du inte varit i Sigtuna tidigare kan det här vara ett ypperligt tillfälle men vi återkommer säkert mer ett mer utförligt resetips för dig som vill åka hit sommartid.

Tyvärr finns ingen ställplats eller camping just nu i omedelbar närhet, den närmsta tycks vara Skokloster, men klarar du dig utan el kan du troligen parkera på de under julmarknaden avgiftsfria p-platserna.

Tider för Sigtuna Julmarknad

2013 hålls Julmarknaden den 24/11, 1/12, 8/12, och 15/12 mellan klockan 11 och 16.

Vad händer mer i Sigtuna?

Prinsessutställning
Fram tills årsskiftet hålls ”Från Ingegerd till Estelle – en prinsessutställning”, en helt ny utställning på Sigtuna museum. Utställningen innehåller en kombination av historia och nutid samt dess påverkan av varandra med utgångspunkt från prinsessan Ingegerd från Sigtuna. Hon verkade i början av 1000-talet och blev storfurstinna i Kiev, sedermera ryskortodoxt helgon, fick 10 barn och bedrev storpolitik.

Historisk rundvandring
Guiden berättar om Stadens tusenåriga historia från grundandet på 970-talet fram till modern tid. Kända sevärdheter som Rådhuset, Mariakyrkan och runstenar passeras.

Taggar: Restips, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.