Nästa artikel
Restips: Jürmala i Lettland
LETTLAND

Restips: Jürmala i Lettland

Publicerad 1 augusti 2014 (uppdaterad 1 augusti 2014)
Legendariska Jürmala tar emot dig med sin gedigna historia som kurort och lockar med tallskogar, sanddyner, nyttigt havsnära klimat och en 32,8 kilometer lång badstrand. Och inte minst med sin fascinerande arkitektur!

Att resa runt i Baltikum bjuder på pärlor som numer är ytterst sällsynta i traditionella västländer. Under Sovjeteran rådde allmän fattigdom i Lettland och att riva hus för att ersätta dem med nya fanns inte på dagordningen. Idag finns det därför ett fantastiskt kulturarv som börjar återfå sin forna glans och Jürmala är en av Baltikums häftigaste orter.

Det känns lite som att gå runt i ett levande museum med bebyggelsens fantasifyllda snickarglädje där dekorationer, ornament samt tinnar och torn fyller de flesta med harmoni och glädje. Det är en nästan meditativ upplevelse att långsamt filosoferandes traska runt på gatorna och ta in detaljerna. Men ibland bryts harmonin av den stela sovjetarkitekturen som hittas överallt i östeuropa. Dessbättre är dessa inslag få.

Allt började 1883 med att Tsar Nikolay II gav bort strandmark för att bygga det första badhuset. Här fanns härligt mineralrikt vatten och det gav dåtidens societet ett nytt resmål till en brunn där krämpor kunde behandlas. Solen sägs ju lysa bättre vid kusten och den hälsobringande leran i kombination med det mineralrika källvattnet är naturligt här men lyx för andra orter. Det är inte heller långt till nationalparken Kemeri där du kan tvätta händerna i svavelbrunnen vid Slokas sjö eller så besöker du naturreservatet Ragakapa med sin 800 meter långa och 100 meter breda sanddyn där en drygt 300 år gammal skog med susande furor möter dig. Ta fram cykeln och utforska! På något spa kan du även prova på en bärnstensmassage eller kanske ett mjölkbad med rosenblad och det är betydligt billigare än i Sverige.

Att promenera efter den mysiga och kända Jomasgågatan erbjuder en miljö få orter kan matcha. Här ligger uteserveringarna på rad medan du känner havsdoften tränga sig på den förhoppningsvis ljumma kvällen. Jurmala erbjuder ett varierande matutbud som lettiskt, ryskt men även mexikanskt, libanesiskt, kinesiskt och indiskt. Det märks att turisterna har börjat återkomma efter en lång tids uppehåll och njuter återigen av ortens goda renomé som en av de bästa kurorterna efter nordeuropas tidigare så stolta riviera. Här har människor förlustat sig fram tills dess Sovjeteran drog åt tumskruvarna men så klart var platsen populär bland högre rankade partifunktionärer.

Den härliga badstranden drog tidigt till sig rikedom och de stora trävillorna med sin snickarglädje, tinnar och torn blev med tiden allt djärvare i sin arkitektur. Och det är inget litet arv vi idag kan gå runt i. På listan över kulturminnesmärkta byggnader hittar vi 414 stycken men vi räknar in över 4000 byggnader totalt. Epoken som skapade detta kulturarv av träarkitektur varade från slutet av 1800-talet till början av 1900-talet och den unika träbebyggelsen består av byggnader i klassicistisk stil, jugendstil, nationalromantisk stil och funkis. Och varje hus är unikt!

Går du barfota efter den långa vita kvartsandstranden i vågornas stad, som Jürmala kallar sig, sköljer de allt renare vågorna bort dina spår och nästa som kommer har återigen en orörd strand framför sig. Men vill du hellre till en nöjespark finns ett av de största vattenlanden i Nordeuropa här, Livu akvaparks. Den drygt 15 meter höga sanddynen ”Vita kullen” som reser sig vid floden Lielupes högra strandbank är nästan ett måste och den finns beskriven sedan 1800-talet eller varför inte besöka golfbanan Saliena.

För att resa in i Jurmala med bil måste man köpa ett passerkort.

Var?

Något väster om Riga efter A10/E22.

GPS till staden Jürmala: N56°55'38", E23°38'29"

Det finns flera näraliggande campingar och här är ett förslag.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.