Nästa artikel
Restips: Kalajoki
FINLAND

Restips: Kalajoki

Publicerad 14 december 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
I norra Finland hittar du en härlig sandstrand som många rankar som Finlands bästa. Här skall du stanna och njuta av livet!
"De tusen sjöarnas land" får väl anses vara ett välkänt begrepp men Finlands motsvarighet till Pite Havsbad  är en mer välbevarad hemlighet. Det är konstigt för ingen annanstans i Finland hittar du en längre och bättre sandstrand och ett mer varierat nöjesutbud. Precis bredvid finns nöjesparken Funpark men det är även nära till skogen som kan bjuda på härliga skogspromenader och när solen gått ner, vilket den gör sent så här långt norrut, kan du fortsätta att förlusta dig på någon av barerna. Det är en plats som är värd att besökas många gånger!

I ett land så förknippat med sjöar har befolkningen naturligtvis utvecklat en speciell känsla med sjöar och hav. Men speciellt här i Kalajoki är havet närvarande i alla hänseenden. Sommarens ljuva vindar, det glittrande soldränkta havet tillsammans med Finlands största sandstrand ger lika perfekta förutsättningar för bad som Medelhavets stränder. På kvällen kan du sitta i lugnet och njuta av oförglömliga solnedgångar eftersom solen går ner i havet på den finska sidan av Bottenviken till skillnad mot i Sverige.

Ändå kan man inte säga att Kalajoki är en renodlad turistort, det mesta av livet kretsar kring annat än turistindustrin vilket skiljer ut staden från badorterna i södra Europa. Här är det marknaden med trä och dess förädlade produkter som är ursprunget och det redan på 1500-talet.  Tjära var den viktiga varan och inte förrän 1900-talet kom med sin förändrade livsstil förlorade Kalajokis marknad sin betydelse. Idag är det sågat virke som utgör basen i stadens viktiga träindustri och det finns flera sågverk inne i staden. Även jordbruket har sin givna plats och varför inte besöka grönsaksmarknaden som hålls en gång i veckan?

Det är en avslappnad stad som kan skryta med Finlands bästa havsbad!


Kommentera: Har du varit här och har egna erfarenheter? Vad tyckte du om Kalajoki?

Var?
Mellan Uleåborg, Oulu, och Vasa, Vaasa, efter E8 som följer Bottenviken.

GPS: N64°15'33", E23°56'39"

Näraliggande camping hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.