Bild
Nästa artikel
Restips: Karlskrona Marinmuseum

Restips: Karlskrona Marinmuseum

BLEKINGE

Närkontakt med en ubåt från kalla kriget, dramatiserad ombordgång och en inspirerande utställning för hela familjen. Den 6 juni 2014 öppnar Karlskrona Marinmuseums nya attraktion med ubåten HMS Neptun.

En gång i tiden var hon ett hemligt vapen i kalla krigets mörka vatten med uppdraget att hålla koll i Östersjön. Bland annat var hon med i dramatiken när den Sovjetiska ubåten U 137 gick på grund utanför Karlskrona 1981. Nu har den 50 meter långa och närmare 1 000 ton tunga ubåten Neptun kommit upp ur djupet för att ställas ut i en helt ny specialbyggd ubåtshall. Det betyder att Neptun är landets största inbyggda museiobjekt efter Vasa i Stockholm.

Det har tagit sju år och varit ett både ovanligt och spektakulärt projekt, men nu är det dags att inviga en av Sveriges största museisatsningar. Detta när Marinmuseum på nationaldagen öppnar en ny ubåtshall med en komplett ubåt från kalla kriget.

Sedan ubåtarna gjorde entré har de varit omgärdade av mystik. Som härskare i havens djup har dessa hemliga vapen agerat i det dolda för att kunna slå till mot fienden. I ubåtsutställningen kan du nu uppleva vad bara ett fåtal människor har varit med om genom historien, insidan av en riktig ubåt.

Här möter du personliga berättelser, händelser och spännande fenomen från ubåtsvapnets 110-åriga historia. Som besökare kan du känna, lukta och lyssna i en miljö som tidigare varit stängd och förbjuden. Med dramatiserade visningar förklaras livet ombord från vardagens rutiner till skarpt läge.

Bredvid HMS Neptun ligger Hajen - svenska flottans allra första ubåt från 1904. Hon byggdes för att sättas in i det förväntade kriget mot Norge och var den tidens modernaste vapen. En klenod som till utseendet andas 1800-tal och industrihistoria men som representerar 1900-talets teknik och militära behov.

Var?

Kommer du med bil från E22 tar du motortrafikleden mot Karlskrona centrum. Sväng vänster vid gästhamnen mot Östra Hamngatan där parkering finns strax innan vägfärja till Aspö. Marinmuseums långa och ljusa byggnad på en pir ut i vattnet syns tydligt från handelshamnen.

GPS till museet: N56°09'39", E15°35'56"

Museets hemsida hittar du här.

Taggar: Restips
Restips: Karlskrona Marinmuseum

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.