Bild
Nästa artikel
Restips: Kolkja Russian Old Believers Museum

Restips: Kolkja Russian Old Believers Museum

ESTLAND

I östra Estland finns ett litet museum som speglar livet hos Russian Old Believers, en folkgrupp som fortfarande lever enligt gamla traditioner vid gränssjön Peipsi.

Vi åker i östra Estland i ett vackert landskap som för tankarna till ett förgånget Sverige. Här speglar sig träden i den stora sjön Peipsi vars andra strand tillhör Ryssland. Här odlas lök och vägen är känd som lökvägen, the onion road, och i den här vackra miljön bor många Russian Old Believers som aldrig accepterade reformationen av den rysk-ortodoxa kyrkan 1666. Men nu ska vi ska stanna till i den lilla byn Kolkja där det finns ett litet museum som visar hur dessa troende lever.

De nu kvarvarande cirka 15 000 personerna håller än idag hårt på de religiösa traditioner som präglade det dåvarande kyrkorlivet. Några lever på öarna i Peipsi men det finns även grupper spridda runt om i världen. Orsaken till att de kallas Old Believers var att den Rysk-Ortodoxa kyrkan lät anpassa sina religiösa ritualer till de som gäller i den Grek-Ortodoxa och det gäller både mässor, ikonmålningar och böcker. Resultatet syns än idag i denna religiösa grupp som håller hårt på att upprätthålla sina traditioner.

Den religiösa schismen tog sig drastiska uttryck och många av de som motsatte sig förändringen på 1600-talet blev fängslade eller mördade. Många flydde situationen till norra Ryssland och bildade isolerade små samhällen som förmådde hålla på traditionerna ända fram till Tsar Nicholas II kom med ett dekret om tolerans år 1905.

Det lilla museet vid skolan i Kolkja visar den här religiösa gruppens kultur, livsstil och kläder. Man har samlat ihop vardagliga föremål från traditionella old believers-hem och det ger en bra inblick i hur dessa människor både har levt och lever. I Kolkja finns även en liten restaurang där du kan prova på gruppens traditionella mat baserad på fisk och lök.

Byn är ingen världsmetropol men det är intressant att få en liten inblick i old believers livsstil och speciella historia, något som många har en begränsad kunskap om.
Var?

Efter väg 242 som följer sjön Peipsis kust.

GPS: N58°32'50'', E27°12'54''

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.