Nästa artikel
Restips: Kungshögarna i Gamla Uppsala
UPPLAND

Restips: Kungshögarna i Gamla Uppsala

Publicerad 5 januari 2015 (uppdaterad 25 februari 2019)
De är uppåt 3000 men det är bara tre som är riktigt kända. Det vi ska se är de monumentala Kungshögarna, gravarna, som först tillskrevs Tor, Oden och Frej.

Nu är det inte alldeles oomstritt vilka som ligger begravda i Västhögen, Mitthögen och Östhögen. Mer troligt är att Sveakungarna Adils, Aun och Egil finns i dessa brandgravar med påkostade gravgåvor från vendeltiden men riktigt säkra kanske vi aldrig blir trots att det grävts och utforskats här sedan 1600-talet. För de första utgrävningarna var inte så strukturerade som vi idag skulle önska och dessutom har gravplundrare varit i farten. Måhända stämmer det att Västhögen är Tors, Östhögen Odens och Mitthögen Frejs, under alla omständigheter är det personer med stor rikedom, makt och status som begravts här. Gravfynden med fragment av hjälmar och exklusiva guldföremål talar sitt tydliga språk.

Men här har totalt funnits upp mot 3000 gravar i de gravfält man funnit i Gamla Uppsala fornlämningsområde. Att det är en historiskt viktig plats råder det ingen tvivel om. Kungshögarna, som är upp till 70 meter i diameter, är med en höjd som mest på drygt 10 meter imponerande, inte minst därför att de ligger på Uppsalaåsen och Kungshögarna är bland de största gravmonumenten som finns i Sverige.

Norr om den nuvarande kyrkan har man även hittat resterna av en kungsgård som troligen var platsens verkliga maktcentrum. Med sina 50 meters längd var det en pampig byggnad på vendeltiden, den hade imponerande kraftiga väggar och här har arkeologerna funnit flera rikemansfynd. Det här kan mycket väl vara här som kungens bodde i det välutvecklade samhället omkring Uppsala högar.

Efter att ha vandrat runt i denna spännande miljö där Svearna samlades för att dyrka sina vikingagudar måste lite tidstypiskt mjöd inmundigas. Även Gamla Uppsala museum som berättar historien om platsen är besöksvärt.

Men bara att vandra runt i en av Sveriges viktigaste historiska platser är något att se fram emot!

Var?
Ungefär sex kilometer från Uppsala efter väg 272.

GPS: N59°53'53", E17°38'04"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.