Nästa artikel
Restips: Stresa vid Lago di Maggiore
ITALIEN

Restips: Stresa vid Lago di Maggiore

Publicerad 11 januari 2014 (uppdaterad 22 februari 2019)
Sjön! Bergen! Dalarna! Blommorna! Italiens näst största sjö, Lago di Maggiore, ligger underbart vackert på gränsen mot och in i Schweiz och bara väntar på att just du ska komma. Stresa är dessutom en pärla i denna miljö.
I nordvästra Italien hittar du tre underbart vackra sjöar, Lago di Garda, Lago di Como och så den här vackra sjön Lago di Maggiore. Är man i omgivningen ska man absolut besöka alla tre och man kan tvista länge om vilken som är mest besöksvärd. Just nu ska vi hålla oss till den 54 km långa och upp till 10 km breda Maggiore som till viss del även ligger i Schweiz.

Den italienska delen av sjön ligger inom två områden, Piemonte och Lombardiet. I Sjön finns elva öar, den mest kända är Borromeo-öarna i klyftan mellan Stresa och Verbania. Vi är vid Alpernas fot där två glaciärer långt tillbaks i tiden gröpte ur denna dal på sin väg från Monte Rosa och från Sankt Gotthard Pass-området. Runt sjön växer citron, oliver, och i de otaliga trädgårdarna efter vägen blommar kamelior, azaleor, rhododendron och magnolior. I sjön simmar sötvattensfiskar som sik, abborre, gädda, sötvattenstorsk och ål.

I den italienska delen är en av de största turistorterna Stresa. Stresa har ett idealiskt läge vid stranden av Borromeoviken, med utsikt över den unika ön Bella som är lika vacker som namnet betyder. När du nuförtiden besöker Stresa är det svårt att tro att det en gång var ett obetydligt litet fiskeläge som första gången omnämns år 998 som endast kunde nås via en smal dammig gammal romersk väg på en smal landremsa. Ändå är det från denna smala landremsa på sjön som Stresa fick sitt namn, det äldre namnet Strixia tros ha på den då talade dialekten bildat ordet "strich" som betyder landremsa. Ännu idag används i Stresa dialektordet "strecia" som betyder smal passage.

Hela regionen präglas av den rosa graniten från Baveno som bland mycket annat har använts för Galleria Vittorio Emanuele i Milano och i byggnader från Paris till Bangkok.

På 1300-talet hade Stresa vuxit tillräckligt för att få kallas Borgo (stadsrättigheter) och därmed rätten att hålla marknad veckovis. Men staden drabbades av epidemier och översvämningar och befolkningen sjönk så drastiskt att stadsrättigheterna drogs tillbaka och marknaden avbröts. Det var inte förrän 1854 som Stresa återfick titeln "Borgo" och den veckovisa marknaden kunde återupptas.

Stresa började växa ordentligt på 1800-talet i och med öppnandet av Simplonpasset 1806 då turister och köpmän därmed kunde nå Stresa lättare. Trafiken mellan Schweiz och Italien ökade i och med att den första ångbåten Verbano 1826 började trafikera den en dag långa sträckan mellan Magadino och Arona. Passagerare och handlare kunde nu resa längsmed sjön även om många städer saknade brygga och roddbåtar fick användas för att komma ut till ångbåten. Det skulle dröja till 1860 innan Stresa fick sin första brygga.

På slutet av 1800-talet sattes Stresa på kartan för de rika och berömda då hertiginnan av Genua köpte Villa Bolongaro (nu Villa Ducale) och tillsammans med sin dotter Margherita blev sommargäster i Stresa. Det var Margherita, som senare skulle bli den första drottningen av Italien när hennes man kung Umberto I dog 1878. Numer används Villa Ducale av Internationella centret för Rosminian och inrymmer ett stort bibliotek.

Efter detta blev Stresa en utpräglad ort för dåtidens jetset. Otaliga kändisar har bott här och som anekdot kan sägas att Hemingway bodde i det största och dyraste hotellrummet i Stresa, ett rum på 200 kvadratmeter på Grand Hotel des Îles Borromées där han skrev delar av sin bok Farväl till vapnen. Idag är sviten namngiven efter honom och det mest efterfrågade hotellrummet i hela Stresa. Även Charlie Chaplin och Prinsessan Margaret har varit här.

1906 öppnades Simplontunneln för järnvägstrafik och nu blev Stresa mycket lättare att nå och snart nog stannade Orientexpressens Venice-Simplon-linje här. Men andra världskrigen skulle komma att ändra mycket. Glamouren hade falnat och det blev nödvändigt att göra nya satsningar på turismen. 1946 lockades nya turister med att den allra första tävlingen för Miss Italien hölls på Hotel Regina Palace. Tävlingen rönte stor uppmärksamhet och hölls på samma plats till 1949.
Var
På västra sidan av Lago di Maggiore
Kustvägen heter SS33, motorvägen A26/E62

GPS: N45.888813, E8.525877

Camping finns på många ställen men strax norr om Stresa vid sjön finns denna camping.
GPS: N45.913123, E8.505807

Stresas officiella hemsida hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.