Nästa artikel
Restips: Marstrand och Carlstens fästning
BOHUSLÄN

Restips: Marstrand och Carlstens fästning

Publicerad 24 mars 2014 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Strax norr om Göteborg tronar Marstrand och här vakar Carlstens fästning över omgivningen. Denna pärla på Bohuskusten är väl värd ett besök!
Malstrand, Masstrandir, Måsestrand. Kärt barn har många namn brukar det sägas och det gäller verkligen för Marstrand. Dess historia sträcker sig över en period som börjar på 1200-talet då den Norska kungen etablerade en bosättning på ön som kommit att stå under såväl danskt som det nuvarande svenska styret. Sverige tog vid 1658 efter freden vid Roskilde, och det var då fästningen byggdes.

Det är inte svårt att bli fascinerad av orten. Det gäller alltifrån Marstrands geografiska position, den charmiga småstadsmiljön och Carstens fästning. Här råder lugnet, du vandrar runt och kanske njuter en stund vid något café och begrundar de som färdas på vatten i stället för på vägar.

Men det mest dominerande med Marstrand är fästningen. Högst upp på Marstrandsön tronar sedan mer än 300 år  Carlstens Fästning. Idag är fästningen en fängslande upplevelse utöver det vanliga och den skall naturligtvis besökas. Under perioden 1 juni-31 augusti ges guidade turer men vill du upptäcka fästningen på egen hand kan går det självklart lika bra. Planerar du vettigt så kan du se fästningsspelen där både Carlstens och Bohus Elfsborgs Caroliner i tidsenlig utrustning brukar delta. Räkna med en spännande dag med dån och krutrök från kanoner och musköter. Datum håller du koll på här.

Men den faktor som i århundraden avgjort Marstrands välstånd är sillfångsten. När "sillen är på uppgång" har Marstrand varit en stad att räkna med. Till och med kyrkan beviljade dispens för fiske på helgdagar och på 1600-talet blev Marstrand under 30 år centrum för det europeiska sillfisket. Rikedomen fisket förde med sig lockade folk från när och fjärran och ön blev under denna period känd för sin ohämmade livsstil.

På 1800-talet drog Marstrand till sig överklassen då de fick möjlighet till resor och lyxliv på ett annat sätt än tidigare. Societetshuset med sina heta bad attraherade och även kungligheter som Kung Oscar II seglade hit och njöt av ortens lyxliv.


Idag är det härliga livet på västkusten inte enbart förbehållet överklassen, Marstrand lockar mängder av människor varje sommar, och intresset för den unika orten är stort. Upplev den spännande känslan du också!

Var?
Från E6 i Kungälv kör väg 168 till Marstrand, ca 25 km. I Marstrand, vid första stora parkering sväng höger vid skylt Camping, därefter ca 400 m. Då är du vid Marstrands familjecamping som ligger på 15 minuters gångavstånd från färjan till den bilfria ön.

GPS: N57°53'38", E11°36'18"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.