Bild
Nästa artikel
Restips: Medevi brunn

Restips: Medevi brunn

ÖSTERGÖTLAND

Redan 1383 blev Vadstena kloster ägare till Medevi källa men det skulle dröja till 1600-talet innan surbrunnen blev erkänd och kungligheterna började komma. Idag räknas Medevi som Sveriges äldsta brunnsmiljö!

Vi går genom den lummiga miljön och njuter av de gamla husen som ligger inklämda mellan lövträden. Källan, vars undergörande vatten möjligen var känt redan under Vadstena klosters ägande, blev inte erkänd som surbrunn förrän Hjärne år 1678 lät testa vattnet och konstaterade att det inte stod andra kontinentala källor efter. Men det var inte bara här i Medevi som det letades efter hälsobringande vatten och bara i Sverige fanns i mitten av 1700-talet ungefär 300 kända surbrunnar, små som större hälsokällor med starkt kolsyrehaltigt vatten. När väl Hjärne godkänt vattnet fick Medevi snabbt kunglig status i och med att änkedrottning Hedvig Eleonora kurerade sig i det hälsobringande vattnet 1679. 

Idag räknas brunnsmiljön Medevi till våra mest betydande medicinalhistoriska platser. Här finns en rad besöksvärda hus som högbrunnen, Stora brunnssalongen, brunnskyrkan, badhuset och Medevi Lasarett. De flesta byggnaderna på området är byggnadsminnesförklarade.

Det var Gustaf Soop som ägde Medevi gård när han och Urban Hjärne 1678 startade brunnsverksamheten.  Soop var släkt med Heliga Birgitta som höll till i Vadstena kloster och 1674 var affären av den både hälso- och inkomstbringande källan klar. Alla husen vi vandrar bland är dock inte från den tiden men det märks att parken har haft flera hundra år på sig för att forma miljön. 

Idag söker nog besökarna den häftiga miljön mer än det hälsobringande vattnet. Det är härligt att vandra i den lummiga parken, titta på högbrunnen som byggdes 1809 och se brunnsapoteket där Jöns Jakob Berzelius var praktikant vid sekelskiftet 1800 samt kanske beskåda hans elektricitetsmaskin som står i apoteksmuseet. Är du övertygad om vattnets hälsobringande effekt finns hudvårdsprodukter att köpa om du inte väljer att besöka SPA-anläggningen.

Har du möjlighet att planera in besöket någon annan dag än en måndag kan du även lyssna på Medevi Brunnsorkester medan du njuter av en kopp te i trädens skugga.

Vill du veta lite mer om Medevi Brunns intressanta historia ska du gå med på den guidade turen genom brunnsområdet!
Var?

Efter väg 50 vid Vättern i höjd med Motala.

GPS: N58°40'26", E14°57'33"

Här hittar du Medevi Brunns hemsida.

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.