Bild
Nästa artikel
Restips: Narva-Jõesuu

Restips: Narva-Jõesuu

ESTLAND

Långt ifrån alla förknippar Östersjön med det badparadis det är. Vid Estland gräns mot Ryssland hittar du det för oss svenskar närmast okända Narva-Jõesuu med en 13 kilometer lång sandstrand!

Narva-Jõesuu möter oss med en närmast oändlig sandstrand som kan ställa upp mot vilken annan välkänd Östersjöstrand som helst. Vi är djupt inne i Finska viken, alldeles vid ryska gränsen där floden Narva mynnar ut, vid den nordöstra änden av E9, en Europaväg som är 500 mil lång och börjar i Cabo de São Vicente i Portugal. Men det är bara dryga milen till Narva efter en väg du inte ska missa och som jag kommer att berätta om i en separat artikel senare.

Med sin unikt rena gyllengula sand har Narva-Jõesu varit en viktig semesterort under många årtionden även om platsen för första gången nämndes redan 1503. 1684 fick staden det föga smickrande namnet “Hungerburg” (hungriga staden) men stadens namn har ändrats åtskilliga gånger tills den döptes till det osentimentala Narva-Jõesuu, Narvaflodens mynning, 1922. Det förtar dock inte det faktum att Narva-Jõesuu idag räknas som en av Estlands vackraste platser som lockat konstnärer och författare av samma anledningar som danska Skagen. För tro inte att det bara är stranden som lockar, här finns många ställen som inbjuder till härliga promenader genom miljöer som inte längre finns i Sverige. Du kan bokstavligen gå i samma miljö som kända kulturpersonligheter från passerade århundraden, gå i de väldoftande tallskogarna och höra vindens sus i trädtopparna i stället för havets brus.

Närheten till Rysslands forna huvudstad Sankt Petersburg lockade även många ur societeten till den härliga miljön som oftast kallades Östersjöns pärla. Ryktet for långt och även societeten från Moskva, Krim och Kaukasien hittade hit. Deras rikedom spillde över på orten som tidigt öppnade spa-anläggningar och den första slog upp portarna redan 1876 även om den stora ruschen dröjde till några år in på 1900-talet. Numer finns det många att välja på där du till gynnsamma priser kan få all tänkbar lyx, bada lerbad eller bara njuta av stillheten och det vackra i denna unika stad med ett kulturarv från både Estland och Ryssland. Varför inte passa på att gå på ett museum som lyfter fram detta kulturarv?

Var?

Narva-Jõesuu ligger i Estlands nordöstra hörn vid gränsfloden Narva och Finska viken.

GPS: N59°27'45", E28°02'32"

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.