Nästa artikel
Restips: Punkaharju
FINLAND

Restips: Punkaharju

Publicerad 30 december 2015 (uppdaterad 25 februari 2019)
I Finlands vackra sjölandskap ska man inte missa väg 14 som går mellan sjöarna Puruvesi och Pihlajavesi. Väljer du den gamla vägen får du en naturupplevelse utöver det vanliga!
Vattnet glittrar mellan de höga träden när vi åker genom Finlands häftiga sjölandskap. Den mäktiga grusåsen skär genom sjöarna när vi åker på väg 14 som går genom det vackra insjösystemet i Finlands sydöstra del. Landskapet runt Punkaharju klassas som ett av Finlands nationallandskap men vi ska inte köra på väg 14 hela tiden.

Vid Harjutie svänger vi av på väg 4792 som är smal men går bra att köra med vilka campingfordon som helst. Den vackra gamla vägen omsluts av sjöarna Puruvesi och Pihlajavesi. Här finns all anledning att köra långsamt och njuta då vägsträckan räknas som en av Finlands vackraste. Hela sträckan som slutar i Särkisalmi är ungefär fem mil.

I Punkaharju finns också ett skogsbruksmuseum (Lusto) med allt från modeller av gammaldags skogsbruk med tjärbränning till en stor hall med dagens skogsmaskiner. I Punkaharju finns även några av de mäktigaste träden i Finland, där barrträden når höjder på 40 meter.

Vägbeskrivning på karta.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.