Nästa artikel
Restips: Rottneros park
Värmland

Restips: Rottneros park

Publicerad 12 mars 2014 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Det finns få parker av det här slaget i Sverige men vackra Rottneros Park kan mäta sig med engelska parker. Följ med till Värmlands vackraste blomster- och skulpturpark!
Vi är i Sunne i Värmland. Vi är i Selma Lagerlöfs Ekeby. Det Ekeby som hon beskriver i Gösta Berlings saga. Här skapade Svante Påhlsson en park som skulle matcha sagans Ekeby. Han lyckades över all förväntan.

Dagens Rottneros park blev till efter en våldsam brand fredagen den 13 december 1929, Lucianatten. Mangårdsbyggnaden totalförstördes i den omfattande branden och den dåvarande ägaren Svante Påhlsson (1882–1959) beslöt sig för att skapa Ekebys park. Den nya herrgården, ritad av Georges von Dardel är influerad av nyklassisism kom även den att representera något helt nytt mot den eldhärjade.

Det är en plats full av skrönor och historier, drömmar och visioner som längtar efter att berättas. Den skulle ju återskapa en berättelse. Rottneros Park kom att bli en unik skulpturpark med olika parkrum, vissa formella andra sköna naturparker samt nyskapande trädgårdsformgivning i en spännande kombination. Och den är naturskönt placerad med utsikten mot vattnet.


De 101 skulpturerna och bysterna, de flesta av svenska konstnärer, har samlats sedan slutet av 1930-talet och utgör en fin samling från sent 1800-tal till mitten på 1900-talet.

Det är en närmast kunglig park med fantastiska blommor. Och du ska gärna komma en solig försommardag när de enorma rhodendenderonbuskarna står i full blom. Det är alltid vackert här. Men då är det extra vackert och väldigt besöksvärt. Du som inte varit här kan se fram mot något!
Var?
Kör E45 norrut från Karlstad så passerar du Sunne.

GPS: 59.800734, 13.124785

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.