Nästa artikel
Restips: Rummu Karjäär, en badstrand utan motstycke
ESTLAND

Restips: Rummu Karjäär, en badstrand utan motstycke

Publicerad 20 oktober 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Vad gör man med ett övergivet fängelse med tillhörande stenbrott? Estländarna gjorde ett äventyrsbad där huset blev hopptorn och det vattendränkta ett dykparadis!

När Sovjet härskade var Rummu Karjäär ett hårt och skräckfyllt  arbetsläger men när diktaturen upphörde och anläggningen övergavs blev hela området översvämmat. Den gamla fängelsebyggnaden befinner sig nu mitt ute i vattnet och bakom denna reser sig de bisarrt skårade bergen.

Men under vattnet är det minst lika spännande. Gammal taggtråd omfamas av alger och de gamla maskinerna går en långsam död tillmötes. Husets gångar, dörrar och fönster bildar en spännande dykmiljö där dykare i full mundering sakta glider fram medan den märkliga dykmiljön begrundas.

De delar av huset som är ovanför vattnet används som ett hopptorn medan strandens speciella form kanske gör platsen till en av världens mest spektakulära badplatser med en strand som saknar motstycke.

Så även om du vare sig gillar att bada eller dyka är det en plats som bör besökas när man är i Estland så slå igång videon!

Var?
Väg 17 mellan Tallinn och Haapsalu.

GPS: N59°13'37", E24°11'55"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.