Nästa artikel
Restips: Sågudden i Arvika
VÄRMLAND

Restips: Sågudden i Arvika

Publicerad 22 mars 2015 (uppdaterad 25 april 2015)
Arvika hålls med sitt eget Skansen, Såguddens Friluftsmuseum, där de gamla ditflyttade husen ligger naturskönt och blickar ut över den vackra Kyrkviken.
Det blå vattnet ligger som en spegel nedanför oss medan fåglarna kvittrar och insekterna surrar. Det faluröda caféet kontrasterar mot grönskan i bakgrunden och får oss att känna att vi flyttats tillbaka till en svunnen epok medan vi njuter av utsikten över Kyrkviken över en god kopp kaffe och en härligt färsk bulle. Vi är på besök på Arvikas eget Skansen, ett friluftsmuseum med ett urval av olika typer av hus från Arvikas omgivningar.

Även om caféet ligger vackert och sommaren känns som allra bäst finns det mycket mer att utforska. De faluröda byggnaderna samsas med de grå omålade och husen är byggda på 1600-1800 talen. Den lummigt gröna miljön passar utmärkt och vi ägnar en del tid i örtagården där vi återigen sätter oss ner och njuter av miljön. På området samsas drängstugan, kärlekskupan, väderkvarnen, finnsmedjan, skvaltkvarnen och kölnan, totalt finns ett tjugotal byggnader från Arvikas omgivningar. 

Storbondegården är byggd i början av 1800-talet och flyttades till Sågudden från Berg i Ny socken. 1922 stod den klar för invigning på sin nya plats och är nu ett överraskande innehållsrikt museum i tre våningar. Här finns tidsenliga miljöer i kök, undantagskök och gästabudssal, dalmålningar, allmogemöbler och massor med intressanta föremål. Ett rum är fyllt med målade allmogeskåp från västra Värmland och en magnifik värmländsk bonad från 1778 pryder en hel vägg i 1700-talsrummet.

Har du inte varit runt i Arvika tidigare ska du naturligtvis inte missa att ta en tur med sightseeingtåget Färdinand. Turen bjuder på trevliga upplevelser på vägen genom innerstaden, stadsparken och så naturligtvis platsen där vi är, Såguddens friluftsmuseum.

Missa inte att ta en paus i den här trevliga miljön!

Varje år hålls en utställning och 2015 års tema är cykeln förr och nu och öppnar på Såguddens dag den 14 juni.
Var?
Arvika ligger efter väg 61, norr om Karlstad.

GPS: N59°39'03", E12°36'13"

Såguddens hemsida hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.