Nästa artikel
Restips: Slitere nationalpark
LETTLAND

Restips: Slitere nationalpark

Publicerad 31 juli 2014 (uppdaterad 31 juli 2014)
Frågar någon var Slitere nationalpark ligger är det tyvärr få som kan svara. Men Slitere är Lettlands svar på Skagen och en plats väl värd ett besök!

En liten parkering med ett litet café välkomnar dig i en karg natur. Här är det sand och krumma träd som dominerar och det blir den lilla gångvägen genom gången i en stor sten ut till stranden. Vi är ungefär 16 mil norr om Riga, längst ut på udden där Rigabuktens vatten möter Östersjön.

Nationalparken heter Slitere och är Lettlands svar på danska Skagen. Här heter udden Kolka och är en speciell plats som årligen besöks av ungefär 50 000 turister. Parken, som är Lettlands minsta, räknas som den mest spektakulära med sin strand mot Östersjön och ingår i Natura 2000. Här är också den nordliga gränsen för vad som tidigare räknades som Nordeuropas riviera och området har under lång tid betraktats som extra besöksvärt och det är framför allt den 4 mil långa stranden som lockar. I söder ligger Ovisi där det finns en fyr som kan besökas och ger en härlig utsikt. Vid Kolka finns också en fyr, byggd på en konstgjord ö sju kilomer ut i Östersjön. I nationalparken hittar du även en 50 meter hög klippa som formades av Baltikums issjö, där du nu hittar en artrik lövskog, liksom ett antal stenreliefer och upphöjningar. Allt bildar ett unikt museum över Östersjöns geologiska historia.

Även om det är stranden som lockar så utgör skogen den största delen av området och den skyddades första gången 1921. År 2000 utvidgades området och här finns en stor och speciell flora och fauna. Gillar du fåglar lär här finnas 236 arter och vid flyttningen på vår och höst kan du på en timme se ända upp till 60 000 fåglar.

Var?

Norr om Riga på spetsen av udden. Väg 124 efter Östersjökusten alternativt väg 131 efter Rigabukten.

GPS: N57°41'19", E22°25'24"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.