Bild
Nästa artikel
Restips: Slottet Predjama

Restips: Slottet Predjama

SLOVENIEN

Under bergskammens skydd men ovanför grottan ligger det spektakulärt placerade slottet Predjama, en plats ingen bör missa.

Den legendariska rövarbaronens renässansslott är närmast ointagligt uppfluget på sin 123 meter höga klippa i en grottmynning och fantastiskt fascinerande att uppleva. Det har funnits slott här i mer än 700 år och det första byggdes troligen av patriarken från Aquileia och då i gotisk stil. Det andra slottet, som står än idag, byggdes efter det att det första blev förstört på 1500-talet och är känt som det perfekta gömstället för den djärva, egensinniga och upproriska men samtidigt romantiserade riddaren Erazem av Predjama.

Legenden säger att han flydde hämnden till Predjama efter det att ha mördat befälhavaren Pappencheim från det Habsburgska riket, något som inte var så populärt även om orsaken var att hans vän blivit förolämpad av denne. Det ointagliga slottet belägrades i ett år och en dag medan de attackerande soldaterna inte förstod hur slottet fick sina förnödenheter när de i skördesäsongen fick färska körsbär kastade över sig. De kände inte till den hemliga tunneln utan levde i villfarelsen att dalen var den enda vägen till slottet medan Erazem fyllde på förråden i den näraliggande byn. Slutet kom när Erazem var tvungen att gå på toaletten som inte var kanonskyddad som resten av slottet. Toaletten flög i luften när den träffades av en ensam kanonkula och sällan har uttrycket fångad med byxorna nere varit en mer passande beskrivning.

Under århundraden har slottet haft olika ägare men efter andra världskrigen tog staten över slottet i samband med kommunisterna maktövertagande och ar sedan dess varit ett museum.


I slottet får du en glimt av det liv som en gång levdes här. Slottets fint renoverade rum är utöver tidstypiska möbler dekorerade med fascinerande vapen och oljemålningar men för den skull får du inte missa fängelsehålans kärvare miljö. Allt kryddat med mycket naturtrogna tidstypiska figurer på strategiska ställen så att den riktiga känslan av dåtid infinner sig. Inte heller skall du missa grottans utsiktspunkt där du har en fantastisk utsikt över landskapet och även ser ingången till den nedre tunneln som leder till slottet och vars mynning utnyttjats som häststall. Är du äventyrligt lagd kan du än idag ta dig till slottet genom Erazems tunnel även om det numer finns bekvämare vägar.

Den hemliga tunneln hade även ett lodrätt shakt som mynnar ovanför slottet och genom denna naturliga gång, som Erazem utvidgade, kunde han osedd både förse slottet med förnödenheter och stöldgods från sina ständigt återkommande rånarturnéer.

Tips: En mil bort ligger grottsysteet Postojna Cave, även det mycket sevärt.

Kommentera: Har du egna erfarenheter från den här platsen?
Var?

Efter väg 913, norr om Posojna vid E61/E70.

GPS: N45°48'57", E14°07'36"

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.