Bild
Nästa artikel
Restips: Store Mosse nationalpark

Restips: Store Mosse nationalpark

SMÅLAND

Ibland behöver man inte åka så långt för att hitta exotiska miljöer. En sådan plats är Store Mosse nationalpark som är Sveriges största orörda högmosseområde söder om Lappland.

Visste du om att Småland har en nationalpark? Bli inte förskräckt om du tillhör de som lever i denna okunnighet och ta dig tid att besöka den när du semestrar i detta häftiga landskap!

Stormyren anses trots vår nutids allmänt annorlunda natur faktiskt vara den mest ursprungliga naturtypen som finns i södra Sverige. Växtligheten liknar den i den norrländska vildmarken och här finns mer än 40 km vandringsleder på stigar och spångar. Under 8000 år har vitmossebaserade torvlagret vuxit till sig och rocknar, skogsbevuxna sanddyner, bildar ett system av öar och åsar i den öppna myren.

Den fågelrika Kävsjön ligger mitt i nationalparken och där ligger huvudentrén med naturum, fågeltorn, grillplatser och anpassade leder. Från naturum har man bra utsikt över gungflyet intill Kävsjön.

Vi får gå tillbaka till 1974 då regeringen beslutade att Kävsjön - Store Mosseområdet skulle anses som internationell värdefull våtmark enligt våtmarks-konventionen. Orsaken är den viktiga roll området spelar som häcknings- och rastplats för våtmarksfåglar även om det även finns skog samt kärr vid sidan om den dominerande högmossen.  I södra delen av nationalparken finns Björnekullakärret som är ett kärr med orkidéer i kontrast till högmossens sura miljö.

Andra viktiga utmärkelser för Store Mosse nationalpark är "European diploma" Kategori A som området fick 1988 av Europarådets Ministerkommitté och Natura 2000, EU:s nätverk för skyddsvärda naturtyper.

Men trots områdets status finns det också kulturmarker insprängda i myrkomplexet. De två gamla gårdarna vid Svänö i norra delen av parken och Lövö i den södra delen var bebodda fram till 1950 talet. Numer används gårdarna som vandrarhem.

Parken har fyra anställda som sköter om nationalparken, informerar och guidar besökarna.

Var?

Strax söder om Hillerstorp efter väg 151, mellan Värnamo och Gnosjö i Jönköpings län, som skär rakt igenom nationalparken. Kommer du E4:an norrifrån kör du av vid Skillingaryd och kör väg 152 tills den korsar väg 151, söderifrån kör du av vid Värnamo på väg 151.

GPS: N57°16'01", E13°54'58"

Store Mosses hemsida hittar du här.

Näraliggande camping hittar du här.

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.