Nästa artikel
Restips: Tatrabergen i södra Polen
POLEN

Restips: Tatrabergen i södra Polen

Publicerad 29 januari 2014 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Som få andra platser stoltserar södra Polen med nationalparker i alpmiljö. Här reser sig de väldiga Karpaterna som fortsätter österut men det är här i de norra delarna du hittar de högsta bergen och de mest spektakulära platserna.

Polen är mer spännande än de flesta av oss inser. Här finns ökenliknande vandrande sanddyner där Rommel tränade ökenstyrkorna inför krigen i norra Afrika, här finns Europas största orörda ursprungliga natur med vilda bison, världens största slott, åtta av Polens 23 naturreservat har upptagits på UNESCO-listan över de viktigaste naturreservaten i världen men den här gången tänkte jag berätta lite om de dramatiskt taggiga Karpaterna, Europas alltför okända bergskedja.

För i Karpaterna, som i sin förlängning österut tar oss till Ukrainas södvästra hörn innan de planar ut i Europas kornbod, är förföriskt vackra och ståtar med flera nationalparker på polskt territorium  även om du hittar de högsta bergstopparna i Slovakien. Nationalparken Tatrzański skyddar hela den polska Tatrabergskedjan som är det alpina landskapet i Polen med Rysy (Repor) som den högsta toppen med 2 499 meter över havet. Här är topparna branta med väggar av granit och andra lagrade bergarter, sjöarna små men många, vattenfallen upp till 80 meter höga och de får dig garanterat att bara stå och beundra dem, du hittar spännande grottor att utforska och dalgångar med forsande bäckar som skapar tillräckligt vackra landskap för att bli världsklassade. Det här är ett underbart vackert landskap som allt för få har hunnit besöka där lavan som växer på stenarna får det våta berget att skimra i turkosgrönt. Råkar du vara fågelskådare kan du förvänta sig flera spännande upplevelser, i Polen finns ungefär 80% av de fågelarter som förekommer i Europa. I nationalparkerna har man också stakat ut vandringsleder och speciella stigar som gör det möjligt att bättre lära känna naturen. Tack vare guider och specialiserade resebyråer är det möjligt för turister att ta del av många olika evenemang med anknytning till naturen som exempelvis den som låtit oss visa deras fantastiska bilder på omgivningen. Här kan du vandra i de vackra bergen och trots olikheterna mellan olika platser hittar du nästan överallt de gulliga alpmurmeldjuren, en lugn atmosfär och ett bergsliv med starka kulturtraditioner även om du i skogarna kan hitta både björn, varg och lo. Du kan även ha tur att på nära håll träffa på herdarna och uppleva lokalbefolkningens stora gästfrihet som verkligen älskar sina berg och som de är mycket stolta över. Centrum för den polska turismen är Zakopane, drygt två timmars resa söder om världsarvsstaden Kraków och det är många som tycker att vandring i Tatrabergen är ett billigt men intressant semesternöje som dessutom inte kräver särskilt mycket förkunskaper, bara en skopa sunt förnuft och en stor dos ork. Men vill du av olika skäl inte gå i bergen kan du ta kabinbanan upp till Kasprowy Wierch på nästan 2.000 meters höjd. Därifrån har du en underbar utsikt över bergen och ned kan du välja på lätta promenadvägar tillbaka till stan eller så åker du med någon av sittliftarna. Området runt Zakopane är fortfarande glesbefolkat och betesmarkerna för kor och får klättrar mellan skogsdungarna på bergssidorna och överallt sticker toppiga höhässjor upp. Om du kommer en helg kommer du att se män, som kallas górale, än i dag gå omkring i sina traditionella gråvita filttygskläder med revär på byxbenen, och hattar prydda med ett band av snäckor, inte minst om de är på väg till någon av de otaliga kyrkorna. Området var länge bortom allfarts­vägarna, svårframkomligt och fattigt men idag är det betydligt mer lättillgängligt med en ovanligt välbevarad och levande kultur.

I södra Polen, på gränsen till Slovakien, hittar du den 27 mil långa floden Dunajec som är Polens 14:e längsta. Vid Pieniny Środkowe är den i 27 kilometer gränsflod och det är den enda floden från Slovakien som mynnar i Östersjön. Här finns dessutom fantastiska platser som byn Červený Kláštor, häftiga slott och sedan lång tid kända kurorter som Szczawnica med sitt mineralrika och helande vatten, åtminstone påstås vattnet vara helande och har utnyttjas i snart 200 år.

Södra Polen är inte heller så långt bort som de flesta föreställer sig. Från färjeläget når du området efter ungefär hundra mil om du färdas på de stora och oftast nybyggda vägarna. Det kan finnas skäl att rekommendera mindre vägar och stanna i några av de historikt intressanta städerna men dessa vägar tar naturligtvis längre tid att köra, är i sämre skick men ger dig en bättre inblick i Polens landsbyggd. Överlag kan man idag säga att Polen överraskar, restaurangmaten är både god och billig, färgerna har återvänt på husen och folk är välkomnande och nyfikna. Men, de kör som vettvillingar och en bra blick i backspegeln är ett måste.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.