Bild
Nästa artikel
Restips: Trollskogen på Öland

Restips: Trollskogen på Öland

ÖLAND

Vi möts av krokiga tallar och trolsk stämning i en natur som har pinats av havets vindar. Var som helst skulle trollen kunna komma fram i en skog som inte finns någon annanstans.

Det är nästan längst norrut på Öland, vid porten till Trollskogens naturreservat som naturum Trollskogen ligger. Det är här bland Trollskogens upp till 200 år gamla mossbeväxta träd som vi hittar den fantastiska miljö som nästan saknar motstycke. Att den i gamla tider eggade folks fantasi är inte att förundras över, speciellt om man ser den i skymning eller gryning. Än mer här än i största allmänhet ska man nog tillägga med tanke på alla historier om vättar och troll som florerade i folktron.

Platsen har varit bebodd länge och det är inte svårt att hitta lämningar som vittnar om att människor levt här sedan forntiden. Här och där ligger gravplatser, rösen och stensättningar utspridda, vid udden finns skyttevärn och på vikens västra sida fanns under 1400-talet en viktig Örlogsbas. På uddens östra strand hittar du exempelvis vraket efter den 1926 strandade skonaren Swiks. Det är lätt att fascineras på en vandring på strövstigarna!

Naturområdet är en del av Böda Kronpark, ett reservat som är ungefär 100 hektar stort och är hem åt ett stort antal växter och djur. 
Var?

Nordöstra Ölands spets.

GPS: N57°20'00", E17°05'59"

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.