Nästa artikel
Restips: Värmlandsnäs
VÄRMLAND

Restips: Värmlandsnäs

Publicerad 25 december 2013 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Värmlandsnäs är den stora halvön mitt i Vänern som stoltserar med flest soltimmar i landet. Här hittar du framför allt en fascinerande natur och du bör uppleva detta när du kör runt Vänern.
Vackra halvön Värmlandsnäs ligger söder om Säffle och sträcker sig ut i Vänerns vatten mot Kållands halvö. Längs med vägen hittar du en rad smultronställen men hit åker du inte i första hand för dessa, det är den speciella naturen som lockar till denna runt tio mil långa utflykt. Vid Nolby finns även en småflygplats och här kan du kolla möjligheten för att få se Europas största insjöskärgård från luften med Säffle flygklubb.

Den västra sidan av Värmlandsnäs planar ut mot Millesviks skärgård, är även för övrigt till största delen slättbygd, men har en mängd mindre bergsryggar och en brant östkust. Områdets växt- och skogsliv är rikt och Värmlandsnäs utgör en del av den västsvenska så kallade mylonitzonen. Själva näset höjer sig sakta från Dalbosjön i väster och begränsas i öster av en nord-sydlig förkastningsbrant vars krön i Lurö skärgård söder om näset höjer sig över Vänerns yta. Kring Byälven och sjöarna omges jordbruksbygderna av höglänt skogsterräng. Historiskt sett var näset delat i tre olika härader: Näs, Sund och Slottbo, vilka alla tre också omnämns i Äldre Västgötalagen.

Det kan ju vara trevligt att börja med ett stopp i Säffle. Här hittar du bland annat Knusesund Herrgård som har anor från tidig medeltid och den ligger vackert inbäddad i en park där rådjur och fasaner strövar fritt. Herrgården har restaurang men inriktar sig i första hand på konferenser. Med lite tur kan du kanske njuta av en kopp kaffe men miljön i sig är väl värt ett besök, inte minst herrgårdens pampiga källvarvalv som kom till under en utbyggnad av östra delen av herrgården. Drygt 300 kubikmeter berg sprängdes bort innan bygget påbörjades och valven byggdes upp innanför den moderna källarkonstruktionen. För murningsarbetet, som utförts på samma sätt som man förr murade valv, gick det åt 15 000 begagnade tegelstenar och i den här miljön kan man släcka törsten med en kall öl.

Längst söderut på Värmlandsnäs ligger Ekenäs och härifrån utgår Ladholms- och Åkershusleden. Båda dessa vandringsleder bjuder på fantastiska panoramavyer över Vänern och gillar du att bryta av resandet med naturupplevelser är detta ett måste. Ladholmsleden som utgår från gästhamnen är delvis handikappsanpassad och där finns ett vindskydd om du vill sätta dig ner en stund. Ladholmsleden ansluter sedan med Åkershusleden och bildar tillsamman en 3 km lång slinga.

Mellan Säffle och Ekenäs finns gårdsbutiker, öppna trädgårdar, kvarnen och kulturladan i Ölserud, hällristningar i Löthult, skinnhantverk på Sörbogård, trädgård och vävtjänst i Millesvik, lerduveskytte i Valdersrud, vita sandstränder i Torserudsand och mycket annat. Så beroende på intressen stannar du naturligtvis till på för dig spännande ställen.
 

Skördefesten är ett arrangemang som arrangeras första helgen i september månad varje år. Över hela Värmlandsnäs finner man "stationer" man kan besöka. Det kan vara gårdar som har öppet hus eller lokala entreprenörer, konstnärer och bygdegårdar. Skördefesten avslutas med dans i Eskilsäters bygdegård på kvällen.

Vad stationerna erbjuder varierar beroende på vad för aktivitet som bedrivs. En del stationer erbjuder mat där man kan pröva på allt från kalkongrillspett till potatischips. Många stadsbor får chansen att se hur det går till att bedriva jordbruk. Exempelvis får du följa potatisens väg från åkern till att hamna på tallriken hemma i köket.

På idrottsplatsen i Eskilsäter arrangeras en femkamp mellan de olika bygderna på "Näset". Lagen har tidigare år haft inslag av en del lokala kändisar och även riks- och internationellt kända personer med anknytning till Värmlandsnäs. 2006 spelades en uppvisningsmatch mellan bronslaget från fotbolls-VM -94 och Eskilsäter IF. Det året hade varje bygd en deltagare från fotbollslandslaget med i sitt lag.

På Värmlandsnäs finns det gott om fornminnen och fynden från bronsåldern och vikingatiden ligger tätt. Det kanske mest omtalade fornminnet är den gamla klosterruinen på Lurö. Sommaren 2012 grävde arkeologer fram bland annat flera gamla mynt där. Man fann bland mynten norska medeltidsmynt, vilket kan förstärka det gamla klostrets betydelse under Pilgrimsvandringen, vars led gick genom Värmlandsnäs.

I Millesvik finns flera intressanta besöksmål. I Berg finns ett fantastiskt stenröse som är lättillgängligt och fortsätter man vägen fram kan man också besöka en s.k domarring, som tyvärr är dåligt skyltad. Bara i Millesvik finns det 259 fornminnesplatser av olika typer. Flera av dessa har en spännande historia som tyvärr inte har blivit uppmärksammade vilket kan bero på att platserna kan vara svårtillgängliga för allmänheten men även att platserna är dåligt skyltade. En av dessa platser är de gamla silvergruvorna i Millesvik. Silverfyndigheten var dock inte så stor men brytningen lämnade tre stora vattenfyllda hål i marken som ett minne till eftervärlden.

Planera gärna in en en dag på Lurö där du kan njuta av livet i bastuflottan  med Vänerns skvalpande vatten precis utanför dörren. Hit kommer du med Luröbåten som tar dig ut till denna själens lustgård.

Bondgården Mässvik var med i TV 4:as programserie Sveriges Skönaste Gårdar, Juldagen 25 december 2013, då nötuppfödarna Knut och Christina lagade gnocchi i rödvinssås och vinbärschutney. Programserien handlar om familjer från gårdar i Sverige som tävlar i att ta fram en ny maträtt baserad på råvaror som finns på gården.

Värmlandsnäs har mycket att erbjuda och tar du det lugnt så är det här ett trevligt ställe att övernatta på!

Ställplats
Du kan hitta logi i småbåtshamnen i Ekenäs, längst söderut på Värmlandsnäs. GPS koordinaterna är 58°53,8 N 13°14,0 E och deras hemsida hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.