Bild
Nästa artikel
Restips: Vadehavet UNESCO-klassat

Restips: Vadehavet UNESCO-klassat

DANMARK

Vadehavet är en unik nationalpark som sträcker sig längs den danska västkusten vidare ner i norra Europa. Landskapet är något alldeles extra och erbjuder bland annat enastående möjligheter för fågelskådare.

I västra Danmark, vid det hav danskarna kallar Vesterhavet och vi Nordsjön, sträcker sig ett område av flacka våtmarker med ett unikt ekosystem. Det går från Danmark, genom Tyskland ända ner i Holland och är utöver den unika miljön världens största sammanhängande tidvattensystem. I Holland och Tyskland har detta område redan världsarvsstatus men nu är även den danska delen med i sammanhanget.

Att besöka nationalparken Vadehavet är en fantastisk upplevelse. När det kraftiga tidvattnet drar sig undan myllrar havsbottnen av musslor, snäckor, ostron och sälflockarna trivs i den fiskrika miljön.
 Här huserar mer än 10 000 djur- och växtarter och varje vår och höst stannar miljoner flyttfåglar här för att äta upp sig och vila ut.

På våtmarkerna samlas bland annat tusentals starar. Innan de stora flockarna landar för natten bildar de fantastiska mönster på himlen, ett fenomen som drar stor publik och som man kallar Svart Sol.

Vadehavscentret vid Vester Vedsted ger dig möjlighet att vidga dina kunskaper om detta unika område. En god idé för den kunskapstörstige är att även följa med på en guidad tur i naturen. De skickliga guiderna delar mer än gärna med sig av sina kunskaper.

Åker du runt i Danmark är det här en plats du inte ska missa. Eller plats, det är snarare ett område!

Taggar: Restips
Restips: Vadehavet UNESCO-klassat

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.