Nästa artikel
Restips: Verner von Heidenstams Övralid
ÖSTERGÖTLAND

Restips: Verner von Heidenstams Övralid

Publicerad 16 mars 2014 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Högst upp på Lidberget står ett stort men stramt hus och blickar milsvitt ut över Vätterns blå vatten. Vi är vid Övralid, Verner von Heidenstams drömhus.

Verner von Heidenstam skrev våren 1926 det här i ett brev till sin livsledsagarinna Kate Bang
- Jag har inte ord för hur vackert det är. Sandell och jag har enats om att Farfars stuga ligger i paradiset. På alla håll blommar körsbär, och så sippor, guldvivor och alla möjliga blomster. (Hjalmar Sandell var Heidenstams chaufför och alltiallo.)

Det är inte svårt att hålla med. Det av Heidenstam ritade huset började byggas 1923, stod färdigt hösten 1925 och blickar vid klart väder ända till Västergötland och Närke. Det var byggmästare Edvin Egir från Skänninge som kom att utföra själva byggandet och han var en skolad och kunnig byggare som fick justera och lägga sista handen vid Heidenstams skisser till Övralid. Heidenstam ville absolut ha en lokalt förankrad byggmästare men hans första val var inte så lyckat och därför fick Egir denna chans. Men redan innan huset stod klart skrev Heidenstam till Kate Bang

- Summerar jag intrycket så lyder det: Du kommer att älska Övralid. Mer än någon annan plats på jorden. Om Du tänker Dig ett strängt gammalt biskopshus, som vandrat upp till en säter bland skogar och små stugor och där i en dröm om en italiensk villa avlat ett barn med en svensk herrgård, då får du ett enkelt rätlinjigt hus, ett trähus, men ett förnämt, som ser ut som ett slott både utan och innan. Det anspråkslösa och ändå oväntat stora huset står på Övralid.

Det var under barn- och ungdomsårens segelfärder från Olshammar på andra sidan Vättern som Heidenstam ofta hade lagt till med sin båt vid någon av bryggorna nedanför Lidberget. De ljusa ängarna, som han hade till riktmärke när han seglade, tillhörde en oansenlig bondgård dit inga vägar gick. I början av 1900-talet köptes gården av en kokerska, som genom idogt arbete i Amerika tjänat ihop till en vacker gård i hemlandet. Efter några år lär hon ha tröttnat på den lantliga friden.

Kate Bang berättar i sin bok ”Övralid” hur denna fröken tar tag i Carl Milles arm och innerligt ber
- Snälla herrn, hjälp mig att få sälja gården till den där Heidenstam. Herrn förstår, dess läge är som skapat för en poet.

Kate Bang berättar att det inte var något överilat köp som kom till stånd den 22 september 1923. Kate Bang och Heidenstam hade funderat länge och väl och omedelbart efter köpet reste paret till Rivieran. När huset senare stod färdigt besöktes det ofta av välkända personer som Prins Eugen, Carl Milles och Albert Engström. Det är inte svårt att förstå varför det blev så.

Huset står idag i stort sett bevarat i det skick som han lämnade det vid sin död 1940 och på gården finns ytterligare hus, bland annat gamla Övra Lid gård (det var Heidenstam som ändrade namnet till Övralid) och "Farfarsstugan". Gården drivs idag av Stiftelsen Övralid, som grundades enligt Heidenstams testamente, och här finns även Heidenstams gravmonument. Vill du förkovra dig ytterligare berättar guiderna även om Heidenstams liv och verk utöver själva husets historia. Dessutom firas varje år övralidsdagen den 6 juli på Verner von Heidenstams födelsedag och det är då Övralidspriset delas ut till någon framstående författare eller forskare.

Farfarsstugan är en vackert belägen kaffestuga med servering med såväl hembakt bröd som lättare luncher. Kate Bang skriver i boken Övralid från 1946 följande om Farfar och hans stuga
- Farfar var en duktig snickare och han hade blick för det som var konstnärligt, han var road av Heidenstams många uppdrag. Trots sina nära sjuttio år arbetade han med liv och lust. Farfar blev allas vår högra hand. Han och Farmor kom att bo i den röda stugan under det stora körsbärsträdet. ----- Men den som inte äger sitt hem har lyckan endast till låns och då brorsonen flyttade fick Farfar följa med.

Det här är ett mycket trevligt ställe att besöka och på stiftelsens hemsida hittar du ytterligare information. Lägg till det här i din pricka av lista om du inte redan sett denna vackra plats!

Var?

Vid riksväg 50, en mil norr om Motala (Nykyrka, Västra Ny)

GPS: 58.607401390294356, 14.94418260451664

Övralidsdagen

Vid Övralid firas årligen den 6 juli, på Heidenstams födelsedag, Övralidsdagen. Då delas övralidspriset ut, vartannat år till en framstående författare och vartannat till en framstående forskare eller kulturpersonlighet. Dagen firas traditionsenligt med sång och musik vid graven där kransar läggs ned.

Efter den officiella tillställningen drar sig pristagaren samt Övralidsstiftelsens styrelse in i huset för att äta en middag bestående av Heidenstams trerätters födelsedagsmeny, som består av röding från Vättern, kyckling samt jordgubbar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.