Bild
Nästa artikel
Restips: Volendam

Restips: Volendam

HOLLAND

Volendam, det gamla fiskeläget vid IJsselmeer, har folkdräkter, musik och – så klart – fisk på menyn. Och oräkneliga små hus kring den lilla fiskehamnen.

Holland är inte speciellt stort, men ändå finns här mycket att upptäcka. De händiga avstånden gör det lätt att färdas eftersom det är svårt att köra på annat än motorvägar. Men när du svänger av hittar du fantastiska små ställen med en kultur som den i Volendam som bara ligger ett stenkast från Amsterdam. Här gäller det småskaliga och de otaliga husen vid hamnen i det gamla fiskeläget vid IJsselmeer ger en svårslagen charm.

Det första du ska göra när du kommer till Volendam är att promenera genom gatorna och insupa fiskelägets livfulla atmosfär. Vandra längs vallarna, kyrkorna och den gamla stadskärnan. Vill du verkligen visa att du varit i Volendam ska du ta kort på dig själv i holländsk folkdräkt. Sedan ska be om lite volendamskt Palingsound vilket är namnet på en musikstil för här i Volendam är några av Hollands mest kända artister födda och uppväxta. 

Ursprungligen var det här hamnen till näraliggande Edam men redan 1357 ändrades förhållandet då Edam grävde en ny kanal vilket tog bort behovet av hamnen i Volendam. Då slog sig bönder och fiskare ner här, skapade nytt land på samma sätt som har blivit vanligt i Holland, 26% av Holland ligger nu under havsytan, och namnet Volemdam uppstod, den utfyllda dammen. Och just det, Edam är Hollands mest kända och viktigaste stad för osttillverkning så möjligheterna till ostprovning finns även i denna forna hamn. Om du inte tar dig de få kilometrarna till Edam i samma veva.

Här har berömda artister som Picasso och Renoir trivts och orten har traditionellt ansetts som religiös. Därför finns det flera intressanta kyrkor men det som är det som gör Volendam så speciellt är hamnen. Här flankerar gamla fiskebåtar de gamla husen och invånarna går dessutom ibland klädda i traditionella kläder vilket ger en helt fantastisk atmosfär och Volendams kvinnliga folkdräkt är nog den som de flesta av oss direkt förknippar med Holland även om dräkterna skiljer sig regionalt från varandra. Som anekdot kan nämnas att historian gör gällande att de typiska holländska träskorna, klompen, har sitt ursprung i att skydda sig från den sörja som lera och fiskavfall skapade i gränderna. Vill du fördjupa dig i klädernas historia finns ett intressant museum.

Var?

Efter väg N247 strax norr om Amsterdam

GPS: N52°29'43", E5°04'14"

Camping finns i Volendam och hemsidan hittar du här.

Taggar: Restips
Restips: Volendam
Restips: Volendam

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.