Nästa artikel
Se till att vara rätt försäkrad på din husbilssemester 
NYHETER

Se till att vara rätt försäkrad på din husbilssemester 

Publicerad 1 juni 2020 (uppdaterad 1 juni 2020)
Konsumenternas Försäkringsbyrå är en oberoende organisation som ska fånga upp konsumentproblem med försäkringar och föra dem vidare till försäkringsbolag och myndigheter. Nu går de ut och varnar husbilister.
Intresset för att resa med husbil är större än någonsin men många är inte informerade om vilket skydd försäkringen ger. Normalt ger dessa ett bra skydd men det finns det en del att se upp med. Konsumenternas Försäkringsbyrå har nu gått ut med information om vad man bör tänka på.

– Husbilsförsäkringar är mer omfattande än vanliga bilförsäkringar. Det finns några situationer där det är särskilt viktigt att se om sitt försäkringsskydd för att inte riskera att förlora hela husbilens värde, säger Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå i ett utskick. 

Om du ska hyra ut din husbil så gäller inte din husbilsförsäkring och du riskerar att få en minskad ersättning eller ingen alls om din husbil skadas. Börja därför med att kontakta ditt försäkringsbolag innan du hyr eller lånar ut husbilen och det gäller även om exempelvis barnen eller grannen ska ut på egen hand. Du kan behöva teckna en särskild försäkring för dessa tillfällen.

Även du som hyr en husbil måste kontrollera hur husbilen är försäkrad. Oavsett om du hyr av en privatperson eller företag så måste det finnas en försäkring som gäller för detta, men särskilt om den är privatägd. Ta reda på självriskerna, de kan vara höga! Dokumentera alltid skicket när du kvitterar ut den, ta bilder från alla yttre vinklar men även inuti, sådant kan spara mycket bekymmer om parterna blir oense om något.

– Det finns ingen annan försäkring som kan ersätta skador på husbilen. Ansvarsskyddet i hemförsäkringen gäller inte. Det gäller för skadeståndskrav men ersätter inte skador på saker som du hyr.

Om du planerar att sälja din husbil är det viktigt att kontrollera bilförmedlaren och personer som ska provköra bilen. Be alltid att få se legitimation och skriv upp personnummer/id-nummer, telefonnummer, adress och andra uppgifter. Motring telefonnumret på plats så du vet att det är hans telefon som nås. Lämna inte heller ifrån dig registreringsbeviset innan ni är klara med betalningen, låt inte heller köparen fotografera det. Vid privat försäljning med tillhörande provkörning är det viktigt att dokumentera att och när bilen ska vara tillbaka, det finns allt för många som blivit av med husbilen på det här sättet. Tänk på att en eventuell bedragare alltid uppträder belevat och ger ett förtroendefullt intryck. Döm inte hunden efter håren!

– Stöldförsäkringen gäller inte om du frivilligt har lämnat ifrån dig husbil och nycklar till någon som inte lämnar tillbaka den.

Utöver detta är det bra att kontrollera ytterligare några saker innan du ger dig ut på resa.

1. Tillräcklig ersättning för dina saker?

Husbilsförsäkringar innehåller oftast ett skydd för stöld av personliga saker som du tar med dig på semestern. Men räcker beloppet? Skyddet varierar ofta mellan 20 000 - 80 000 kronor. Du kan också få viss ersättning genom din hemförsäkring. Men det finns stora skillnader mellan olika försäkringsbolag. Vissa bolag ger ingen ersättning för stöld ur bilar medan andra kan ge ersättning med upp till 200 000 kronor. Kolla i förväg och komplettera din försäkring om det finns behov för det.

2. Ingår semesteravbrott i försäkringen?

Alla försäkringar innehåller inte semesteravbrott, det vill säga ersättning om husbilen går sönder eller blir stulen på semestern. Om olyckan skulle vara framme så kan du ofta få kontant ersättning för de dagar som husbilen inte kan användas. Ersättningen ligger som regel på 300 - 500 kronor per dag under en begränsad tid. Det kan också vara möjligt att få hyra en husbil. 

3. Hjälp med bärgning?

I alla halv- och helförsäkringar (delkasko/helkasko) för husbilar ingår en räddningsförsäkring. I den ingår bärgning av husbilen till närmaste verkstad vid skada eller driftsstopp. Den ersätter också kostnader för att transportera förare och passagerare till hemorten. Om föraren inte kan fortsätta att köra på grund av sjukdom eller olycksfall ingår ofta ersättning för hemresa för passagerarna.

Man kan även komplettera med en assistansförsäkring som ofta säljs av något "utomstående" försäkringsbolag, jämför med en extra reseförsäkring när du köpt en charterresa. Den kan ge det extra skydd som räddar semestern men jämför villkoren noga, både mellan de olika bolag som erbjuder denna extraförsäkring mot villkoren hos just ditt ordinare försäkringsbolag.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.