Nästa artikel
Skuleberget får ny linbana
VÄSTERNORRLAND

Skuleberget får ny linbana

Publicerad 30 juni 2021 (uppdaterad 30 juni 2021)
Nu blir det enklare för alla att ta sig upp till toppen av Skuleberget! Efter två år utan linbana invigs idag den nya anläggningen.

Som en av världsarvets mest kända platser aspirerar Skuleberget på att bli Sveriges bästa friluftsdestination och en ny linbana är ett viktigt steg i den utvecklingen.

Linbanan är en del i en större satsning på Skuleberget som stark friluftsdestination året om. I projektet ingår även andra utvecklingsaktiviteter, parkering och serviceanläggning. Kramfors Kommun har varit motor i satsningen, som finansiellt möjliggjorts av medfinansiärer som Docksta Bordtennisklubb, Region Västernorrland och EU:s strukturpartnerskap i mellersta Norrland. I processen från förstudie till färdigställande har Länsstyrelsen som del av styrgruppen och förvaltare av naturreservatet på berget tillsammans med andra markägare, samt Höga Kusten Destinationsutveckling och Höga Kusten Turism, varit högst delaktiga. Ett nära samarbete aktörer och entreprenörer emellan har varit avgörande för den milstolpe som invigningen av linbanan nu utgör. Den nya fyrsitsiga linbanan förväntas ge en ökad omsättning på cirka 20 miljoner kronor per år och generera en mängd arbetstillfällen i området. 

Att en ny linbana på Skuleberget kommer locka fler besökare till Höga Kusten och ge anledning att stanna längre i området, det är destinationens boendeanläggningar övertygade om. Det talas samstämmigt i pressmeddelandet om nya möjligheter att skapa fina gästerbjudanden och utflyktspaket samt att erbjuda ytterligare en nivå på upplevelsen av Höga Kusten när Skuleberget nu görs mer tillgängligt. Att linbanan förväntas ge ringar på vattnet även för andra aktörer i området vittnar Torbjörn Ullsten på Mjälloms Tunnbröd om.

– Det är klart att besökarna som åker linbana också kommer att handla och äta i närheten, säger han. Det här blir toppen för oss i Ullånger också.

– Det känns smått historiskt det som sker idag, skriver Mia Karlsson på Höga Kusten Destinationsutveckling, som är på plats inför invigningen. Tänk att den gamla linbanan var igång i 54 år! Nu räknar vi med att den nya som invigs idag kommer att glädja Höga Kustens och Skulebergets besökare i minst ett halvt sekel den med! 

Hör rösterna om Skulebergets linbana här:

Jerry på FriluftsBynBjörn på Hotell Hallstaberget och Maria på Söråkers Herrgård.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.