Pontus Sjöholm är kökschef på Asa Herrgård och nu även certifierad naturguide genom Naturturismföretagen. Något som passar väl in när han tar grupper med till skogen för att plocka vad naturen ger och laga mat över öppen eld.

Nästa artikel
Södra Småland först ut med certifierade naturguider
SMÅLAND

Södra Småland först ut med certifierade naturguider

Publicerad 12 maj 2020 (uppdaterad 12 maj 2020)

Pontus Sjöholm är kökschef på Asa Herrgård och nu även certifierad naturguide genom Naturturismföretagen. Något som passar väl in när han tar grupper med till skogen för att plocka vad naturen ger och laga mat över öppen eld.

För första gången i Sverige har Naturturismföretagen certifierat naturguider. De tre guiderna verkar inom vitt skilda områden, berättarvandringar, yoga i naturen samt matlagning med naturen som skafferi och fond.

Destination Åsnen är beläget ca 20 minuter söder om Växjö och omfattar en unik insjöskärgård med fler än tusen öar och 700 kilometer strandlinje, Åsnens nationalpark och femton naturreservat. Arbetet med utvecklingen av Destination Åsnen har möjliggjorts genom engagemang och samverkan med Alvesta, Tingsryd och Växjö kommuner, Leader Linné, Sydost Leader, Region Kronoberg och Destination Småland. Certifieringen genomförs i samarbete med Destination Åsnen söder om Växjö. Internationellt vill man ha en garanti för att guiden är kunnig och nu får man en bättre möjlighet att visa upp sin stora kompetens.

Karin Nilsson, projektledare Destination Åsnen skriver i ett pressmeddelande att hon är oerhört stolt över deltagarna som nu är certifierade av Naturturismföretagen. Hon menar också att utveckling och kvalitetssäkring av naturguidningar är viktigt för hela Sverige.

– Att de första, genom Naturturismföretagen, certifierade guiderna finns här i södra Småland är vi så klart väldigt stolta över och vi ser fram emot att se fler som väljer denna väg runt om i landet, säger Karin. Jag ser det också som en viktig del i utvecklingen av produkter i området både för svensk och utländsk turism, fortsätter hon. Det är tufft att ta sig igenom nålsögat där gedigen erfarenhet och förberedelser varit viktiga inslag i certifieringen. Nu ser vi med tillförsikt fram emot härliga upplevelser i deras regi.

En av de certifierade är Vibeke Hyltén-Cavallius som arbetar med berättarvandringar i naturen runt Åsnen. Guidningar som med sägners spänning även bygger in ett gott mått av naturvett till såväl vuxna som barn.

– Jag berättar om det vi ser och hör ur ett folktroperspektiv och där ingår både natur och kultur, förklarar hon. Med certifieringen hoppas jag bli ännu bättre på att skapa intresse för mina upplevelser.

Maria Ståhl använder naturen som arena för meditation, vandring och yoga. Hon tycker certifieringen varit en energikick för nya idéer och projekt som hon menar att hennes kunder kommer att märka av, dessutom har den även skapat nya samverkanspartners.

– Sen kommer jag så klart att ha med information om certifieringen i min kommunikation för att visa på mitt engagemang och fokus på kvalitet i mina guidningar, säger Maria.

Även en kock har blivit certifierad. Det är Pontus Sjöholm från Asa Herrgård som lika gärna lagar mat i skogen som i herrgårdsköket. Under hans ledning lär sig gäster både om ätliga växter och laga mat i skogen.

– Vi är så glada för den här satsningen, säger Pontus. Den ligger helt i linje med vår satsning på aktiviteter i naturen och vår vidareutveckling av naturguidning tillsammans med vår restaurang i skogen.

Här hittar du deras hemsida. Åsnens nationalpark ligger öst-västligt mitt emellan E4 och Kalmar, GPS N56°38'40", E14°40'19".

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.