Nästa artikel
Sofiero öppnar portarna 9 april
SKÅNE

Sofiero öppnar portarna 9 april

Publicerad 3 april 2020 (uppdaterad 3 april 2020)
När Sofiero öppnar portarna den 9 april känns det att våren har kommit närmare. Då är vårblomningen igång och man kan njuta av de första vårlökarnas blomning.
Som vanligt bjuder Sofiero norr om Helsingborg under säsongen 2020 på ett brett program med höjdpunkter som Den stora trädgårdsfesten, Classic Car, Rhododendrondagar, Ljusstämning och magiska konsertkvällar. Visserligen stökar coronautbrottet till det lite och det kan förstås komma ändringar med relativt kort varsel men det kan man hålla koll på via Sofieros hemsida. 

Utställningarna får varje år nya former och låter olika uttryck mötas som bjuder på en fin kontrast till trädgård, slott och park. Lika självklart som det är att förvalta det djupt rotade trädgårdsarvet, lika viktigt är det att tillföra nya inslag. För den som vill njut av slottets prakt bjuds även på en permanent utställning med tidsenligt inredda rum.

Året kommer att präglas av att det i år är hundra år sedan kronprinsessan Margaretas bortgång. Kronprinsessan, som sommarbodde på slottet i början av 1900-talet, är en av Sofieros viktigaste personer genom tiderna. Hennes trädgårdsintresse tillsammans med hennes konstnärliga begåvning och höga ambitionsnivå har lagt grunden till mycket av Sofieros mycket speciella slottsträdgård. När kronprins Gustav Adolf och Margareta fick Sofiero i bröllopspresent 1905 lyckades de, men kanske i synnerhet Kronprinsessan Margareta, väcka Sofiero ur sin törnrosasömn och de anlade en vacker trädgård i engelsk stil vars rhodendenderon idag är världskända. Det kan även nämnas att Margareta inte var rädd för att testa nya idéer och Sofiero var en för sin tid djärv och modern parkanläggning som skilde sig helt från andra slottsparker i Skåne.

För de fotointresserade finns en fototävling med temat ”Nya upptäckter varje gång” som pågår till den 31 juli 2020 med en avslutande utställning i det kungliga vinhuset. Bilderna kommer hänga uppe för beskådan i början av september 2020 och är en del av hedrandet av Kronprinsessan Margaretas minne då det år 2020 är hundra år sedan hon gick bort. Hon beskrivs som en äkta konstnärssjäl och förutom sitt intresse för trädgårdskonst tyckte hon mycket om att fotografera och måla. 1900-talets snabba framåtskridande inom foto- och kamerautvecklingen kom att påverka Kronprinsessan Margaretas fotointresse och hon blev den första kvinnliga fotografen i Sverige att tillämpa färgfototekniken.

Med fototävlingen vill Sofiero också uppmuntra till att hitta oväntade platser i slottet, slottsträdgården och parken, upptäcka nya sidor av Sofiero och hitta motiv som kanske ingen annan tänkt på tidigare. Höganäs Fotoklubb kommer att vara behjälpliga för att välja ut de bästa bilderna men även besökarna kommer att ha möjlighet att rösta på ett favoritbidrag ur varje kategori. De som vill dela i fototävlingen ska lämna in sina bidrag mellan den 3 och 16 augusti.

Den 9 april välkomnas våren med öppnandet av Claus Dalbys utställning ”Vårens pasteller i kruka”. Med närmare tusen krukor och 10 000 specialbeställda lökar skapar han sin första utställning i Sverige. Utställningen bjuder på en tvåstegsraket där narcisserna, alltså olika slags påsk- och pingstliljor, är först ut. Dessa blommar som bäst till just säsongsöppningen. Mellan den 1 och 17 maj ska sedan tulpanerna stå i full blom.

– Sofiero ligger mig riktigt varmt om hjärtat, precis som det gör för många danskar, tack vare det kungliga arvet. Sofiero är en pärla, ett fantastiskt ställe, skriver Claus Dalby på Sofieros hemsida.


 
Var?

5 km norr om Helsingborg efter väg 111

GPS: N56°05' 07", E12°39' 45"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.