Grundtanken med denna resa är att vi ska uppleva ett annat land på en liten bränslebudget. Upplevelser står i centrum men samtidigt vill vi klara resan på max 20 liter diesel. Eftersom vi har tankat i Sverige så betyder det cirka 500 kronor i bränslebudget. Dessutom vill vi köra maximalt 85-90 km/h och helst med farthållare för att hålla nere förbrukningen ytterligare. Danmark är perfekt för ändamålet då de har låga hastighetsgränser. Oftast är det 80 på de vägar vi kör och 30-50 genom samhällen.
Vi har bestämt oss för att upptäcka östra Jylland och den lilla halvö-knoppen med namnet Djursland. Där finns det mesta samlat på ytterst liten yta och dessutom resmål för alla åldrar och smaker. Trafiken på Djursland är dessutom lugn, välordnad och nybörjarvänlig så det här är ett restips som passar alla. Verkligen alla, även om Djursland är som ritat för barnfamiljer på campingsemester.
Trafikhetsen lämnar vi hur som helst på E6 i Sverige och till vår hjälp har vi den lugnande färjeturen över havet med Stena Line. En perfekt början på en upplevelserik resa där få mil är ett av delmålen.
DAG 1 – Milslång strand & nybakat bröd!
Dagsetapp: Stena Line Grenå > Dalgård Camping = 2,7 mil
Att resa ombord på en bilfärja är oerhört lyxigt då man liksom får en uniformerad privatchaufför som tar en över havet. Åtminstone brukar jag och min fru få den känslan varje gång vi kör ombord på en färja som tar oss till ett nytt mål. Nu ska vi dessutom se mer av östra Jylland som är oupptäckta marker för oss.
När vi kört av färjan ska vi till norra delen av Djursland och dit är det bara 2,7 mil från färjeläget. Underbart att slippa harva långt längs vägarna och att kunna checka in på campingen redan tidigt på dagen!
Det är Dalgård camping vid Djurslands nordkust som blir vår bas första dagen. Lyxkänslan fortsätter med att vi har gott om tid till att göra oss hemmastadda på campingen. Vi spatserar på den kilometerlånga stranden och hittar både snäckskal och vackra kalkstenar, som vi förstås lägger tillbaka efter att ha beundrat dem i handflatan.
Vi pratar med värdfamiljen på campingen som bor i en villa mitt bland alla husvagnar och husbilar. De tipsar oss om att beställa bröd till frukost nästa morgon och det är något vi verkligen kan rekommendera vid resor i Danmark!
Dalgård camping är mycket trivsam för både ung och gammal och den har välklippta gräs och buskar samt terrasserade tomter och välstädade servicehus. En hoppkudde och enorm sandlåda roar de yngre utan att det stör övriga gäster och vi kan egentligen bara upptäcka en enda nackdel med campingen... betalduschar! Majoriteten campingplatser i Sverige har lämnat detta otyg bakom sig medan det fortgår i Danmark. Tänk dig att någon skulle ha myntinkast och kortläsare i duschen på ett hotell! Nä, det förekommer ju inte...
Men vi får acceptera det och annars finns fina familjerum med dusch och toalett samlat. Senare på plats i husbilen känner vi oss fräscha och beundrar grannarnas fina ekipage. Vi befinner oss verkligen i Isabella-land. Det kan man se på alla snygga förtält av danska märket Isabella. Bakom dessa förtält kan en gammal och väl inkörd husvagn dölja sig men förtälten är alltid lika fräscha.
På Dalgård camping finns också en ovanligt välsorterad campingshop och överlag bra information kring boendet och all den service som kan tänkas behövas.
Nöjda och belåtna kryper vi till kojs i husbilen efter en dag där vi förnöjt skrockar att vi bara har kört 2,7 mil hittills och ändå har den välbekanta känslan av reseupplevelse i kroppen. Helt otroligt!
DAG 2 – Sommarland är för alla åldrar!
Dagsetapp: Dalgård Camping > Djurs Sommerland t.o.r. = 2,2 mil
Morgonen börjar med att jag liksom många grannar hämtar det nybakta brödet i en av många papperspåsar i campingbutiken. De är märkta med namn och vi är många som denna morgon förnöjt spatserar tillbaka till husbil eller husvagn med ljummande brödpåsar i famnen. Det blir en fasansfullt god frukost i husbilen som får inleda dag två i Danmark och Djursland!
Vi har en elmoppe med oss i garaget, men bestämmer oss istället för att ta husbilen till Djurs Sommerland trots att det bara är 1,1 mil småväg genom skogen till vårt mål. Vi har nämligen sett att Djurs Sommerland har enorma parkeringsytor för husbilar och husvagnar och att de dessutom är helt gratis. Däremot får man inte övernatta där så tänk inte ens tanken. Åtminstone inte än, men ägarna har tydligen planer för framtiden och vem vet vad som ingår i dessa?
Vi får en guidad tur av Sommerlands manager och hon berättar om ägarnas framtidsplaner utan att gå in på detaljer. Det är nyttigt för oss att få denna guidning och vi förstår snabbt att Djurs Sommerland är mer än ett vanligt enkelt sommarland vilket vi trodde först.
– Vi vill locka alla åldrar och satsar på ett bredare utbud än våra konkurrenter. Medan andra har draghjälp av starka varumärken så måste vi tävla med kvalitet och ett bra utbud, säger hon och vi förstår mellan raderna att konkurrenten med varumärket ligger en bit bort på Jylland och har med byggklossar att göra.
Många turister från andra länder åker bara till dessa byggklossar medan danskarna själva ofta föredrar Djurs Sommerland. Så även många proffs på berg och dalbanor, för hit lockas barn från späda åldrar och ända upp till farfarsålder som undertecknad...
Det blir en mycket upplevelserik dag på Djurs Sommerland. Våra förväntningar var mycket låga och vi trodde som sagt att det skulle vara ett skränigt ställe med en massa vattenrutschbanor och någon sliten korvkiosk, men detta är verkligen en temapark där helhetsupplevelsen är lika viktig som åkattraktionerna. Här finns Danmarks längsta berg och dalbana och kanske också den snabbaste. Runtom i världen finns föreningar för berg och dalbane-entusiaster som reser till Djurs Sommerland för att uppleva just deras banor.
– Det räcker inte med att vara här bara en dag, ni måste komma hit imorgon också, säger Lillian Thomsen, CMO, Djurs Sommerland A/S, innan vi skiljs åt efter vår första guidning och vi kan bara hålla med så här i efterhand.
Vårt tips till er är också att stanna två dagar och uppleva parken i lugn och ro varvat med fullständig action! Vi spenderar alltså även nästa dag på Djurs Sommerland vilket var helt oväntat utanför vår plan men helt rätt...
Dag 3 – Danmarks längsta bergochdalbana!
Dagsetapp: 0 mil på Djurs Sommerland
Dagsinträdet på 330 danska kronor ger tillgång till samtliga åkattraktioner och runt området finns även ett litet ånglok som ingår. Vi rekommenderar dock tvådagarsbiljetten för 480 kr.
Det finns också massor av restauranger, kaféer och även enorma grillplatser med murade grillar där besökarna får grilla sina egna medhavda köttstycken. Vidare finns picknick-bord lite överallt intill studsmattor och gräsytor så ytor är ingen bristvara på Djurs Sommerland vilket är tydligt. Köerna är också korta och som sagt alla parkeringsytor utanför är helt gratis.
Vi förvånades över hur god buffén var i Westernstaden igår och likaså pizzabuffén som vi testar idag. Familjeresmål hemma i Sverige gör sig sällan kända för sin goda mat, men på Djurs Sommerland är det annorlunda där vi spiser riktigt gott. Och då har jag inte ens nämnt allt godis och alla desserter och glassar och pannkakor vi vräker i oss. Det visar sig senare att managern för Djurs Sommerland har samma favorittivoli som undertecknad själv, nämligen Europa Park i Tyskland. En temapark som håller absolut högsta kvalitet!
En annan sak vi gillar med Djurs Sommerland är att det är ett förhållandevis ljuddämpat tivoli. Ingen störande musik på högsta volym och attraktionerna i sig är också väldigt ljuddämpade och liksom mjuka i sin åkstil. Inga slängande kurvor och dånande loopingar. Bara sköna svepande kurvor och viktlösa backar som får det att hisna i magen. Skrik av skräckblandad glädje från besökarna går dock inte att dämpa. Vi är ju egentligen för gamla för sånt här, men jösses vad roligt vi har det och faktiskt också avstressande att bara sitta på någon av alla bänkar som finns överallt. Kanske beundra lite växtlighet och någon damm. Vi inser att nästa gång måste vi bara ta med barn och barnbarn till Djurs Sommerland!
Dag 4 – Fyra klimatzoner & Europas största konstmuseum!
Dagsetapp: Djurs Sommerland > Århus Camping = 6 mil
Nästa morgon väntar en riktig mastodontkörning på hela 6 mil till storstaden Århus. En stad i storlek som Malmö med sina drygt 300 000 invånare och som därmed är Danmarks näst största stad.
Nu lastar vi ut elmoppen och tar den från campingen ner till centrum. Det funkar lika bra med cykel eller buss. Åtminstone elcykel för den nästan milslånga uppförsbacken hem underlättas av en elmotor...
Nere i centrum beundrar vi de berömda latinerkvarteren med Århus äldsta bebyggelse som nu består av uteserveringar och vackra byggnader i olika färger. Namnet Latinerkvarteren är dock modernt och från 1990-talet efter inspiration från Paris äldsta kvarter, Le Quartier latin. Området är väl värt ett besök och kanske en lunch eller kaffe. Livligt, avslappnat och samtidigt danskt lugnande kvarter.
Vi tar oss sedan vidare till Botaniska trädgården där stora växthusbubblor inrymmer växtlighet från fyra klimatzoner. Här finns allt från ökenkaktusar till bananträd och ytterst vackra fjärilar. Närmaste granne är "Den gamle by" som är en sorts museikvarter med byggnader och miljöer från olika tidsepoker. Det får vänta till morgondagen och vi avslutar istället dagen på ARoS Kunstmuseum som verkligen är iögonfallande med sin cirkulära och inglasade gångplattform på taket. Detta är ett av Europas största konstmuseer som byggdes när Århus var kulturhuvudstad år 2017 och ett besök här är alldeles självklart. Inte minst för den häftiga utsikten från plattformen i toppen och för de många iögonfallande konstverken oavsett konstintresse.
Vi har för övrigt turistkort "AarhusCARD" som ger inträde till en mängd museer och mycket annat, läs mer om detta på visitaarhus.com
Dag 5 - Vi reser i tiden & POLISEN TAR OSS!
Dagsetapp: Århus camping > Marselisborg lystbåde havn ställplats = 0,7 mil
Vi lämnar campingen och tar oss ner mot centrum där vi har siktet inställt på husbilsparkeringen vid gatan med det passande namnet Sverigegade och restaurang Havnens Perle. Där är det dock omöjligt att komma in, delvis på grund av slarvigt parkerade husbilar. Vi åker istället vidare till en mer ordnad ställplats vid fritidsbåthamnen 2 km från centrumkärnan. Marselisborg Lystbåde havn. Där betalar vi dygnspriset 185 DKR, men i vårt fall bara för att stå över dagen. Även här är platserna trånga, åtminstone för vår 8,5 meter långa och treaxlade Carthago. Men vi lyckas backa in på en plats allra längst in och kan därefter nöjt bege oss mot Århus centrum igen.
Idag väntar den mycket välkända "Den gamle by" som är ett nostalgicentrum av högsta rang. Här får man massor av 1800-tal och 1960-tal som lämnar få oberörda. Glöm inte att lyssna på ljuden av smedens hammarslag och hästarnas hovar och människornas sorl. Så lät det en gång i städerna!
Och bara att få se de gamla flingpaketen från OTA i butikskopian från 70-talet är en upplevelse i sig. Eller kopian av en gammal tv-butik med diverse apparater och skådespelare som står bakom disken redo att hjälpa till med senaste rundradion eller bildröret. Vi noterar att det måste ha varit dyrt med en tv på den tiden när vi ser prislapparna som skulle kunna vara hämtade från dagens tv-butiker!
Efter "Den gamle by" tar vi oss vidare mot Streetfood Arhus, men innan vi når fram får undertecknad se en blinkande polisbil i mopedens backspegel. Jag kör åt sidan för att släppa förbi den brådskande utryckningen, för att i nästa sekund inse att det är oss de är ute efter. Med ilsket blinkande blåljus sneddar de in framför oss och folk på trottoarer och kaféer stannar upp och stirrar. Vi har noterat att alla är ytterst noggranna med cykelregler jämfört med i hemstaden Stockholm där det råder vilda cykelvästern.
Jag tar snabbt av mig hjälmen och gör mig redo för att bli nedbrottad och beslås med handfängsel. Samtidigt funderar jag på vilket rödljus eller vilket filbyte jag missat med vår 25-moppe.
Snart ler dock de båda konstaplarna brett när de inser att vi inte fattar ett dugg och att vi är (dumme?) svenskar.
– Svenskar? Hur har ni kommit hit på moped? Har ni hyrt den? I Danmark är det förbjudet att skjutsa på 25-moppar... okej så ni har kommit i husbil alltså. Okej, så det är tillåtet i Sverige alltså...jamen dåså.
Poliserna vill inte se körkorten utan ler brett och hoppar in i bussen och försvinner lika snabbt som de kom.
Vi inser att de sett mellan fingrarna i vårt fall och törs därför åka vidare till dagens sista mål, men informationen kan vara bra att dela med er läsare och vi låter därefter moppen stå i husbilsgaraget...
Aningen skadeskjutna åker vi vidare till restaurangkomplexet som är vårt sista mål för dagen. Streetfood Aarhus är fyllt av mat och matvagnar av alla de sorter och sorlet och ölen och skratten ger en glad avslutning på en mycket händelserik dag med allt från tidsresor till polisingripanden. Vi sover gott den natten...
Dag 6 – Avslut med skön väntan på färjan!
Dagsetapp: Århus ställplats > Grenå färjeläge = 6,5 mil (nytt dagsrekord på resan!)
För att snåla ytterligare bestämmer vi oss för nattfärjan till Sverige och Halmstad. För oss två med husbil och egen hytt under vattenlinjen blir totalpriset 2008 svenska kronor. Avgångstid är 00:45 men vi är klara i Åhus redan kl 15 och åker mot Grenå där vi landar nästan sex timmar innan färjeavgång. Vi rullar fram till kioskluckan på Stena Lines terminal och till vår glädje får vi checka in redan nu och är tredje fordon på plats. Nu infinner sig den där starka känslan av husbilslyx igen.
Medan de som anländer tidigt i personbilar gör sig redo för en jobbig tid tillbakalutade bakom ratten kan vi fika, jobba och sedan ta en skön dusch och slutligen dra för gardiner och täcken och sova oss igenom hela väntetiden. Vi har nog sällan haft en så härlig väntan på en färja. Vi ställer klockan på 23:45 och när det sedan blir dags för avresa har vi vår egen lilla hytt att krypa ner i efter en rundvandring på färjan.
Nästa morgon äter vi frukost i lugn och ro på fartygets fik innan vi gör oss redo och går ner till husbilen på bildäck och åter kör iland i Sverige.
Vi är oerhört nöjda över vår minisemester i Danmark och på halvön Djursland. Tänk att det går att uppleva så oerhört mycket på en så liten yta som detta område utgör! Vi inser att detta är kanske framtidens resande, först att liksom teleporteras till ett annat land över ett helt hav för att sedan åka ytterst korta sträckor mellan diverse upplevelser som kommer tätt efter varandra.
Vi är mer än nöjda när vi nästa morgon rullar ut från färjan i den också vackra staden Halmstad med sin centralt belägna ställplats bland mycket annat. Vilken härlig minisemester vi fick! Tack till Djursland!
TOTAL STRÄCKA: 18,1 mil (19 mil med egna omvägar)
Halvö mitt på Jyllands östkust som sträcker sig från Århus i söder till Randersfjorden i norr. Djursland tillhör regionen Mittjylland och nordkusten är berömd för sina långa sandstränder. Förutom de besökta turistmålen i Århus och Djurs Sommerland är Kattegattmuseet i Grenå och Safariparken på södra Djursland populära resmål.
Länk till vår resrutt i Google Maps
Fler utflyktsmål på halvön Djursland:
* Nationalparken Mols Bjerge på södra Djursland med skog, sjö och utkiksberg.
* Upplev djungelmiljö i Danmark på Randers Regnskov. En regnskogsupplevelse på sydöstra Djursland.
* Safaritur i egen bil kan upplevas på Ree Park Safari i Ebeltoft.
* Mysiga staden Grenå med Kattegattcenter inte långt från där färjan från Halmstad lägger till.
* Det mysiga samhället Ebeltoft är också värt ett besök.
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.