Nästa artikel
Svensk Golf listar årets bästa svenska golfbanor
RESTIPS

Svensk Golf listar årets bästa svenska golfbanor

Publicerad 26 juni 2020
Tidningen Svensk Golf har rankat landets 50 bästa golfbanor och listan toppas av Visby Golfklubb.

Svensk Golf har presenterat en ranking av Sveriges bästa banor. Listan toppas av 18-hålsbanan på Visby Golfklubb. Den stora banrankingen som görs vartannat år har tidigare publicerats i den svenska utgåvan av Golf Digest och har från och med i år tagits över av Svensk Golf. Topp 50-listan med Sveriges bästa golfbanor bygger på betyg från över 60 jurymedlemmar, som bedömt hundratals svenska banor.

I juryn ingår banarkitekter, proffs, golfjournalister och golfentusiaster. Gemensamt för alla är ett stort intresse för att spela svenska banor samt gedigen kunskap i att värdera banor mot varandra. Det är bara banorna och spelupplevelsen som bedöms, ingen hänsyn tas till historik, restaurang, klubbhus eller andra faciliteter.

60 procent av betyget baseras på bandesign/arkitektoniska värden, 20 procent utgörs av konditionen/presentationen av spelytorna och 20 procent är estetik. Det här är första gången som Visby GK toppar listan.

– Vild, vacker och fängslande. Men också fullmatad med omska­kande och tänkvärda golfhål. Vi kastas mellan ytterligheter som tekniska doglegpassager i skogen, det taktiskt delikata elfte och ett storskaligt avslutningshål som spelas med Östersjön väsandes i öronen. År 2020 är det få golfupp­levelser som känns lika levande och nyansrika, enligt vår jury. På Kronholmen kliver vi av 18:e hålets green, passerar de knotiga tallarna och förbi klubbhuset för att snart slänga en längtansfull och omättlig blick mot första tee, skrivs i juryns motivering.

– Visby är en unik bana på många sätt. Vild, vacker och oerhört rolig att spela. Klubben har jobbat väldigt målmedvetet och ambitiöst med banan sedan den stora ombyggnationen i slutet av 00-talet och kan med rätta vara väldigt stolta över hur bra den är idag, säger Oskar Åsgård, chefredaktör på Svensk Golf.

Topp-5 årets svenska golfbanor 2020

1. Visby GK, 18-hålsbanan. Betyg: 9,02 Spelklar: 1958/2008

2. Bro Hof Slott, Stadium Course, Betyg: 8,72 Spelklar: 2007

3. Kristianstads GK, Åhus Östra, Betyg: 8,56 Spelklar: 1969/2017

3. Ullna GC, Betyg: 8,56 Spelklar: 1986/2013

5. Falsterbo GK, Betyg: 8,42 Spelklar: 1911

Betygssättning har gjorts utifrån en skala från 1–10, med vissa definierade betygssteg. 7 = mycket bra bana, 9 = exceptionell bra bana, 10 = högsta internationella klass.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.