Nästa artikel
Sveriges första 2-D Café öppnas på Öland
ÖLAND

Sveriges första 2-D Café öppnas på Öland

Publicerad 3 juni 2021 (uppdaterad 4 juni 2021)
Vad är ett 2-D café? Eftersom det inte finns så många är det nog en del som undrar men denna undran kan stillas på Öland. Där finns Sveriges första som delar idén med tio i hela världen!

Besöker man Öland och kör mot Böda så kan man knappast missa Mellböda Gård, som ligger intill 136:an. Bland barnfamiljer är stället väl känt för leksaksbutiken, drakflygningen och lekladan med sitt lilla marknadstorg. Redan 2008 flyttade Ann Kammerer och Wolfgang ”Kex” Kuhrt från metropolen Berlin till den lilla byn Mellböda och har under åren utvecklat sin gård till ett utflyktsmål med många lika roliga som unika idéer.

– Vi älskar att överraska våra gäster med lekfulla nyheter och tycker om att utveckla gården i vår egen takt, säger Ann Kammerer. Ofta kommer vi på en ny idé när vi försöker hitta lösningar för olika utmaningar. Så blev ett gammalt 2-sits-dass till vårt upskattade Gissa-dasset.

Café Kex, som är nämnd efter ägarens smeknamn, har funnits från start. Även om de allra flesta cafégäster sitter utomhus i den stora trädgården, så finns ett litet caférum för regniga dagar.

– Eftersom vi har öppet under sommarsäsongen och Öland bjuder på solen de allra flesta dagarna står caférummet oftast tomt. Det kändes sorgsamt och som en outnyttjad resurs, berättar Ann. Vi funderade på vad vi skulle kunna göra för att erbjuda något roligt med detta rum utöver att man har användning av det när det regnar. Och så snubblade vi över en bild på nätet av ett 2D-café i Japan.

Ett 2D-café är ett caférum som är inrett som om det vore tvådimensionellt. Alla ytor som väggar, möblar och dekorationer är vita med svarta kanter så att man få intrycket av att man tittar på en skiss.

– Effekten är så häftigt, svärmar Ann euphoriskt. Ögonen blir lurade gång för gång, hur ofta man än har tittat på detta. Att idén kommer ifrån Asien är ingen överraskning, eftersom man genast tänker på en komikteckning när man öppnar dörren. Hittills finns tio 2D-café runt om i världen: i Tokyo, i Seoul, i Malaysia, i St. Petersburg och en nyligen öppnad mjölkbar på Filippinerna. I Europa finns inget än, så vit jag vet. Men jag är ändå helt säkert att vi är de första i Sveriges!

De som planerer att besöka Öland under sommaren har nu möjligheten att kunna ta en kopp kaffe i en tecknade film. Mellböda Gård har öppet tisdagar t.o.m. söndagar från midsommar till vecka 33.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.