Nästa artikel
Sveriges största cykelarena får gemensamt liftkort
HÄRJEDALEN

Sveriges största cykelarena får gemensamt liftkort

Publicerad 18 juni 2020 (uppdaterad 18 juni 2020)
Att cykla i högfjällsmiljö med ett vidsträckt led- och stigsystem ser många som en dröm. Nu storsatsar Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen tillsammans på liftburen cykling med ett gemensamt liftkort och ytterligare utbyggnad av leder.

Byarna är kända för sin natursnö och unika kombiprodukt vintertid med både längd- och utförsåkning i världsklass. Men med det nya gemensamma liftkortet sommartid blir området en komplett cykelarena och helt unikt i sitt slag. Hela området Funäsfjällen har sedan länge haft ett gemensamt liftkort på vintern och där nu cykeldestinationerna erbjuder samma unika lösning för besökarna sommartid.

Sedan några år tillbaka har det även varit en febril aktivitet med en utbyggnad av de liftburna cykellederna såväl som uppdateringar av det naturliga stignätet. Satsningen ger en kombiprodukt med hela 42 mil cykelleder och stigar, och det nu tas fram ett nytt skyltsystem som ska göra det ännu enklare att hitta i området.

I Tänndalen byggs det under sommaren fem nya leder, bland annat en ny signaturled kallad ”Guldgruvan” som utöver fjällmiljön går genom en underjordisk gruvgång. På högfjället har det byggts en ny single track som passar den mer rutinerade cyklisten. Leden har fått namnet Fjällräven och dess högsta punkt ligger 1000 meter över havet.

I Ramundberget blir Tusenslingan ett nytt crosscountryområde med familjevänlig stigcykling ovanför trädgränsen. De mer rutinerade åkarna erbjuds tre nya blå leder i cykelparken med namnen Tusenfallet, Axhögen och Skarfjället som knyter an till fjällvärlden omkring. I dalen får Ramundbergets minsta gäster en ny bana med maskoten Mickelinas nya maskingrävda kortbana i anslutning till liften Fjällgårdsbanan. 

– Vi vet att våra gäster under vintern uppskattar variationen och friheten i hela området Funäsfjällen. Med ett gemensamt liftkort även på sommaren kan våra gäster nu enklare röra sig fritt i våra byar och det stora fjällmassivet som binder ihop oss, säger Philip Flacké, vd och ägare för Ramundberget. 

Mittemellan dalgångarna, i Funäsdalen, tar gondolen dig enkelt upp för familjevänlig all-mountaincykling nedför berget med start högst uppe på Funäsdalsberget. Här byggs under sommaren två nya leder med start från toppen av berget.

– Att cykla ovan trädgränsen i Funäsfjällen är något alldeles extra och måste upplevas på plats. Vi är oerhört glada och stolta över att nu kunna presentera ett gemensamt Bikepass med tillträde till tre fjäll, säger Rasmus Bent, anläggningschef i Tänndalen.

Liftarna öppnar i början av juli och det nya gemensamma lifkortet är bokningsbart från vecka 26.

Här hittar du Ramundbergets hemsida.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.