Nästa artikel
Triglav National Park, en dröm för naturälskaren
SLOVENIEN

Triglav National Park, en dröm för naturälskaren

Publicerad 17 september 2018 (uppdaterad 23 februari 2019)
På gränsen vid Österrike och Italien finns en sagolik natur vid Sloveniens högsta berg som reser sig 2864 möh. Du möts av vattenfall, sjöar och kristallklara floder men inte minst fantastiska vandringsleder som mäter sig med det bästa Europa har att erbjuda!

Berget Triglav är Sloveniens stolthet. Synligt från en stor del av landet har berget blivit en nationalsymbol, återgivet i en rad sammanhang. Den spektakulära nationalparken har en yta av 880 kvadratkilometer vilket är tre procent av landets yta och är en av Europas äldsta nationalparker med skyddsstatus sedan 1924.

De flesta har trots detta sannolikt inte lagt namnet på minnet och i synnerhet inte topparnas namn Škrlatica, Mangart, Jalovec, Špik och Krn. Men är du på tur i Tyskland är det ett stenkast från Tysklands sydöstra gräns, drygt hundra mil söder om Östersjökusten. Hade det inte varit för den forna uppdelningen i öst och väst hade det troligen varit en namnkunnig turistmagnet.

Området är som klippt och skuret för alla som älskar att vandra eller cykla i vacker natur. Här finns guidade turer, avancerade klättringsmöjligheter men även preparerade gångvägar för den som mer söker vacker natur än adrenalinkickar. Totalt sett finns 700 mil preparerade vandringsleder! Även de som söker den slovenska kulturen kommer att få sitt lystmäte tillgodosett.

Den som vill ha en lätt tur ska ta sig till Soča Trail som har en hel del gångvägar som är lätta nog för både barn och äldre. Vill du ha en mer spektakulär vandring ska du ta dig till den uppmärkta timslånga vandringen i Vintgar Gorge som finns i parkens nordöstra del cirka sex kilomer från sjön Bled.

En annan attraktion man inte bör missa är vattenfallet Savica men innebär en något mer ansträngande vandring. Vattenfallet ligger ungefär en halvtimmes bilfärd från Bled men därefter måste man gå uppåt i en trappa med nästan 400 trappsteg. Men, orkar man blir man rikligt belönad och får se vattenfallet som är fantastiskt vackert inbäddat i en natur som är som taget ur en sagobok.

Det är inget inträde för att komma in i parken men man betalar för gångvägarna såväl i Vintgar Gorge som till vattenfallet Savica. Självklart får man även betala för de guidade turerna.

Lämplig parkering finns bland annat vid sjön Bled, GPS: N46°22'10", E14°06'35"

Här hittar du ytterligare information (engelska) och här nationalparkens hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.