Nästa artikel
Upptäck Eda i sommar med spännande ljudberättelser i Storyspot
VÄRMLAND.

Upptäck Eda i sommar med spännande ljudberättelser i Storyspot

Publicerad 19 maj 2021 (uppdaterad 19 maj 2021)
Mamman som flyr från nazisterna med sin gråtande, treåriga dotter genom den iskalla natten. En av Sveriges mest hemsökta platser där de flesta inte klarar av att stanna kvar längre än några timmar. Det alldeles egna lilla riket Morokulien som finns till för att fira freden och allt som är roligt. Trakterna runt Eda är fyllda av spännande berättelser. Nu kan du höra tio av dem i appen Storyspot.

Trakterna runt Eda med närheten till den norsk-svenska gränsen har ofta varit i händelsernas centrum. Från försvarsanläggningen Eda Skans med anor från 1600-talet till nyare Skansen Hultet som byggdes för att försvara Sverige vid ett eventuellt anfall från Tyskland under andra världskriget. Men hur var det egentligen att leva i dessa tider? Nu kan du komma närmare människorna bakom historien genom att lyssna på tio berättelser från Eda kommun i appen Storyspot. 

Lyssna på ljudberättelserna i Storyspot genom att ladda ner appen gratis där appar finns. Sök efter platserna på kartan eller skriv ”Eda” i Sökrutan. Lyssna hemma eller ta dig dit berättelserna utspelat sig. Då kan ni bland annat lyssna på:

Fredsmonumentet i Morokulien
Har du också funderat över vad Morokulien egentligen betyder? Hör berättelsen om när hela Sveriges och Norges ögon, eller snarare öron, var vända mot just den här platsen. Och hur Morokulien blev en symbol för både fred och hjälpsamhet. 

Soldaterna på Eda Skans
Under flera hundra år var Eda Skans en viktig försvarsanläggning. Eda Skans uppfördes under Krabbefejden 1657, men fylldes också av soldater flera gånger under 1700- och 1800-talet. Hur tror du det kändes att vara här då? 

Kärleksparet som flydde över gränsen
Det är mitt under andra världskriget. Willi Jutzi, 27 år, är en tysk soldat och Ragna Fevik, 22 år, en norska. Kärleken mellan de två är inte accepterad och tillsammans flyr de över gränsen, till Sverige. Men efter ett halvår tillsammans på flykt får deras kärleksaga ett sorgligt slut.

Storyspots finns sedan tidigare i flera delar av Värmland bland annat Kristinehamn, Forshaga, Munkfors, Säffle och Filipstad.

I dagsläget finns tusentals storyspots att lyssna på runt om i Sverige, och i övriga världen. 

GPS: N59°50'16", E12°18'51"
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.