Bild
Nästa artikel
Framme vid slutmålet med bedårande utsikt över Bråviken.
Framme vid slutmålet med bedårande utsikt över Bråviken.

Vandra lätt i Sörmland

Resa

Att vandra längs en vandringsled är ett enkelt och smidigt sätt att njuta av vildmarken utan att behöva tänka på navigering. Vi har trampat fram längs Sörmlandsleden där vi även prövade på att övernatta i ett av ledens vindskydd.

Vandring utmed en känd vandringsled är ett utmärkt alternativ för den som vill komma ut i naturen och utöva friluftsliv på sina egna villkor. Man väljer själv hur långt man vill gå och tack vare vindskydden utmed vägen kan man övernatta utan att behöva släpa omkring på ett tält. För alla med husbil eller husvagn går det ofta utmärkt att ställa fritidsfordonet på en parkering i anslutning till leden och utgå därifrån. Gå sedan från punkt A till B och ta lokaltrafiken tillbaka till parkeringen, eller gå fram och tillbaka med en enkel övernattning i husbilen eller i vindskydd. Vi har testat det sistnämnda.

Tillsammans med mina vänner Joacim och Karin ger jag mig av från Norrköping och åker drygt tre mil mot Stavsjö en solig lördag i början av maj. Datumet för vandringen är bestämt sedan länge och det är rena rama turen att solen verkar ha skrämt iväg alla mörka moln dit pepparn växer. Vid parkeringen hittar vi en stor informationsskylt och efter en snabb titt på den börjar vi följa de orangea markeringarna längs etapp 32 på Sörmlandsleden.

Informationstavlorna vid etappernas början är bra att slå ett getöga på innan man påbörjar vandringen. Ett bra tips är att ta ett foto med telefonen på viktig info.
Informationstavlorna vid etappernas början är bra att slå ett getöga på innan man påbörjar vandringen. Ett bra tips är att ta ett foto med telefonen på viktig info.
Stigfinnarna Joacim och Karin samt Niclas vandrar. Vandring är en perfekt aktivitet att kombinera med fritidsfordonet som basläger.
Stigfinnarna Joacim och Karin samt Niclas vandrar. Vandring är en perfekt aktivitet att kombinera med fritidsfordonet som basläger.

Inledningsvis går leden utmed sjön Skiren och vi njuter av frihetskänslan att äntligen vara på väg. Solen glittrar i sjöns mörka vatten invid oss där vi trampar fram längs den natursköna stigen som omges av ljusgrönt blåbärsris. Efter någon halvtimme har vi tagit oss halvvägs runt sjön och finner en härlig rastplats precis vid vattnet. Då våra magar redan har börjat kurra och klockan visar lunchtid bestämmer vi oss för att njuta av vårt första mål mat – soppa och varma pannkakor med strösocker och kanel. Jocke drar igång stormköket och efter ett par minuter har vi kokhet Minestronesoppa i våra kåsor.

– Varsågod, här kommer en till dig, säger Jocke och räcker mig en ljummen pannkaka som han har lirkat ut ur mattermosen.

Jag strör kanel och socker ovanpå pannkakan, rullar ihop den och tar ett redigt bett på den flottiga rullen. Det knastrar härligt om sockret och jag tar ett djupt andetag genom näsan medan jag ser mig om med solen i ansiktet. Där sitter vi tillsynes mitt i skogen och käkar lunch. Promenaden hit var en baggis, men miljöombytet och naturupplevelsen av betydligt större dignitet.

Jocke har ingen större brådska att komma iväg från vindskyddet. På vandring kan man ta dagen som den kommer.
Jocke har ingen större brådska att komma iväg från vindskyddet. På vandring kan man ta dagen som den kommer.
Glada miner när vandringen flyter på och vi närmar oss slutdestinationen och därmed lunchen.
Glada miner när vandringen flyter på och vi närmar oss slutdestinationen och därmed lunchen.
Ormen ringlade sig fram längs leden.
Ormen ringlade sig fram längs leden.

När maten är uppäten och vi har fått i oss lite kaffe försluter vi ryggsäckarna igen och fortsätter längre in i skogen. Enligt kartan har vi ungefär sex kilometer kvar till vindskyddet. På vägen dit gassar solen konstant på oss och vi fascineras av hur livet börjar vakna i naturen. Vi ser grodor, salamandrar och skräddare i flera diken, lyssnar till porlande bäckar och njuter av den ljusa grönskan.

Till slut kommer vi fram till det vi tror är Lövsjön – men inget vindskydd finns i sikte. Vi vrider och vänder på kartan, går och letar på måfå, funderar i små och stora banor. När vi uteslutit att vindskyddet kan vara på den sida av sjön som vi tror, traskar vi vidare mot andra sidan. Ganska omgående inser vi att vi är på rätt spår och snart nog skymtar en brun träbyggnad mellan träden som förkunnar att vi är framme vid dagens slutmål. Det firar vi med ett bad i sjön, som dock blir kortvarigt på grund av att vattnet är iskallt den här tiden på året.

– Nu är vi allt värda en sån här, säger Jocke och räcker fram var sin öl till mig och Karin.

Trots att vi inte har gått speciellt långt, i antal kilometer räknat, är vi ganska trötta. Jocke och Karin börjar hänga upp en hängmatta mellan två träd medan jag rullar ut mitt ligg-underlag i solen och sätter på mig solglasögonen. Jag lägger mig ner och tittar upp mot den blå himlen. Mobiltelefonen är satt i flygplansläge och nu har jag släppt alla tankar på vardagen hemma i stan. Ett gäng lövsångare sjunger för fulla muggar runt den lilla sjön och till deras sång somnar jag medan solens strålar och den lätta brisen smeker mitt ansikte.

Efter man har vandrat förtjänar man att ta det lugnt. Frågor 
på det?
Efter man har vandrat förtjänar man att ta det lugnt. Frågor på det?
Morgonsolen strålar över vindskyddet.
Morgonsolen strålar över vindskyddet.
Eldstäderna utmed Sörmlandsleden är ofta murade och försedda med grillgaller. Här grillas fläskkarré till middagen.
Eldstäderna utmed Sörmlandsleden är ofta murade och försedda med grillgaller. Här grillas fläskkarré till middagen.
När luften blir sval framåt kvällen är det härligt att mysa framför en brasa.
När luften blir sval framåt kvällen är det härligt att mysa framför en brasa.

När jag vaknar igen har Jocke och Karin börjat förbereda för middag. Vi ska grilla kött och vindskyddet är försett med både grillplats och en yxa. Veden får vi hämta själva men i maj är det busenkelt att hitta torrt virke på marken. Vi gör upp en redig brasa som snart förvandlas till en härlig glödbädd och på det robusta träbordet nere vid sjön avnjuter vi sedan potatissallad med nygrillad fläskkarré.

– Det här är livet på en pinne, säger Karin och blickar ut över sjön.

Jocke och jag kan bara hålla med, sällan mår man så bra som när man äter gott i naturen. Resten av kvällen spenderar vi framför brasan. Vi kokar kaffe och mumsar på varsin bulle medan solen sakta går ner bakom
träden. Till slut sänker sig mörkret över vår tillfälliga lilla boplats.

Vid det laget har vi tagit på oss tjockare kläder, lagt på mer ved och börjat förbereda oss för natten i vindskyddet. När klockan är omkring midnatt har vi krupit ner i sovsäckarna.

– Sov gott då kamrater, säger jag och sluter ögonen.

Sovdags i vindskyddet. En varm sovsäck, underställ och mössa håller kropps­värmen på en behaglig nivå i alla väder.
Sovdags i vindskyddet. En varm sovsäck, underställ och mössa håller kropps­värmen på en behaglig nivå i alla väder.
Frukostkaffe i morgonsolen.
Frukostkaffe i morgonsolen.

När det blir morgon igen vaknar jag sakta av att solen värmer mina ben. På kort tid har det blivit väldigt varmt inne i sovsäcken och med loj hand öppnar jag dragkedjan, för att släppa in frisk morgonluft.

Det är underbart att bara kunna vrida huvudet och blicka ut över sjöns solglittriga vatten. Snart sitter vi och äter frukost nere vid sjön. Björkarnas nyutslagna grenar vajar stilla i vinden och vi njuter av att ta dagen lite som den kommer.

När vi har packat ihop våra saker och snyggat till i vindskyddet börjar vi åter promenera. Efter några kilometer kommer vi fram till vårt slutmål – Bråviken. Det är en storslagen vy att komma inifrån skogen och plötsligt se hur landskapet öppnar sig och skymta havet mellan träden.

Trots att vi är högt uppe på ett berg hör vi vågskvalpet nere vid strandkanten. På bergets varma häll avnjuter vi kokt korv med bröd i solskenet och ligger och slappar en bra stund. På avtalad tid står vi sedan på en avtagsväg och får skjuts tillbaka till vår bil.

Ett enklare och billigare nöje än att vandra och övernatta längs Sörmlandsleden, har vi sällan fyllt en helg med. Dessutom är vi utvilade och laddade med energi till nya äventyr i friluftslivets tecken!

SÖRMLANDSLEDEN

Sörmlandsleden är ett system av vandringsleder i Södermanland med 100 olika etapper på mellan 3 och 21 kilometer vardera. Vid etappgränserna finns ofta informationsskyltar med kartor och avståndsinfo.

De flesta av ledens etapper är lättåtkomliga med bil, buss eller tåg och etappgränserna utgör lämpliga utgångspunkter.

Leden är markerad med orangefärgade ringar runt träd och stolpar samt skyltar med texten Sörmlandsleden och S-pilar. Trots det bör vandraren alltid ta med sig en uppdaterad karta och kompass för säkerhets skull.

Totalt omfattar leden cirka 1 000 kilometer vilket gör den till en av Sveriges längsta natur- och kulturvandringsleder.

Utmed leden finns rastplatser, vindskydd, kojor samt andra möjligheter till övernattning. Det finns även ett antal kallkällor utmed leden, där man kan fylla på sitt dricksvatten. Spänger och broar tar vandraren över känsliga och vattendränkta områden.

Invid intressanta natur- och kulturföreteelser finns informationsskyltar där man kan läsa mer om företeelserna.

Mer info: www.sormlandsleden.se

Taggar: Resa

Vandring utmed en känd vandringsled är ett utmärkt alternativ för den som vill komma ut i naturen och utöva friluftsliv på sina egna villkor. Man väljer själv hur långt man vill gå och tack vare vindskydden utmed vägen kan man övernatta utan att behöva släpa omkring på ett tält. För alla med husbil eller husvagn går det ofta utmärkt att ställa fritidsfordonet på en parkering i anslutning till leden och utgå därifrån. Gå sedan från punkt A till B och ta lokaltrafiken tillbaka till parkeringen, eller gå fram och tillbaka med en enkel övernattning i husbilen eller i vindskydd. Vi har testat det sistnämnda.

Tillsammans med mina vänner Joacim och K

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt på Husbil & Husvagn med vår Premium-tjänst

Det här är en del av vårt Premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

EN ANNAN DEL AV SVERIGE

Är du sugen på att vandra i en annan del av Sverige?

Surfa in på www.vandringsguiden.se/vandringsleder och läs mer om Sveriges vandringsleder.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.