Bild
Nästa artikel
Venedig är precis så vackert som man kan föreställa sig. Allt från små trånga kanaler till denna bredare ”flerfiliga väg”.
Venedig är precis så vackert som man kan föreställa sig. Allt från små trånga kanaler till denna bredare ”flerfiliga väg”.

Vinprovning och båtcharm

Resa

Två unga par åker på en månadslång resa genom Europa i en Volkswagen Camper och blir sålda på det smidiga husbilslivet. Italien är den sydligaste och sista delen av deras resa.

Att åka till Venedig har länge varit något jag längtat efter och nu var det äntligen dags. Jag hade fått tips om att åka till Punta Sabbioni och därifrån ta en färja till Venedig för det vackraste sättet att ta sig dit. På väg ut mot färjan finns cirka 30 campingar och vi valde Al Batèo som ligger cirka 300 meter från hamnen.

Vid båten kan man köpa enkelbiljetter, tur och retur eller olika långa tidsbiljetter. Fördelen med att köpa en biljett som räcker en viss tid är att den går att använda på lokalbåtarna som även går inne i Venedig och mellan öarna. Vi köpte en 24-timmarsbiljett som kostade 20 euro.

 

Vi hoppar på båten och 30 minuter senare ser vi sagolika Venedig. Här finns inga bilar utan all trafik sker med båtar. Staden ser ut precis som jag förväntat mig, gator och gränder är här utbytta mot smala vattenstråk.

Jag tror flera gånger att båtarna inte ska lyckas ta sig runt i de snäva kurvorna men båtförarna är erfarna och svänger med centimeter till godo. Bottenvåningarna på flera hus är inte bebodda eftersom staden sjunker och våningarna blivit vattenfyllda flera gånger om, vi ser några hus som lutar lite och får hjälp att hålla sig stående av andra hus, fascinerande. En av båtchaufförerna visslar på en visa när han åker förbi oss och vi insuper stämningen.

I Italien ska man äta mat, mycket mat har vi bestämt, så det blir trerätters till både lunch och middag. Charkuterier, pizza, pasta, gnocci, tiramisu, citrontart, grappa, Bellini, espresso och Limonchello var såklart med på dagens intag.

 

Efter romantiska Venedig bär det vidare mot Gardasjön, det finns flera städer runt sjön och vi har blivit tipsade av andra resenärer att bo i Bardolino. Camping San Nicolo ligger i stan och precis vid vattnet, det kan inte bli bättre. För fyra euro extra fick vi dessutom en plats precis vid strandkanten bara ett par steg bort från en liten badstege.

Av alla campingar vi har besökt under vår resa är det här vår favorit. Framför allt för närheten till vattnet och staden. Campingen är välskött med välklippta grönområden, rena toaletter, tvättmaskin, trevlig personal och ett otroligt trevligt resmål i sig. Tips för bra bad är att gå längst in på campingen. Där finns en brygga som rymmer både picknickfilt och badhandduk.

Vinprovning och båtcharm
Vinprovning och båtcharm
Vinprovning och båtcharm

Stranden är inte en klassisk sandstrand utan är rätt smal och består av lite gräs eller småsten att ligga på nedanför en betongmur med stegar lite här och var. Stranden sträcker sig långt vilket öppnar för spontana badmöjligheter. Ett tips är att hyra en trampbåt för att komma bort lite från stranden och bada i vattnet utanför som är kristallklart. Båten vi hyrde kostade 11 euro för en timme och rymde fyra vuxna. Ta gärna med ett par skor att ha på dig i vattnet också om du är känslig mot hårda stenar under fötterna.

Gardasjön är stor och har du flera dagar att tillbringa i området rekommenderas att utforska olika ställen.

Bardolino är en rätt turistig stad men oerhört behaglig. Det mesta man hör är fågelkvitter och vågor och att promenera på strandpromenaden är vackert och mysigt.

Under resans gång har vi har kommit fram till att det i princip alltid finns en god anledning till att ett område har mer turister än andra. Ofta föredrar vi att åka till ställen som inte är så turistiga för att få en autentisk upplevelse av landet, men vi har lärt oss att de turisttäta ställen ofta är väldigt vackra och sevärda.

En tur med trampbåten är värd pengarna för att komma ut till det klarblå vattnet. Härlig eftermiddag på sjön.
En tur med trampbåten är värd pengarna för att komma ut till det klarblå vattnet. Härlig eftermiddag på sjön.
Staden som sjunker. Flera lägenheter är obebodda på undervåningen och man kan se vart vattnet ibland brukar stiga lite för högt.
Staden som sjunker. Flera lägenheter är obebodda på undervåningen och man kan se vart vattnet ibland brukar stiga lite för högt.
Vackra utsmyckade båtar kan man hyra med sin alldeles egna gondoljär som guidar en runt stadens smala gränder.
Vackra utsmyckade båtar kan man hyra med sin alldeles egna gondoljär som guidar en runt stadens smala gränder.

Ungefär en timme bort från Bardolino finns Valpolicella, området där Amarone-vinet tillverkas. Kilometer efter kilometer ser vi vinrankor längs med vägarna och det finns flera vingårdar som tar emot besök. Innan lunch hade vi redan provat 18 viner, grappa och hemgjord olivolja. Himmelriket!

På en av vingårdarna vi besökte hälsades vi välkomna av den yngsta brodern i familjen. Gården heter Fratelli Vogadori och drevs från början av hans morföräldrar, nu driver han den tillsammans med sina bröder som den tredje generationen.

Här var vi helt själva och fick sitta på övervåningen av deras hus som låg på en kulle inflätad av vinrankor och olivplantor. Här tillverkas Amarone och det som gör vinet speciellt är att druvorna torkas i tre månader innan vinprocessen påbörjas. Det är en kostsam metod eftersom en stor del vätska försvinner och odlarna får ut mindre vin per kilo druvor.

 

Vi fick prova Valpolicella, Ripasso, Amarone, Amaroner Forlago, olivolja, dessertvin och grappa samtidigt som vi nyfiket pepprade honom med frågor. Det är inte varje dag man får chansen att träffa personen som faktiskt gör vinet och dessutom ha honom alldeles för oss själva. Vad för mat ska man servera till det här? Hur länge kan man lagra det här vinet? Vad händer med det då? Hur länge ska det luftas innan man dricker det för optimal smak? Vad betyder Apitasimento? Vilken temperatur ska vi lagra det i? Han svarar trevligt på alla våra frågor.


På Fratelli Vogadori fick vi prova det godaste vinet vi någonsin har druckit, efter bara en smutt var vi alla helt lyriska. Otroligt mycket smak som höll sig kvar i munnen flera timmar efteråt, jag njuter än i dag när jag tänker tillbaka på den fantastiska smaken.

Hur kunde det här vinet vara så fantastiskt? Jo, han berättade hemligheten.

Amarone Forlago plockar han bara de åren som varit extra bra, han väljer ut de bästa druvorna och bara från en speciell sluttning. Sedan torkar han det en månad längre än sitt andra Amarone så den blir extra koncentrerad i smaken och sedan väntar han.

Under lagringen får han prova vinet för att se om det håller måttet, annars får det bli vanligt Amarone. Vinet vi smakade var från 2004 och han trodde att nästa skulle vara klart under 2016 om det utvecklade sig som han önskade.

Vi var så klart tvungna att köpa med oss några flaskor av vårt testvin. När han berättade att det endast gjordes 750 liter per bra år och endast såldes på gården kände jag paniken slå till så jag köpte tolv flaskor à 35 euro styck. En summa jag aldrig skulle lägga på en flaska från Systembolaget utan att ha smakat vinet innan.

På Fratelli Vogadori fick vi en rundvandring av ägaren, tänk vad mycket vi fick lära oss om vin den dagen!
På Fratelli Vogadori fick vi en rundvandring av ägaren, tänk vad mycket vi fick lära oss om vin den dagen!
Små druvor med mindre mängd vatten i sig ger smakfullt vin.
Små druvor med mindre mängd vatten i sig ger smakfullt vin.
Vinrankorna breder ut sig så långt ögat kan nå. Åk runt bland vingårdarna och provsmaka goda viner.
Vinrankorna breder ut sig så långt ögat kan nå. Åk runt bland vingårdarna och provsmaka goda viner.

Vi var nyfikna på om man som vintillverkare ofta dricker vin och han svarade med helt allvarlig min att Valpolicella dricker man måndag till torsdag, Ripasso dricker man fredag och lördag och så spar man Amarone till söndagar. När dricker ni Amarone Forlago då? ”Det här vinet är som balsam för själen och något som du dricker vid mycket speciella tillfällen”.

 

Tips: Har ni möjlighet att åka till Valpolicella i september är det en bra tid om ni vill se lite liv och rörelse på gården eftersom det är då druvorna skördas. Oktober till januari är också en bra tid att besöka för då ligger druvorna på tork och då kan ni få känna den speciella doften som blir när druvorna torkar.

Åker ni dit under sommaren som vi gjorde är det ganska lugnt på gården för vindruvorna växer och vinet utvecklas i sina tunnor men vi fick istället en lång härlig stund med vintillverkaren.

CAMPINGPLATSER

Camping Al Batèo

Adress: Lungomare Dante Alighieri 19/A, 30013 Cavallino Treporti

GPS: N45°26’33” E12°25’20”

Webb: www.albateo.it

Wi-fi: Ja

Kostnad: 11 €/person

Övrigt: Servicehus. 300 meter från båten som åker till Venedig. Nytt och fräscht.

 

Camping San Nicolo

Adress: Via Dante Alighieri 43, 37011 Bardolino

GPS: N45°25’53” E12°23’02”

Webb: www.campeggiobardolino.it/eng

Antal platser: 134

Wifi: Ja, på utpekade platser, kod får du i receptionen.

Kostnad: 57 euro för 4 personer vid vattnet, priserna varierar beroende på säsong

Övrigt: Precis vid vattnet där du kan bada. Fint och rent. Två servicehus. Restaurang.

Taggar: Resa

Att åka till Venedig har länge varit något jag längtat efter och nu var det äntligen dags. Jag hade fått tips om att åka till Punta Sabbioni och därifrån ta en färja till Venedig för det vackraste sättet att ta sig dit. På väg ut mot färjan finns cirka 30 campingar och vi valde Al Batèo som ligger cirka 300 meter från hamnen.

Vid båten kan man köpa enkelbiljetter, tur och retur eller olika långa tidsbiljetter. Fördelen med att köpa en biljett som räcker en viss tid är att den går att använda på lokalbåtarna som även går inne i Venedig och mellan öarna. Vi köpte en 24-timmarsbiljett som kostade 20 euro.

 

Vi hoppa

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt på Husbil & Husvagn med vår Premium-tjänst

Det här är en del av vårt Premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

Läs mer

TRE TIPS I VENEDIG

1. Hitta en restaurang utan vita dukar på någon bakgata, då får ni en mer genuin upplevelse för en betydligt mindre slant.

2. Skaffa en karta över vart ni kan åka lokalbåten för det är inte helt lätt att gissa och det finns flera fina öar att åka till. Planera innan vilka ni vill till så ni inte är på fel sida av Venedig och måste åka båt 30 min för att komma till rätt båtstation.

3. Att åka Gondol kostar 80 euro på dagen och 100 euro på kvällen. Värt eller inte får ni själva avgöra, se annars till att ta båtbussen hem efter skymning, Venedig i mörker är något speciellt.

VINGÅRD

Fratelli Vogadori

Adress: Via Vigolo 16, 37024 Negrar

GPS: N45°32’13” E10°56’51”

Vinprovning och båtcharm

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.