Den nya ställplatsen i Uppgränna erbjuder minimalt med service och fantastisk utsikt för en överkomlig summa  – precis som en ställplats ska vara, enligt en del husbilister.

Nästa artikel
Ny ställplats med Vätternutsikt – för 150 kr
Ställplatser

Ny ställplats med Vätternutsikt – för 150 kr

Publicerad 11 augusti 2023 (uppdaterad 11 augusti 2023)

Den nya ställplatsen i Uppgränna erbjuder minimalt med service och fantastisk utsikt för en överkomlig summa  – precis som en ställplats ska vara, enligt en del husbilister.

Passa på att pausa vid en av Sveriges vackraste vägar – på nya ställplatsen i Uppgränna.

Mittemellan en av Sveriges vackraste turistvägar och E4 ligger en ny ställplats – med utsikt över Vättern. Läget är nära vägen, men ändå lugnt eftersom gamla Tranåsvägen inte är så trafikerad.

Det är gården Länsmansgården i Uppgränna som anordnat fyra ställplatser på grus i en backe mellan skogen och sjön. Samtliga ställplatser är tydligt utmärkta med björkstammar och är trevligt inramade av stenmurar och små bänkar. Det finns ingen el, men färskvatten och som sagt vacker utsikt. Taxan är 150 kronor och betalas med Swish eller kontant i en låda.
 

Platserna är tydligt utmärkta på bra avstånd från varandra.

Det finns ingen el, men en liten hemtillverkad bänk på varje plats.

Betalningen sker med Swish eller kontant i lådan. Färskvattenkran finns.

Ulla-Britt och Ronny Tell njuter av utsikten.

När vi är där har Ulla-Britt och Ronny Tell från Falkenberg stannat till på sin väg mot Strängnäs. De tycker utsikten är väl värd priset och att det är skönt att man bara kan parkera, betala och sköta sig själv.

På gården finns en rolig loppis, där man hyr ut ett 30-tal bord till säljare. Där går det att botanisera bland allt från inredning, prydnadssaker, leksaker, kassettband och handarbete. Betalning med swish till ansvarig säljare, som står angiven vid respektive bord.

Där finns också ett snickeri med fokus på återbruk, som bland annat tillverkat fågelholkarna i skogen och de fina bänkarna vid ställplatsen.

Loppisen har också sjöutsikt.

Det finns mycket billigt att välja mellan inne på loppisen.

Den som vill, och orkar, kan promenera uppför berget till Brahehus.

För den som vill turista på platsen finns flera sevärdheter. Ställplatsen ligger nära en av landets finaste turistvägar: gamla rikshuvudväg 1.

Den som följer den mot Gränna kan parkera vid stigstart Brahehus och promenera uppför berget till den gamla borgen. Observera att sträckan inte passar gamla hundar, eller människor som har svårt att gå.

Fortsätter man ännu en bit kommer man till Gränna och kan handla polkagrisar, fika, titta in i Andrémuséet eller åka till Visingsö.

Ställplats Länsmansgården

Fyra ställplatser vid Länsmansgården i Uppgränna, strax norr om Gränna
Pris: 150 kr/natten, betalas kontant i låda eller med Swish
Aktiviteter: Loppis, promenader
Faciliteter: Färskvatten
GPS: N58°04'26" E14°31'00"

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.