Nästa artikel
Ställplats fick långväga besök
Ställplatser

Ställplats fick långväga besök

Publicerad 8 augusti 2022 (uppdaterad 9 augusti 2022)
Många utländska husbilister och campare besöker Sverige i sommar. Här är en personlig rapport om ett långväga besök till Skåne.

Den här sommaren är husbils- och husvagnsturisterna tillbaka i Sverige. Det kunde Husbil & Husvagn berätta om redan i början av sommaren efter att ha ringt runt till flera stora campingplatser. Många resenärer är norrmän, tyskar och nederländare, men de kommer också långväga ifrån.

Här är en personlig rapport om ett oväntat möte. Den kommer från Lars Winborg på ställplatsen Lady’s hage utanför Anderslöv:

”Min vana trogen gick jag på kvällen ner till ställplatsen för att träffa våra besökare. Tittar på regskylten för att vara beredd på vilket språk man ska ratta in, jag kan bara svenska och skolengelska (från 50-talet).

Ser ett E på en av regskyltarna, E? Från Estland? Det måste vara första gången vi har besök från grannarna i öst. Men är det verkligen Estland? Blev osäker, är det möjligen ett annat land? När jag sa ”Hello” och fick ett sydlänskt ”Ciao” tillbaka stod det klart att E för tusan är Espana!

Det visade sig att paret med husbilen kom från Spanien, men inte bara det...

Deras glädje över att befinna sig i Sverige gjorde att engelskan blev besvärlig att hålla ihop för oss alla. Det framkom att Sverige-besöket endast skulle vara i två dygn. Två övernattningar i Sörby på ställplats Lady's hage med två dagsutflykter. Hedrande att de bara skulle vistas hos oss.

Upprymd återvände jag till hemmet och berättade för min fru om det sydländska besöket. Frun svarade väldigt lugnt ”Ja,ja ”. Eftersom hon kommer från en halländsk stabil ätt ska det till mer för att rusa iväg.  Det var en av få kvällar jag hade svårt att somna, tänk vad lite som ska till för att få det att snurra till.  Vi får göra något för att ge de långväga resenärerna uppmärksamhet, kontakta lokaltidningen i Trelleborg, nej det måste vända sig till läsare som är experter! Tidningen Husbil & Husvagn måste vara ett bättre alternativ. 

Macu och Javier från Gran Canaria tog husbilen till Skåne.

Dagen därpå samlade jag ihop kartbok, plattan och en tidning och satte kurs mot Espana. Väl framme visade jag tidningen för dem och frågade om de ville vara med i svensk facktidning för bilande resenärer med en bild?

”Si si  momento”, stolar stuvades undan, en del kläder som hängt ute på tork åkte in.  Paret försvann in i mobilhemmet efter en stund dansade de ut uppsnyggade och tillstilade i frisyrerna och damen hade lagt rött på läpparna. Jösses, var jag beredd på detta? Det togs på största allvar, skulle haft stativ och svart skynke över kameran. Ja, ja uppställning på var sida om motorhuven och synlig regskylt. Tog ett par bilder på det tjusiga paret. Javier och Macu, som de heter, berättade att de jobbat som lärare på sin hemort.

Till sist berättade de om sin resväg. Det började med en båtresa från den spanska ön Gran Canaria med husbil på färja till Huelva i Spanien. En restid på 29 timmar, vidare till Frankrike, Belgien, Tyskland, Danmark och steget till Sverige via Öresundsbron och vidare till Sörby.

Vilket äventyr för de resande! Lika stort var det för oss som förvaltar ställplatsen Lady's hage att få vara deras utgångspunkt under deras korta besök i Sverige.” 

Tack för besöket 
hälsar 
Elisabeth och Lars

Ställplats Lady's hage

20–25 platser i bymiljö, varav 1–2 med el. Vintertid endast 1–2 platser totalt.

Adress: Sörbyvägen 99 Anderslöv

Kostnad: 100 kr/dygn

Övrigt: Kort promenad till centrala Anderslöv

Kontakt: 0410-209 02

GPS: N55°26'37" E13°19'43"

Här finns mer tips på ställplatser

Tips på härliga ställplatser och campingar från norr till söder.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.