Nästa artikel
Bürstner Nexxo T 660 Moonlight edition
Maxade Nexxo Moonlight

Bürstner Nexxo T 660 Moonlight edition

Publicerad 13 februari 2013 (uppdaterad 16 december 2013)
I höstas lanserade Bürstner specialmodeller av sina serier Nexxo och Ixeo. Jag provkörde Nexxo t 660, som hör till kampanjmodellerna med namnet Moonlight Edition. Utrustning för 90 000 kronor uppges ingå när bilen säljs i Sverige.

Ett månskensjobb uppfattas generellt som svartarbete. Bürstner Nexxo t 660 Moonlight Edition är dock ett väldigt ljust undantag. Moonlight editions sportiga färgsättning med sina aluminiumfälgar söker betraktarens uppmärksamhet. Bilen är ett bra exempel på att alla husbilar inte behöver vara vita samt dekorerade med dekaler. Moonlight Editions färger är champagne, brun, grå och svart. Den svarta förardelen är därmot inte den mest tacksamma färgen när färden sker på smutsiga nordiska vägar. Men vilken färg är det? Bodelens fräscha färger lär åtminstone inspirera en trendig köpare. De ljusa trämaterialen och de beige och röda textilierna (Nova cruz) ger bodelens ytmässigt begränsade framdel rymd, något som förstärks av det stora Skyroof-takfönstret. Fabriken hade dock kunnat framhäva bodelens rymdkänsla ytterligare med LED-ljuslister eller annan indirekt LED-belysning. Nu återfinns indirekt belysning endast bakom ledstången i hallen. Planlösningen i Nexxo t 660 är traditionell. Bak till höger finns en fransk bädd och hygienutrymme i motsatt hörn. Köket är av vinkelmodell och kylskåpet finns på högra sidan. 

I framdelen dominerar en rak soffa med två bältade platser samt en liten sidosoffa. Framsätena är vridbara och det vägghängda bordet har en vridbar förlängningsskiva. Nexxo t 660 är i hög grad en bil för två personer. Det går att bädda upp soffan (210x87/112 cm) för en tredje resenär. 
Bürstners konstruktionssätt och vissa detaljer i planlösningen förtjänar rosor. I hallen finns en ordentlig skolåda till höger och till vänster två garderober med tre klädkrokar vardera.Under sängen finns en relativt stor garderob med jalusidörr. Mellan toaletten och köket finns dessutom en stor och hög garderob.
Hygienutrymmet är välplanerat. Toalettstolen är placerad vid bakväggen. Utrymmets bredd och sitthöjd är utmärkt och det krävs inga akrobatiska konster för att sitta på toalettstolen till skillnad från flera andra bilar i samma prisklass. Mellan toalettstolen och tvättstället finns ett duschutrymme med måtten 74x65x190 centimeter. Hygienutrymmets svaghet är bristen på förvaring. Det finns endast plats i hörnskåpet i underdelen av tvättstället samt lite vid väggen bredvid toalettstolen.
Köket är i vinkel och relativt rymligt med ett överskåp med en stor lucka. Det finns även ett underskåp placerat i hörnet under diskhon med en stor och böjd dörr. Spisen är trelågig och täcks av en glasskiva. Diskhon har en integrerad avrinningsyta och kranen sticker upp genom en tvådelad täckskiva i glas. Mittemot finns kylskåpet med ett separat frysfack och den sammanlagda volymen är drygt 150 liter.
Tv-armen är placerad i köksskåpets överdel så att man kan se skärmen såväl från de vridbara framsätena som från sängen.
 
Utrustningen avgör. Moonlight edition är i grund och botten en rad tillval. Marknadsföringen av bilen tar fasta på detta. Bilens pris med en 130-hästars motor är 665 000 kr.
När man ser på den långa listan av tillval i Moonlight-­paketet förefaller de flesta vara väldigt användbara och inte bara utfyllnad. Ska något av utrustningen kallas ”onödigt” är det väl bara träimitationen i instrumentbrädan. Ratten av skinn känns även den lite onödig till en början, men när man jämför med en vanlig ratt, är komfortskillnaden rätt stor.
Specialfärgsättningen och aluminiumfälgarna skiljer bilen från massan. I fronten har Bürstner monterat extraljus och det enda negativa med dem är att de stjäl plats från fotstegen som underlättar vindruteskrap. Däremot finns fotsteg vid hyttdörrarna som underlättar insteget i Fiathytten.
Markis ingår i köpet och den svenska general­agenten har dessutom lagt på ytter­ligare standardutrustning. Den kommer med det omfattande ”Made for Sweden”-paketet. Det innebär för den testade bilen att värmepannan uppgraderats till en Truma Combi 6E samt isolerad och uppvärmd gråvattentank. Dessutom finns ett utökat garanti- och trygghetspaket.
Bilen skulle dock må bra av att vägas upp eller stå på ett tyngre chassi. Det finns i skrivande stund bilar till salu med antingen standardvikt eller uppvägda varianter som klarar mer last, så välj med omsorg. &
Bürstner Nexxo T 660 Moonlight edition

Pris testad bil: 665 000 kr

Basfordon: Fiat Ducato Light
Chassi: Ducato SCC 35
Axelavstånd: 380 cm
Motor: Diesel 2,3 l/130 hk 
Växellåda: Manuell
Totalvikt: 3 500 kg
Tjänstevikt: 2 830 kg
Maxlast: 670 kg
Tillåten släpvagnsvikt: 1 700 kg
Spårvidd fram/bak: 181/189 cm
Längd/Bredd/Höjd: 679/230/275 cm
Iärmning: Truma Combi 6E
Bränsletank: 90 l
Säkerhetssystem: ABS
 
Moonlight edition-utrustningen: specialfärgsättning, LED-dagsljus, aluminiumfälgar, elektriska och uppvärmda speglar, markis 3,5 m, kombiuttag i ytterväggen, Skyroof-taklucka, fotsteg, nedsänkbart lastutrymme, Nova Cruz-specialtextilier, passagerarairbag, skinnratt, träimitation i instrumentbrädan, AC i förardelen, myggnätsdörr, Pioneer radio/DVD med backkamera, 149-liters kylskåp.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.