Bild
Nästa artikel
Bürstner Lyseo TD 744 harmony line.
Bürstner Lyseo TD 744 harmony line.

Bürstner Harmony Line - En social kameleont

Husbilar

Likt en kameleont besitter denna husbil förmågan att anpassa sig efter tillfälle. Längst bak i husbilen döljer sig en luftig loungedel som med en knapptryckning kan förvandlas till ett sovrum.

Serien Harmony Line från tyska Bürstner ska enligt tillverkaren själv ha det ”lilla extra” och väntas därmed tillföra det mobila hemmet en extra portion välbefinnande. 2018 års serie levereras i åtta olika planlösningar och storlekar.

Modellen vi har provkört är TD 744 och tillhör en av de två största modellerna. Unikt för just TD 744 är planlösningen baktill som erbjuder en loungedel och ett sovrum i ett. Hemligheten bakom två-i-ett-funktionen är en nedsänkbarsäng som döljs förträffligt tack vare generös takhöjd.

Trevligt ljusinsläpp och gott om bra sittplatser. Notera den utdragbara sitsen på enkelsätet till höger.
Trevligt ljusinsläpp och gott om bra sittplatser. Notera den utdragbara sitsen på enkelsätet till höger.
Bodelsdörr typ XL med maffigt fönster. Snyggt!
Bodelsdörr typ XL med maffigt fönster. Snyggt!

Bilen som vi fått i våra händer har försetts med diverse tillval. Ett par exempel på dessa är starkare motor och automatlåda. Ett av de första intrycken när jag tar plats bakom ratten är just hur mjukt och fint automat-lådan fungerar.

När jag petar i backen är det med en känsla av att skära i smör. Detsamma gäller automatlådans uppförande ute på vägen. Växlarna går i stabilt och stillsamt, utan några som helst tveksamheter. Från förar- och passagerarstolen är vyn över vägen klart tillfredsställande och sittkomforten är mycket god. Ljudnivån i förarhytten är under körning helt normal och eventuella småljud från bodelen likaså.

TD 744 är lättkörd både i stadstrafik och på landsväg. Stort plus även för backkameran.

På husbilens utvändiga vänstra långsida hittar vi en praktisk servicelucka där färskvattentank och elanslutning har sin plats, liksom frostvakten. Luckan intill innehåller ett ventilerat utrymme för två gasolflaskor inklusive gastrycksregulator med automatisk omkopplare och crash-sensor.

Garaget nås via två mindre luckor från båda sidor av bilen. Utrymmet är ganska begränsat på grund av soffan längst bak i bilen. Öglor för fastsurrning finns liksom belysning. På högra långsidan är luckan till toakassetten placerad.

Riktigt sköna skinnsäten på sant Harmony Line-manér.
Riktigt sköna skinnsäten på sant Harmony Line-manér.
Servicelucka med färskvattentank, elanslutning och frostvakt.
Servicelucka med färskvattentank, elanslutning och frostvakt.
Tänt var det här! Utomhusbelysning ovanför entrédörren.
Tänt var det här! Utomhusbelysning ovanför entrédörren.

Bodelsdörren är av XL-typ vilket innebär att den har ett rejält tilltaget fönster och att dörröppningen mäter 70 centimeter på bredden. Ett elektriskt manövrerat insteg förenklar inträdet i bodelen, precis som den utvändiga lampan ovanför dörren. Innanför dörren, direkt in till vänster, sitter ett robust handtag som ytterligare förenklar påstigningen. Intill sitter knappar till belysningen och fotsteget. Strax ovanför hittar vi förvaringsfack, tv-fäste samt uttag för 230 volt och tv-antenn. Invid alla tekniska finesser löper en smal helkroppspegel från golv till tak – mycket praktiskt! På dörrens insida finns papperskorg och ett litet fack för förvaring av småsaker.

Ovanför dörren är klimatanläggning och huvudcentral placerad. Vi hittar inga klädkrokar eller övrig förvaring för kläder i anslutning till entrén. Skor förvaras förslagsvis bakom en lättåtkomlig golvlucka i mittgången framför entrén. En bit längre bak i mittgången finns en likadan lucka i golvet.

 

Tittar vi snett fram till höger ifrån entrén ser vi den främre sittgruppen. Ovanför den och förarhytten finns en stort takfönster och en lite mindre taklucka vilka skänker trivsamt ljus till hela husbilens främre del.

Mittemot förar- och passagerarstolen finns en liten färdsoffa med bältade platser för två. Dessutom finns ytterligare en sits direkt till höger innanför dörren. Där kan en vuxen eller möjligen två barn sitta då det vankas mat. Bordet har en kompletterande del undertill som enkelt kan vridas ut för att nå enkelsätet – som i sin tur har utdragbar sits. Det gör att alla kan sitta bekvämt kring bordet. Ovanför sittgruppen hittar vi överskåp som likt de andra skåpen i husbilen är ventilerade.

Rejäl färdsoffa med utmärkt sittkomfort. Lägg märke till det helt plana golvet i bakgrunden.
Rejäl färdsoffa med utmärkt sittkomfort. Lägg märke till det helt plana golvet i bakgrunden.
Trevligt vinkelkök med snygg LED-list under bänkskivan och på avgränsningen mot sittgruppen.
Trevligt vinkelkök med snygg LED-list under bänkskivan och på avgränsningen mot sittgruppen.
Praktisk kökslåda med 
sopkorg.
Praktisk kökslåda med sopkorg.

Bakom sittgruppen har köket sin plats. Det är ett trevligt litet vinkelkök med rund diskho och trelågig spis. Avgränsningen mot sittdelen har gjorts riktigt läcker med hjälp av en LED-list som löper längs färdsoffans ryggstöd och ner mot golvet. Under spis och diskho finns totalt fem stora lådor, utrustade med bland annat sophink, besticklåda och skärbräda.

Mellan lådorna finns både krokar och en liten stång för en kökshandduk eller liknande. Denna del är även utdragbar och innehåller förvaring för höga flaskor. Ovanför spisen sitter en praktisk hylla för exempelvis kryddburkar och intill den ett fönster som får fungera som köksfläkt då en sådan saknas. Därutöver är köksdelen utrustad med en taklucka ovanför spisen, så ventilationen lär vara god under matlagningen.

Ett 230-voltsuttag ovanför spisen förenklar användningen av elektriska köksredskap. Kylen är på 145 liter varav 15 av dessa utgörs av frysfack. Ovanför kylen sitter en liten ugn. Intill kyl och ugn följer en stor garderob med klädstång.

 

Mittemot köket ligger badrummet. Den vridbara toastolen är placerad i vänstra hörnet och till höger om den finns handfatet med tillhörande underskåp. Ovanför handfatet finns både en stor spegel och ett skåp med hyllor. Längst in till höger i badrummet har duschen sin plats. Hela duschutrymmet skärmas av med en gedigen vikdörr och ståhöjden är generöst tilltagen. Undertecknad mäter 190 cm och kan obehindrat duscha med duschmunstycket ovanför huvudet – utan att böja på knäna.

Två lampor i taket ser till att tvagningen kan utföras utan att famla i blindo. Intill lamporna är en ventilationslucka installerad i syfte att driva ut fukt. I badrumsdelen utanför duschen sitter dessutom en taklucka.

Det som liknar ett brevinkast i badrumsskåpet är ämnat för toapappret eftersom rullen döljs innanför skåpet. Smart!
Det som liknar ett brevinkast i badrumsskåpet är ämnat för toapappret eftersom rullen döljs innanför skåpet. Smart!
Själva den gömda toapappershållaren innanför skåpet.
Själva den gömda toapappershållaren innanför skåpet.

Längst bak i TD 744 är hittar vi det som gör denna modell ganska unik och skiljer denna modell från det mesta man hittar i dagens utbud av husbilar.

Utrymmet, som kan delas av mot övriga husbilen med en skjutdörr, består av en hörnsoffa med en mycket generös golvyta framför sig. Det är snudd på att utrymmet skulle kunna duga till dansgolv under de livligaste av kvällar. Om mer stillsamma aktiviteter står på dagordningen döljer sig ett litet soffbord under ena soffdelen. Detta dras enkelt ut för hand och via en liten spärr höjs bordsskivan upp till lagom nivå. Ena långsidan i loungedelen består av skåp med ett mycket stort fönster ovanför.

På den tvärgående väggen intill, mot badrummet, finns uttag för tv-antenn och två stycken dito för 230 volt. Som tillval går det att även att få ett tv-fäste på denna vägg. Ovanför hörnsoffans fönster sitter riktbara läslampor och överskåp.

 

Ovanför hela loungedelen döljer sig en nedsänkbar säng som kan fällas ned efter att ryggstöden på soffan har plockats bort. Via ett elektroniskt reglage invid garderoben justeras sängens höjd, något som görs mycket snabbt och enkelt. Med sängen följer även tygstycken som dämpar ljuset från fönstren och höjer mysfaktorn. Ännu en taklucka blottas då sängen fälls ner, den femte och sista takluckan i ordningen.

I bottenläget är sängens placering en bit ovanför golvet, varför ett utdragbart trappsteg finns tillgängligt under garderoben. Sängens storlek och komfort är utmärkt; här ligger även storväxta personer mycket bekvämt. Närmaste 230-voltsuttag finns dock, som nyss nämnts, på väggen som vetter mot badrummet. USB-uttag saknas helt i den bakre delen.

Den elektriska manövreringen av sängen, som kan fällas upp och ned. Supersmidigt!
Den elektriska manövreringen av sängen, som kan fällas upp och ned. Supersmidigt!
 USB-uttag mellan kök och sittgrupp.
USB-uttag mellan kök och sittgrupp.
Om soffbord önskas i loungedelen är det bara att dra ut ett sådant från utrymmet under soffan.
Om soffbord önskas i loungedelen är det bara att dra ut ett sådant från utrymmet under soffan.

Bürstner Lyseo TD 744 Harmony Line är husbilen som anpassar sig efter tillfälle. En bil för den som vill ha något som sticker ut från mängden, tack vare det flexibla utrymmet baktill. I och med de stora ytorna som loungedelen erbjuder, lämpar sig modellen ypperligt för socialt umgänge även för större sällskap och det går bra att ha två fester igång samtidigt, i teorin.

Rent praktiskt finns olika tillvalspaket och innebär att bilen även kan levereras med nedfällbar säng fram och bäddbar främre sittgrupp. Ytterligare positiva egenskaper gällande utrymmet är en inre takhöjd om 205 centimeter som dock är något lägre i loungedelen bak, samt ett golv som är helt plant – från förarhytt ända bak till loungedel/sovrum.

Bürstner Harmony Line - En social kameleont
Bürstner Lyseo TD 744 Harmony Line

Basfordon: Fiat Ducato
Motor: Fiat 2,3 Mjet 148 hk, Euro 6
Växellåda: Manuell
Chassi: Fiat Ducato campingchassi, lågbyggt och bredspårigt bak.
Säkerhetssystem: ABS, ESP, Traction Plus, Hill holder
Längd/bredd/höjd: 7 490/2 300/2 950 mm
Takhöjd: 205 cm
Totalvikt: 4 250 kg
Tjänstevikt: 3 280 kg
Maxlast: 930 kg
Max släpvagnsvikt: 2 000 kg
Axelavstånd: 4 035 mm
Isoleringsmaterial: XPS-skum
Isolering golv/vägg/tak: 41/30/30 mm
Uppvärmning: Truma Combi 6 E
Bränsletank: 90 L
Bäddmått: Bak: 155 cm x 200 cm, dinett (tillval): 125/97 x 200, taksäng (tillval): 135/125 x 210
Pris från: 762 800 kr
Pris testad bil: 870 560 kr
Tillval testad bil: 2,3 Mjet 148 hk motor, maxi chassi 4 000 kg, totalviktsökning till 4 250 kg, automatlåda, stolsvärme, justerbar passagerarstol, markis, insteg förarhytt, centrallås för bodelsdörr, bäddbar sittgrupp, vintermatta utvändig, extra tv-fäste bak.

Taggar: Husbilar, Bürstner

Serien Harmony Line från tyska Bürstner ska enligt tillverkaren själv ha det ”lilla extra” och väntas därmed tillföra det mobila hemmet en extra portion välbefinnande. 2018 års serie levereras i åtta olika planlösningar och storlekar.

Modellen vi har provkört är TD 744 och tillhör en av de två största modellerna. Unikt för just TD 744 är planlösningen baktill som erbjuder en loungedel och ett sovrum i ett. Hemligheten bakom två-i-ett-funktionen är en nedsänkbarsäng som döljs förträffligt tack vare generös takhöjd.

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Just nu! Testa vår Premium-tjänst helt gratis

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.