Bild
Nästa artikel
Elnagh Prince 590 L

Elnagh Prince 590 L

Halvintegrerad helitalienare

Långfärdskryssaren Elnagh Prince 590 L är en halvintegrerad husbil med både chassi och bodel från Italien. Prince har trevliga designlösningar och ett föredömligt toalettutrymme med stor duschkabin.

Elnagh Prince 590 L är en husbil som designmässigt ser väldigt påkostad ut. De kromglänsande hjulsidorna och den snygga färgsättningen frestar habegäret. Övergången mellan de båda "italienarna" är så snygg att hela ekipaget ser ut att vara byggt i en och samma fabrik. I övergången mellan Fiats förarhytt och Elnaghs bodel sitter ett mörktonat glasparti vilket är nytt för 2009.

 

Bakom förardörren längst ner vid marken sitter en lucka och innanför den finns ett plåtklätt fack för verktyg, bogserlina och liknande. En bra lösning, men det gäller att låsa luckan ordentligt för annars lär den skrapas bort illa kvickt.

 

Längst bak på andra sidan bilen finns ett dränerat låsbart utrymme. Detta utrymme är 2 meter högt och rymmer några par stående skidor. Strax intill hittas luckan till bagagerummet under dubbelsängen. Själva luckan mäter 95 x 33 cm medan lastutrymmet är lika stort som själva sängen.


Innanför ytterdörren sitter ett myggnät som kan dras för samt en klädkrok till vänster. De två trappstegen upp är av plast vilket ser lite trist ut i sammanhanget. Direkt till höger är en bekväm soffa för två placerad och rakt fram finns "baksätet" med bälten för två passagerare. Deras färd blir dock aningen obekväm eftersom det branta ryggstödet gör att man nästan lutar framåt.

Däremot är sikten föredömlig med den extra lilla rutan i övergången mellan bodel och hytt som tidigare nämndes.

 

Bordsskivan är monterad på en skena och går därför att flytta så att den kommer närmare de sittande. Med framstolarna vända bakåt ryms sex personer att sitta med varsitt glas vin men ska man äta mat är 4–5 personer lämpligare.

Fyra personer kan också sitta rättvända mot tv:n som är placerad på en utdragbar och svängbar skena ovanför baksätespassagerarna.

Köket går i vinkel och diskbänken har avrinningsyta för disken vilket är bra. Det stora fönstret är trevligt under matlagning och diskning. Till vänster om den trelågiga Smev-spisen sitter ett lågt stänk-/värmeskydd vilket också skulle behövas vid vattenkranen. Risken är stor att vatten hamnar mellan diskbänken och träväggen intill.

 

Madrassen är en tolv cm tjock resårmadrass som känns skön, men förmodligen blir den ännu bättre med en bäddmadrass ovanpå. Sänglampor finns men de sitter båda på samma sida längst in i hörnet vilket är lite opraktiskt.

Till vänster från sängen sett finns en stor garderob med belysning att hänga kläder i. Där finns även en snygg hylla och ett belyst spegelskåp för sminkning och ansiktsfix.

 

Toalettutrymmet är ett föredöme. Kran och blandare är av plast men är ändå lika snyggt kromade som handfatet i plåt. Bäst av allt är ändå duschen, här kan man nästan slå kullerbyttor i kabinen som är något avlång till formen. Varmvattenberedaren är en Truma Boiler på tolv liter och det ska ta under tio minuter innan vattnet är duschvarmt – en uppgift som inte kunde testas utan bygger på säljarens upplysningar.

Elnagh Prince 590 L har ett dubbelgolv där varmluft cirkulerar och alltså inte elektrisk eller vattenburen golvvärme. Inte lika effektivt men mycket bättre än inget alls. Uppvärmningen sker med en Webasto dieselvärmare på 3,9 kW.

På testexemplaret finns flera tillbehör monterade, som passagerar-airbag, fönsterdörr, cykelställ, markis, Kenwood navigator/backkamera och en 15 tums tv av märket Camos. Allt detta tillsammans ger i skrivande stund – med tanke på den darriga kronan – ett försäljningspris på 699 610 kronor.

 

Det ska sägas att Elnagh Prince 590 L inte är den perfekta vinterkamraten, åtminstone inte i tiotalet minusgrader. Själv frös jag en del när den här texten skrevs. Tillhör du däremot den lyckliga skaran som åker nedåt Europa under vinterhalvåret behöver du inte oroa dig. Ett par minusgrader klarar Elnagh galant och vägegenskaperna är bra även på halkigt underlag. Här finns förstås både låsningsfria bromsar och antispinn.

Faktum är att ekipaget känns mycket trevligt efter vägen. Kanske beror det på att denna husbil delar ursprungsland med Ferrari och Lamborghini?

 

Jimme Öbom (text och foto)

Kommentarer

#1
Jens Ingman
2011-04-06 17:50

I artikeln uppges felaktigt att Elnagh Prince 590 har dubbelgolv. I min bil m/2010 är det i alla fall enkelgolv med sedvanligta luftvärmerör till ett flertal utblås. Webato dieselvärmaren fungerar klanderfritt med steglös regleringg och bra effekt. Ett stort pluss är att ha en gasolförbrukare mindre. Varmvattnet produceras enligt artikeln med Truma Boiler och räcker bra till dusch.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.