
Hymer ML-I står där andra faller
Här är en modell ur den senaste serien helintegrerade husbilar från Hymer som återigen samarbetat med Mercedes. Resultatet är en läcker dyrgrip med unika egenskaper.
För ett otränat öga påminner ML-I inte så lite om företagets lättviktare Exsis-i. Fronten har en aningen flackare lutning, men annars är det svårt att håll isär dem. Vid en närmare granskning är det dock svårt att missa den stjärna som sitter på ML-I:s motorhuv.
I förarhytten under färd är det dock uppenbart att det rör sig om helt olika husbilar. Det har sin förklaring i att ML-I är baserad på Mercedes Sprinter och Exsis-i på vanligare Fiat Ducato. Sprinter har smalare spårvidd än Ducato så att bygga en smal bil på chassit är ingen dum idé eftersom sidoöverhänget inte blir så stort. Den största skillnaden mellan Fiat och Mercedes är att de senare är bakhjulsdrivna vilket i många situationer är fördelaktigt för en husbil som ofta tenderar att vila tungt på bakaxeln.
Motorn i den bil jag kör är uppgraderad till 163 hk istället för standardmotorn på 129 hk. Växellådan är automatisk och det är en ”riktig” automat, inte en robotväxlad manuell låda. Skillnaden är stor för lådan växlar upp eller ner nästan omärkligt. Sju växlar finns att tillgå så motorns varvtal är nästan konstant. Nackdelen med en riktig automat är priset och vikten, 48 kilo närmare bestämt.




Chassit är Sprinters standard-ram med bladfjädrad bakaxel och axelavståndet är 3 665 mm vilket ger en snäv vändcirkel men ett ganska långt överhäng. Det gör sig påmint när jag försöker mig på en brant backe i Askersund. Det går lätt att svänga men rumpan tar i backen helt enkelt, ett vanligt problem med många husbilar.
Mercedes Sprinter har många säkerhetssystem som utnyttjar det adaptiva ESP-systemet. Det senaste heter sidvindsassistans och det är ett system som automatiskt känner av häftiga sidovindar. Alla som kört en husbil i stark vind vet att det kan vara obehagligt och så även vid omkörning av andra stora fordon. Systemet fungerar bra och kan mycket väl rädda liv.
Vi testade det på Mercedes testbana i Stuttgart genom att köra förbi en enorm fläkt utan att ens hålla hårt i ratten. Tidigare fungerade systemet endast med halvintegrerade ML-T men det är glädjande att tid, energi och pengar lagts till utveckling även på den helintegrerade ML-I.
Vi hoppas att fler tillverkare känner pressen att utveckla liknande system. Just nu är Hymer och Mercedes herre på täppan.
Bodelen byggs med Hymers egna PUAL-teknik vilket förenklat innebär att väggarnas yttre skikt av aluminium och inre skikt av kryssfaner är sammanfogade med ett isolerande polyuretanskum. På insidan av faneret fästs förankringspunkter av metall eller plast i vilket möbler och armatur kan fästas. Resultatet är en fuktresistent stabil konstruktion utan köldbryggor. Inredningen är byggd enligt Hymers lättviktsrecept med sandwichteknik av faner/laminat och EPS-skum vilket spar mycket vikt.
Något regelrätt dubbelgolv finns inte men golvet är helt plant i hela bilen från trappan vid sovrummet till förarplatsen. Under bilen finns underbyggnader för färsk- och gråvattentankarna som genomströmmas av bilens luftburna värme.
Värmepannan är från Alde och är placerad under soffan i sittgruppen vilket är bra. Eventuellt surr stör inte i sovrummet bak i bilen och mest värme levereras till hytten där den behövs som bäst. Bredvid pannan finns elcentral och bodelsbatteri som enkelt kan nås utifrån via en avlång lucka. Inredningen är väl ventilerad och luftspalter finns där de behövs, exempelvis vid sängarna. Bilen har isolerglasfönster i hytten och den övriga bodelens fönster är av ramtyp. Bilen är väl lämpad för kalla vinternätter.
De ML-I som säljs i Sverige via Hymer Group Sweden har tillägget Ed-S vilket står för Edition Sweden. De är väldigt välutrustade i jämförelse med de grundversioner som säljs i Tyskland vilket påverkar priset en hel del. Det kan vara bra att ha i åtanke eftersom de flesta ändå vill ha mycket utrustning på sin bil och särskilt om de ska användas mer än bara sommartid.




Bilens höga utrustningsnivå gör det däremot olämpligt att välja standardchassit på 3,5 ton. Med chassit uppvägt till 4,2 ton kan bilen lastas tungt så det räcker. Under sängens höga långbäddar finns ett stort garage som bara det kan lastas med 350 kilo. Fullt tillräckligt för en moped med andra ord. Det går även att välja låga långbäddar men
då blir även garaget lägre.
ML-I 580 är mellanbarnet i serien och den är 699 cm lång, en lagom bil som passar många. Inredningen känns igen från den tidigare nämnda Exsis-i. Det är lika snyggt och funktionellt även i denna bil men vore det inte kul om det var lite mer variation mellan serierna? Den bil vi kör kostar nästan 300 000 kr mer och skillnaden är givetvis stor, men det är nästan uteslutande hårdvara som skiljer. Det betyder naturligtvis mycket, men fler visuella skillnader skulle kanske köparna uppskatta?




Allt som allt är det här en bil som är "top of the line" på alla sätt. I Ed-S utförande och med uppvägt chassi är den i det närmaste komplett. För de som vill ta det ytterligare ett steg längre och försäkra sig om att inte köra fast på en blöt gräsmatta finns det även fyrhjulsdrift som tillval för 123 000 kronor. Nu väger det ytterligare några kilo förstås.

Basfordon: Mercedes-Benz Sprinter
Motor: 316 CDI 2,2l/163 hk
Euro 6
Växellåda: Automatisk 7G-Tronic
Chassi: MB Sprinter standard-ram
Säkerhetssystem: Adaptive ESP, ABS, ASR, EBD, BAS, sidvindsassistent
Totalvikt: 4 200 kg
Tjänstevikt: 3 265 kg
Maxlast: 935 kg
Max släpvagnsvikt: 16 80 kg
Längd/bredd/höjd: 6 990/2 220/2 900 mm
Axelavstånd: 3 665 mm
Överhäng bak: ca 2 250 mm
Ståhöjd inne: 198 cm
Isoleringsmaterial: Polyuretanskum
Tjocklek golv/vägg/tak: 46/35/35 mm
Uppvärmning: Vattenburen centralvärme. Alde 3020 compact vattenburen central- och golvvärme (även i garaget).
Bränsletank: 75 l
Bäddmått: Bak: 80x187 cm + 80x194 cm. Fällsäng fram: 150x188 cm
Grundpris: 1 075 000 kr
Pris testad bil: 1 121 200 kr
Standardutrustning: Farthållare, ac förarhytt, 16" alufälgar, bodelsdörr med fönster, vindruta och förardörrfönster med isolerglas, elektrisk vinterjalusi mot vindruta, trätrall i dusch, bäddset med kuddar och överkast, extra eluttag
(5x230V, 2x12V, 2xUSB), Truma Duo Control CS med automatisk omkoppling och EisEX, m.m.
Tillbehör testad bil: 163 hk motor 12 200 kr, totalviktshöjning till 4 200 kg 3 800 kr, automatlåda 7G-TRONIC 30 200 kr.
Läs mer om:
Det här är en låst artikel. Logga in för att fortsätta läsa.
Logga inÄr du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.
RegistreraDet här är en del av vårt Premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.
Läs mer