Bild
Nästa artikel
Kreos 5001 SL

Kreos 5001 SL

Ny italiensk vinteralkov

Nya Kreos 5001 SL från Laika är en vinterisolerad sexbäddarsbil på över åtta meter. Med den kliver den italienska tillverkaren in i vinterbilssegmentet.

Medan alkovbilsmarknaden i Sverige verkar mattas av är biltypen fortfarande het på andra marknader. I urspungslandet Italien har Laika en stor efterfrågan på alkovbilar eftersom det är vanligare där att stora familjer samlas på resan. Även i Tyskland frågar många efter bilar som rymmer mer än en generation.

I det fallet torde den nya Kreosen vara perfekt. Här talar vi om en utpräglad tvårummare med sex bältade sittplatser.

Om vi börjar bakifrån finns där en tvärställd dubbelsäng, med insteg via ett utdragbart trappsteg i huvudänden. Madrassen är tjock och komforten god. Förvaringutrymmena är väl tilltagna.

 

Det separata duschrummet ligger i anslutning till detta bakre sovrum, och hamnar på insidan av den skjutdörr som skärmar av rummet mot resten av bodelen om man vill. Det är bra om man har små barn med sig som ska gå och lägga sig medan de vuxna fortfarande vill sitta uppe och umgås.

Den generösa sittgruppen på vänster sida i färdriktningen bildar ett u och på höger sida består den av en lång rak soffa. De båda sofforna kan dessutom byggas ihop och då får ett tiotal personer plats.


Mellan det bakre sovrummet och sittgruppen finns ett rejält kök. Bänkskivan i ljus och hållbar laminat erbjuder ovanligt stora arbetsytor. Tyvärr är diskhon igenkorkad med en klunsig upphöjd platta som bryter den släta ytan. Fyra gasollågor och en ugn finns i köket. Belysningen är varm och funktionell, bortsett från en enerverande blå ljuslist som lyser kocken rakt i ansiktet. Bakom kockens rygg finns kyl/frys med svart välvd front.

 

Sovrum nummer två ligger uppe i alkoven. Här finns möjlighet till viss avgränsning via ett draperi, som dock glappar ner mot sittgruppen. Precis som på Laikorna i allmänhet är det högt i tak i alkoven (72 centimeter). Sänglampor finns på båda sidor och en behaglig blå ljuslist sitter i taket.

Det går att stänga till mellan förarhytt och husdel vilket ger mindre kallras och understryker Laika Kreos 5001 SL som vinterbil vilket vi ser fram mot att testa i framtiden.

 

Laikan värms av en vattenburen Alde som transporterar värmen i husbilen.

En vinterfiness hittar vi i ett extra lastutrymme framför det andra. Här finns ett litet torkrum – uppvärmt med Aldepannan och försett med hängare i taket och droppskål på golvet.

Priset landar på 1 129 000 kronor, men då ingår hela tillbehörslistan utom en takstege. Till och med detaljer som en extra toakassett och överkast till bakre sängen följer med, jämte viktigare funktioner som ABS-bromsar, antisladdsystem och backsensor. &

Margareta Jonilson (text) Bobo Jonilson (foto)

Taggar: Husbilar, Hem, Kreos 5001

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.