
McLouis Nevis – bäddar och badrum baktill
McLouis Nevis 375. En storsäljare hos många märken är planlösningen med separata långbäddar och badrummet längst bak. Vi bjuder på en hel artikel av en bil från 2019 som fortfarande går att köpa ny.
Det är som bekant en populär planlösning vi har lagt beslag på till denna provkörning som vi gör. Separata långbäddar och badrum med stor duschkabin allra längst bak är en av Sveriges populäraste möbleringar.
Lägg därtill vinkelkök, stor kyl med separat frysskåp samt hörnsoffa. Ja då besitter testbilen närmast perfektion enligt många köpare.
Sist men inte minst är den helintegrerad, har ramfönster och kostar långt under miljonen.
McLouis Nevis 375 har därmed många av de efterfrågade attributen och en design utvändigt och invändigt som säkert tilltalar många. Italienskt med smakfull lyxkänsla utan att bli för pråligt.
Utvändigt ser Nevis 375 faktiskt sportig ut med sin kraftigt sluttande nos som fått ny linjeföring till 2019.
Man har även bytt ut Fiats originallampor mot egna små runda lyktor. Fiat Ducatos aluminiumfälgar och 16-tumshjul finns liksom tidigare och de bidrar också till en sportig look.


Jag går en runda runt bilen och öppnar luckor och dörrar. Noterar att Nevis 375 fortfarande har dubbla låshandtag på garagedörren som ger lite bökig manövrering vid öppning och låsning. Samtidigt innebär två låspunkter att luckan håller sin form på ett bra sätt vilket motverkar fuktproblem här.
Längst fram på passagerarsidan fanns tidigare gasolutrymmet men till 2019 har det flyttats till högersidan i “köksvinkeln”. I det gamla gasolutrymmet finns numera ett yttre förvaringsfack som passar bra till elkabel eller nivåklossar och liknande.
Planlösningen med badrummet längst bak gör ju att det inte finns något stort garage utan bara två separata förvaringsutrymmen som snabbt blir fyllda av trädgårdsmöbler och annat när 4-5 personer reser tillsammans.



Bakom ratten i nya Nevis är det glädjande att se att McLouis har förbättrat en liten men ändå viktig detalj i förarmiljön. Till vänster om föraren har de ordnat plats för en monitor. Tidigare kunde det vara svårt att placera en navigator på vettig plats men nu finns alltså en lämplig utgjutning i plasten.
Busshängda sidospeglar var ett mode som kom på många helintegrerade husbilar för tiotalet år sedan. Ett mode som i detta utförande har få fördelar. Är det kansek bara en vilja att efterlikna linerhusbilar som Concorde, Morelo eller turistbussar. På mindre husbilar av den här sorten hänger de inte som på äkta varan långt framför vindrutan utan vid sidorutan. Det gör att vitsen med dem försvinner. Titta istället på Fiat Ducatos originalspeglar och fäst dem så att man “ser över spegeln” i korsningar. Sist men inte minst är busshängda speglar dyra att konstruera. Jag tjatar ofta om detta och nu blev det längre än vanligt på just denna bil, men det gäller förstås många fler tillverkare.
Även passagerarsidan har fått några nya detaljer, bland annat finns två extra usb-uttag under passagerarfönstret. Förvaringen på samma plats har samtidigt fått ett lock vilket saknades förut.
Framstolarna har fått en bättre manövrering när de ska fällas eller snurras. Tidigare tog jag alltid fel och ryggstödet åkte ner när jag ville snurra runt.
Matbordet står numera på en stadig pelare (istället för det bågformade benet som var fallet på föregångaren) och låsningen av bordsskivan har förbättrats rejält. Nu är det mycket enkelt att hitta handtaget och skjuta omkring skivan.


Sittpuffen vid entrén har vuxit och rymmer nu två personer, den kan även förvandlas till åkplats med tillvalet midjebälte. Det har testbilen och det fungerar som så att ena sektionen fälls upp så att det blir en bakåtvänd plats.
Jag sitter lite väl rakryggat och smalbenen tar emot en kant så den är främst till för mindre personer.
En kul detalj när jag sitter bakåtvänd är att jag ser ganska bra genom vindrutan tack vare den stora spegeln vid entrédörren.
Under sitsen sitter även bodelsbatteriet och elcentral med säkringar, samt fördelaktigt nog även en huvudströmbrytare. Den är bra att vrida OFF inför avställning av bilen.
På svensksålda McLouis ingår solpanel och vår erfarenhet med redaktionshusbilen, som är just en McLouis, är att den ihop med bara ett bodelsbatteri varit fullt tillräckligt som energikälla vid fricamping i flera dygn.
Batteriet har nästan alltid visat 90–100 procent laddning även med värmaren igång. (Nu ska det dock sägas att vi sällan använder tv:n.)
Hörnsoffan har fått bekvämare stoppning och klädseln med mörka nackpartier och McLouis-loggan i mitten ser snofsigare ut än förr. Likaså har den svängda avgränsningen mot köket fått en inbyggd ljusskena som ser snygg ut i halvmörker.
Jag vänder upp blicken och de vitblanka skåpluckorna smalnar av nedtill vilket ger mer rymd och atmosfär i hela bodelen. Inuti skåpen saknar jag däremot hyllplan, särskilt i sovrummet där staplade kläder trillar ut när luckan öppnas. Bra däremot är att det finns en liten sarg nedtill i överskåpen.




Åter till köket så har det fått en inbyggd köksfläkt, bra, men jag föredrar ändå den elektriska takluckefläkten Turbovent som ingår i svensksålda bilar. En förträfflig sak som raskt byter ut luften i hela bodelen.
Köksbänken i vinkel har en bra avlastningsyta längst in i hörnet även om ytorna för att hacka och skära är lite bristfällig. Dock finns till i år ett lock på diskhon och enligt tradition även glaslock på den trelågiga spisen.
Det finns ingen inbyggd piezotändare till gasolspisen utan man får använda egna tändstickor när det skall kokas och stekas.
Kylskåpet rymmer 150 liter och det väljer automatiskt energikälla med 230 volt som högsta prioritet och därefter gasol eller, när motorn är igång, 12 volt.
Det finns gott om ljuslister och belysta möbelkanter i Nevis 375, det ger en mysig inomhusmiljö.



Tyvärr hänger en ljuslist löst under köksfönstret men den gick att peta in med pekfingret.
Det är synd att en hel del småprylar, täcklock, krokar och lister lossnar på många nya bilar, så även denna.
Små plastknoppar som är tänkta att dölja skruvskallar, kantlister av plast och en del annat som lossnat ligger samlat i en kökslåda på testbilen. Jag och fotograf Simon lägger ett par egna fynd i lådan och Simon, som är rätt ny på husbilar, himlar lite med ögonen.
Dessa “första intryck” gör att många nybörjare på mässor och liknande vänder i dörren och kanske väljer bort husbilslivet. Som sagt, det gäller inte bara McLouis utan även flera andra tillverkare som har lite att leva upp till när det kommer till detaljfinish.
Många täcklock går att skippa helt, ta bara de som sitter på 230-voltsuttagen. Vem har lock på kontaktuttag hemma?



Mellan köksdelen och sovrummet finns två skjutdörrar som avgränsar mellan kök/sittgrupp och sovrum/badrum. Sängarna är 190 och 196 cm långa och 80 cm breda.
Det finns en möjlighet att lägga en madrassektion i mellanrummet också men då går det förstås inte att promenera till badrummet med samma enkelhet.
En nyhet på nya Nevis är att det finns luckor till lastutrymmet under sängarna vilket är bra så man slipper lyfta på madrasserna hela tiden. Under ena sängen sitter för övrigt värmepannan som i Sverige är en Truma 6E vilket betyder 6 kw och elpatron.
Sängarna är bekväma och sänglamporna har en traditionell knapp på själva lampan (tack för det) och ett usb-uttag för laddning. Däremot finns ingen hylla för böcker eller det man vill ladda.
Huvudsektionen av sängbotten kan fällas upp om man vill halvligga och läsa i sängen. Runtom sängen finns en luftspalt men den är så låg att täcket lätt “täcker för” när man sover.
Ovanför huvudändan på ena sängen finns en lucka till en garderob med klädstång, denna garderob nås även inifrån badrummet.
Badrummet är som sagt riktigt stort och rymligt med en duschkabin som är lika bra som i hemmet. Ett frågetecken dock kring tvålhyllan i duschen som ser väldigt vass ut och kanske kan man göra sig illa vid intvålning.
Annars finns 230-voltsuttag ovanför handfatet och under detsamma finns förvaring för toalettpapper och toakemikalier.
McLouis har till 2019 fyra modellserier med helintegrerade Nevis, halvintegrerade Mc4, alkovserien Glamys och plåtisarna Menfys.
Tillvals- och designpaketen Gold, Diamond och Karat försvinner och ersätts av 300 och 800 som betecknar utrustningsnivåerna där 875 följaktligen är lite flottare än vår testade 375. Provkörningen gjorde vi hos Autohallen och de hittar du HÄR
Basfordon: Fiat Ducato
Motor: Fiat Ducato, 2,3 Multijet, 130 hk, Euro6
Växellåda: 6 vxl manuell
Drivning: Framhjulsdriven
Säkerhetssystem: ABS, ESP, Traction+, antisladd, hill holder,
Totalvikt: 3500 kg (alt 3850kg upp till 4400 kg)
Tjänstevikt: 3072 kg
Maxlast: 428 kg (alt 778-860 kg)
Max släpvagnsvikt: 2000 kg
Längd/bredd/höjd: 7410/2350/2890 mm
Axelavstånd: 4035 mm
Takhöjd inne: 2080 mm
Bränsletank: 90 liter
Isoleringsmaterial: Styrofoam
Tjocklek golv/vägg/tak: 50/33/ 33 mm
Uppvärmning: Truma Combi 6E luftburen värme, elektrisk golvvärme.
Bäddmått: nedfällbar fram 140x190 cm, bak 80x190/196 cm
Pris från: 829 000 kr
Övrigt: All-inclusivepaket är standard på svensksålda bilar och innehåller bl.a. solcell 120W, elektrisk golvvärme, cykelställ, markis, tv/dvd, tv-antenn, Truma 6E, isolerad/uppvärmd spillvattentank, cd-stereo, myggnätsdörr, isolerat insteg, 16 tumshjul, farthållare, elfläkten Turbovent i bodelen m.m.


Läs mer om:
Det här är en låst artikel. Logga in för att fortsätta läsa.
Logga inÄr du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.
RegistreraDet här är en del av vårt Premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.
Läs mer