
Provkörd: Carado A132
Med bara 6 meters totallängd är det imponerande vad som ryms i en alkovbil. Fyra fasta bäddar, bra dusch och garderob samt cykelgarage. Allt till ett grundpris under 600 000 kr!
Sommaren 2020 lanserades alkovhusbilen Carado A 132 som är en fyrbäddad husbil som mäter under sex meter i totallängd. Det gör att modellen är smidig att parkera både i städer och utanför köpcentrum men också att den klarar längdgränsen på sex meter för billigare färd på vissa färjor och broar. Nu har många också en höjdgräns på två meter och det klarar den dock inte eftersom den är 3,14 meter hög.
Carado A 132 är en kort och hög husbil men under vår testsväng störs vi inte av det när det gäller köregenskaperna. A 132 har inte bara hög takhöjd utan också ett högt placerat golv då den är byggd på Fiat Ducatos höga originalchassi. Det ger ett högt insteg och en utvändig trappa med två trappsteg till entrén.
En fördel med originalchassit är att det på lastbilsmässigt vis är mycket vridstyvt med sina dubbla chassibalkar ovanpå varandra (se bild). Gasolfacket sitter på bilens vänstra sida intill bakre hjulaxeln, facket sitter aningen högt och har en decimeterhög tröskel så det blir rejäla marklyft när tuberna ska bytas. En utdragbar släde vore inte så dumt…




Garaget är smalt men rymmer trots allt en cykel och här finns både lastöglor och belysning som standard. En annan fördel med garageutrymmet är att det finns dubbla lastluckor och att lasttröskeln är låg. Golvet är dessutom klätt med slittålig plastmatta. Det ryms som sagt en cykel i garaget men testbilen är dessutom försedd med cykelställ för tre cyklar på bakstammen.
På tal om bakstam så ser den modern ut och ytterskalet är gjort av glasfiberförstärkt plast (GFK) som ger motståndskraft mot till exempel grusstänk. Även taket är gjort av samma hagelbeständiga material på Carados husbilar. Sidoväggarnas yttre skikt består av slät aluminiumplåt som ihop med ramfönster (tillval) ger en väldigt slät och modern design ihop med diskreta dekaler. Tak- och väggtjockleken är 34 mm medan golvet är 41 mm och Carado ger sju års täthetsgaranti och två års nybilsgaranti.
Innanför entrén är golvet plant då trappan som sagt är utvändigt placerad.
Direkt till höger innanför entrén har alkovstegen en hängare och spontant ger det idén att använda stegen som hängare för ytterkläder. Det finns också två klädkrokar på insidan av entrédörren.
Alkovutrymmet har ett sidofönster vilket gör det enkelt att vädra och myskänslan ökar med utsikt både mot bodel och genom fönstret mot markissidan av husbilen.
I alkoven finns också värmeutblås så att den kan hållas varm och kondensfri. Den luftburna värmen kommer för övrigt från en Truma Combi 6E som drivs av gasol.
Takhöjden i alkovutrymmet är 72 cm och sängen mäter 160 cm på bredden och 210 cm på längden. Detta är alltså en lämplig plats även för långa personer. En annan fördel med utformningen av alkoven är att sängbotten kan höjas så att passagen till förarhytten blir lättare. Ett säkerhetsnät ger fallskydd och läslampor höjer mysstämningen liksom draperiet för avskärmning.
Sittgruppen med vändbara framstolar är rätt ovanlig i alkovbilar men desto vanligare i halvintegrerade husbilar. Vanligast på alkovbilar är två motstående soffor och en förarhytt utan snurrstolar. Här i denna korta husbil sparar det dock viktiga decimetrar i bodelen. Ovanför soffan finns ett rymligt överskåp och mot toaväggen sitter en tv på ett utdragbart stativ.
Köket är kompakt, nästan lika kompakt som i en plåtis men bara nästan, och det har ett golvplacerat kylskåp från Thetford på 113 liter med inbyggt frysfack.
En ensam utdragslåda för bestick finns och under den ett skafferiskåp för köksredskap, kastruller och Bintjepåsen.
Lättare föremål som melaminservisen och müslipaketet kan förvaras i det rymliga köksöverskåpet som både har mellanvägg och hyllplan.
På undersidan av överskåpet finns en LED-skena och på väggen intill diskhon finns ett par krokar för kökshanddukar och grytunderlägg. Köket är kort sagt kompakt men funktionellt och den trelågiga spisen har glaslock som ger lite extra avställningsyta vid behov.





PLUS: Praktisk. Fördelaktigt pris. Bäddar på 210 cm passar långa familjer. 4 fasta bäddar plus garage. Totallängd under 6 m!
MINUS: Hög totalhöjd med sin alkov och även högt originalchassi ger högt insteg och hög tyngdpunkt jämfört med halvintegrerade syskon.
Toalettutrymmet är också kompakt men praktiskt med sin vikvägg där handfat/spegel viks undan och bildar en fullstor duschkabin. Spärren som håller vikväggen är dock vass och plastig och kunde utformas snyggare. Den spärren och vikväggen har faktiskt sett likadan ut i 10–15 år i den här typen av badrum från Hymerkoncernen så nog är en modernisering av denna detalj högst välkommen…
Badrummet fungerar annars utmärkt med tanke på sin begränsade yta. Handfatet är fäst i vikväggen så det finns med andra ord ingen förvaringskommod under för toalettpapper och dylikt. Det är också begränsat med avlastning på handfatet och i duschen finns inga hyllor för tvål och schampo.
Däremot finns ett badrumsskåp med flera hyllplan och i taket finns en nedfällbar klädstång samt en öppningsbar taklucka. Ett par krokar för handdukar finns också på den ”torra sidans” trävägg ovanför toastolen.




Det blir dags att kliva ur våtutrymmet och inspektera sovavdelningen längst bak i denna sexmetersbil.
Men först stannar vi till vid en garderob som imponerar med både galgstång och hyllplan. Inte dåligt i en så liten husbil! Men det tar inte stopp där utan det finns också en hel del förvaring under sängen som nås inifrån. (Ska man gnälla på något hade vi gärna sett en lucka till garaget också.)
Sängbotten är lätt att lyfta upp tack vare gasdämpare och här inne finns också säkringar för landströmmen, samt huvudbrytare. (Uttaget sitter på markissidan.)
Sängen är tvärställd och det betyder att den är väldigt bra för långa personer med sina 210 cm. På bredden mäter den 140 cm och är därmed lite smalare än alkovsängen. Annars påminner känslan i denna bädd om just en alkovsäng, en skillnad är dock raden med överskåp och ett aningen större sovrumsfönster.
På tal om överskåp så är alla förvaringsskåp i Carado försedda med en bakvägg som ger ventilation vilket är viktigt för bästa värmekomfort. Spillvattentanken är dessutom uppvärmd och isolerad så det går att tillbringa en vinterhelg i denna husbil om man inte är alltför krävande.
För barnen så finns två sittplatser med Isofix-fästen i bilen och som standard hittar vi ett antal kontaktuttag på strategiska platser i bodelen. Alla madrasser har avtagbara och tvättbara madrassöverdrag och de vilar på ribbotten som ger god ventilation.
Vem ska då köpa en husbil som Carado A 132. Det första svaret är kanske uthyrningsfirmor då fabrikatet är välkänt för sin slittålighet men det är också en enkel och lämplig husbil för nybörjare.
Annars passar den perfekt för tvåbarnsfamiljen som vill ha en smidig husbil till vettigt pris. En del kanske funderar på halvintegrerat med nedfällbar taksäng istället, men då är i många fall en alkov faktiskt bättre.
Kanske valet står mellan halvintegrerade Carado T 334 (fyra bäddplatser) och den testade alkoven A 132. Då finns flera fördelar med alkovbilen A 132 som är både kortare och billigare samtidigt som den rentav känns luftigare i bodelen, trots att den är mindre.
Generellt så har alkover många fördelar om man är fyra resenärer. Här finns två fasta dubbelsängar som inte behöver hissas, bäddas eller blockera sittgruppen. En annan fördel är den generösa takhöjden i sittgruppen och därmed rejäla överskåp vilket ger mer förvaringsyta.
Alkoven är dessutom perfekt för slarvpellar som vill slänga av sig jackor och annat krafs när man står uppställd på ställplatsen.






En halvintegrerad husbil med nedfällbar taksäng har egentligen bara en fördel, och det är den smidigare karossen. Just detta är alkovhusbilens akilleshäl. Och visst ger det mer luftmotstånd och bränsleåtgång men i övrigt är alkovhusbilen en vinnare i alla ronder, åtminstone för tvåbarnsfamiljen.
Särskilt med tanke på att A 132 bara är sex meter lång. Jämför gärna med en plåtis på sex meter så blir skillnaden total i fråga om rymdkänsla. Man kommer helt enkelt närmare rymden i en alkov!
Basfordon: Fiat Ducato, originalchassi med hög ram
Motor: Fiat Ducato, 2,3 Multijet, t120 hk, EURO 6
Växellåda: 6 vxl manuell
Drivning: Framhjulsdriven
Säkerhetssystem: ABS-bromsar, airbag förare, EBD, ESP-traction+, ESC inkl. ASR och hill holder
Totalvikt: 3 500 kg Tjänstevikt: 2 837 kg
Maxlast: 663 kg
Max släpvagnsvikt: 2 000 kg
Längd/bredd/höjd: 5 950/2 320/3 140 mm
Axelavstånd: 3 450 mm
Takhöjd inne: 1 950 mm
Isoleringstjocklek: Golv/vägg/tak 41/34/34 mm
Uppvärmning: Truma Combi 6E, luftburen värme
Bränsletank: 75 liter
Bäddmått: bak 210x140/130 cm, alkovsäng 210x160 cm
Pris testad bil: 668 000 kr
Grundpris årsmodell 2021: 576 000 kr
Övrigt: Testbilen är utrustad med ”Basic-Paket” som väger 22 kg och är standard i Sverige, där ingår eluttag i garage, pilotstolar i enhetlig klädsel, spegel med indirekt belysning, takluckor. Standard i Sverige är också ”Chassi-paket” som väger 25 kg med manuell ac, passagerarairbag, farthållare, höjdställbar passagerarstol, radioförberedelse m.m. Testbilen är dessutom utrustad med ”Chassi komfort-paket” som väger 10 kg och kostar 17 600 kr. Där ingår 16 ”alufälgar, ratt- och växelspak i läder, instrument med kromfärgade detaljer, LED varselljus, svarta detaljer i fronten. Testbilen har också 140 hk motor samt 9-stegad automatlåda.

Läs mer om:
Det här är en låst artikel. Logga in för att fortsätta läsa.
Logga inÄr du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.
RegistreraDet här är en del av vårt Premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.
Läs mer