Nästa artikel
Snabbkoll: Rapido C03
Nytt 2024

Snabbkoll: Rapido C03

Publicerad 27 oktober 2023 (uppdaterad 2024-05-09 11:16)
Rapido C03 är inte lång, men har ändå plats för flera rum. Perfekt för par som vill ha en mindre husbil, men inte en plåtis.

Många efterfrågar små, smarta husbilar som passar för två personer. Vad ska man egentligen med skrymmande taksäng till om man inte är fler än så – plus kanske en hund?

Ett märke som är bra på att tillgodose den sortens behov är franska Rapido. Under mässan i Düsseldorf presenterades flera mindre, halvintegrerade modeller.

Vi tittade in i Rapido C03 som är ungefär lika lång, eller kort om du så vill, som en plåtis med långbäddar, 6190 millimeter, men inredd som en halvintegrerad husbil. Det här är vad vi såg:

Lite trångt om härligheten är det. Soffan är smal och det finns inte mycket svängrum.

Men Rapidos designers har tänkt till för att utnyttja det lilla som finns. Varför inte använda sig av utrymmet vid dörren? Där har man placerat en uppfällbar pall, för den som vill sitta när den tar av sig skorna eller varför inte för en extra person kring bordet.

Man gör också sitt bästa för att skapa rymd, till exempel genom de generösa takfönstren, ett över soffan och ett panoramafönster över förarhytten.

Köket är litet, med tvålågig spis och diskho. Men det är placerat på plåtis-vis precis intill dörren vilket ger lite extra manöverutrymme. Det är dessutom mysigt när man kan hålla kontakt med de som sitter utanför medan man lagar mat.

Att spisen inte är nedsänkt ger också mer plats för förvaring i lådan under. Kompressorkylskåpet är på 140 liter och uppdelat i ett skåp och en låda för flaskor. 

Ett plus till fransmännen för att de passar på att bygga in en trappa till bädden som inte bara gör det lättare att ta sig upp, utan som även smälter in snyggt i inredningen.

Rapido C03 har en tvärbädd, eller kanske snarare en fransk bädd på tvären eftersom den är avskuren i fotändan. Måtten är 149/130 x 202 centimeter. Här märks skillnaden mot en plåtis som sällan, eller aldrig, kommer upp i den längden på en tvärbädd.

För den som vill ta med sig en extra passagerare finns också möjlighet att bädda en extrabädd i sittdelen.

Toalettdörren är dessutom försedd med en magnet, så att den kan fixeras i öppet läge. Då skärmas den bakre sovdelen av från resten av utrymmet.

Det kombinerade toalett- och duschutrymmet är försett med en sned vägg som ger lite extra svängrum när man ska duscha. Det är bara att svänga undan väggen med handfatet så blir det läge för dusch.

Stort plus också för vikdörren. Här slipper man med andra ord prassliga duschdraperier som klistrar sig intill kroppen.

 

Liten och nätt är den, Rapido C03, men fortfarande väldigt tydligt en halvintegrerad husbil och inte en plåtis.

Inte minst för att den har ett bagageutrymme med stora luckor och åtkomst från båda hållen, som gör det lätt att få tag på allt man packat in.

Kort sagt en trevlig husbil för den som inte vill välja plåtis, men ändå ha ett lite nättare fordon.

 

Rapido C03

Basfordon: Peugeot Boxer (finns även på Fiat Ducato-chassi som tillval)
Motor: 2,2 L BlueHDi 140 hk 
Växellåda: Manuell
Totalvikt: 3500 kilo
Yttermått (L/B/H): 6190/2170/2750 mm
Kylskåp: Kompressionskylskåp, 140 liter
Bäddmått: Tvärbädd 149/130 x 202 cm (Extrabädd kan bäddas i sittdelen)
Uppvärmning: Truma, Combi Diesel
Pris: cirka 1 023 000 kr
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.