Bild
Nästa artikel
Sovkomfort på hög nivå

Sovkomfort på hög nivå

Husbilar

Att sätta upp ett tält på biltaket och på det sättet skapa sig en sovplats på höjden är ingen nyhet. Genom åren har det visats ett antal olika lösningar på temat. Här är två tält som passar även en vanlig personbil.

En takbox av glasfiberplast blir med ett par handgrepp en sovplats för två i den lilla modellen eller för två och en halv i den bredare. Med sin aerodynamiska form ökar den inte bränsleförbrukningen nämnvärt. Autohome Air Top kan monteras på de flesta större personbilar. För stabilaste montering bör det inte vara för tätt mellan lastbärarna – något som är alltför vanligt på modernare sedaner så att en kombi är nog att föredra. 

Boxen väger 59 kilo och finns i tre modeller. Samtliga är 94 centimeter höga, 210 centimeter långa och 130-145 centimeter breda. Kan tyckas lite smalt för två vuxna men finns det hjärterum så… Den tredje sovande i den bredare modellen bör nog inte vara större än ett barn som sover skavfötters med de vuxna. 
Tältet reser sig automatiskt med hjälp av fyra gasfjädrar.  Hopfällningen sker lika enkelt genom att man drar i ett snöre som gör att benen viker sig och taket sjunker ner.
 
Under tak finns en 75 millimeter tjock antimögelbehandlad madrass, två till tre kuddar beroende på modell och stuvnät  i taket och på sidorna. Hela tältet är antimögelbehandlat.
Även sängkläder och annan inte alltför skrymmande packning får plats inne i boxen som hopfälld rymmer 650-730 liter beroende på modell. 
Air Top har tre dörrar så att den kan embarkeras antigen från sidorna eller bakifrån med hjälp av en liten stege som under transport har sin plats inne i boxen. Alla dörrar och de två fönstren är försedda med myggnät och skydd mot vind och regn. Takbelysningen kopplas till ett strömuttag i bilen.
Golvet i boxen är 25 millimeter tjock och isolerad med en ingjuten skumkärna som även styvar upp boxens botten där det dessutom finns två ingjutna metallskenor med C-profil.
Tältet är sytt av dralon – samma material som används i dyrare båtkapell. Det är vattentätt, andas lite för att motverka kondens och garanteras fungera utan problem från minus 30 till plus 70 grader utetemperatur.
 
Bekvämt eller inte är en smaksak med nog är det bättre för den som inte gillar nattliga besök av igelkottar, grävlingar och snokar att tälta på höjden. Dock har en och en annan älg rätt noshöjd för att titta in i din Air Top.
Men biltakstält passar inte bara för vila oberoende av dygnets timma. Naturspanare som fotografer, fågelskådare och övriga nyfikna har här ett upphöjt gömsle för skådning av vilken art det må vara. Och tröttnar man på vakan så är det bara att dra igen dörren och somna in.
Pris i billigaste utförande: 26 995 kronor.
 
Howling Moon Deluxe från Sydafrika är ett klassiskt biltakstält som fälls ut och där boxens tak bildar andra halvan av golvet. Ovanpå den bildade plattformen reses ett mera konventionellt tält. Golvet är av sandwichkonstruktion och isolerat. Ovanpå det finns en 75 millimeter tjock fast madrass. Fyra interna förvaringsfickor han användas för diverse nödvändigt och lådan rymmer även sovsäckar, kläder med mera. Stegen som behövs för att klättra upp till sovrummet bildar en del av konstruktionen och stagar upp den utfällda delen.
 
Storleken på lådan är bara 140x120 centimeter vilket gör att den passar även mindre bilar. Utfälld blir bäddmåttet 140x240 centimeter. Med takhöjd på 120 centimeter. Tältet har öppningar både framåt och bakåt. Dessutom finns fönster på sidorna. Materialet i yttertältet är olivgrön, impregnerad, rivstark bomull. Innertältet av tunnare material skyddar mot kondens. Hopfälld skyddar man hela lådan med ett pvc-överdrag. 
Howling Moon har i princip samma funktion som Air Top. Den senare är dock enklare att fälla upp och ner. Skillnaden märks mest en regning natt. Antigen somnar man till droppar mot tältduken eller mot glasfibertaket.
Pris: 21 995 kronor.
Mera information om båda tälten finns på www.visionxoffroad.se. &
 
Peet Kokla (text) Christer Lundin (foto)
Taggar: Husbilar, Hem, Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.